Ρ. Σβίγκου: Η ΝΔ «κρύβεται» πίσω από τα εσωκομματικά της ώστε να μην παρουσιάζει αντιπρόταση

σβιγκου

Σημεία παρέμβασης της εκπροσώπου Τύπου στην ΕΡΤ 1 (Φ. Παπαθανασίου – Μ. Μιχελιδάκη)

Σε βαθιά κρίση στρατηγικής η ΝΔ. Εξαντλείται σε καταγγελίες και αφορισμούς, κρύβεται πίσω από την εσωκομματική της κρίση για να μην παρουσιάζει τις δικές της προτάσεις.

Η ελληνική κυβέρνηση στάθηκε μόνη της απέναντι στους δανειστές στη διαπραγμάτευση για τα στεγαστικά δάνεια.

Στόχος η βιωσιμότητα, η κοινωνική δικαιοσύνη και η διατήρηση του αναδιανεμητικού χαρακτήρα της κοινωνικής ασφάλισης. Να καταθέσουν όλες οι πολιτικές δυνάμεις τις προτάσεις τους.

Εύχομαι κι εγώ, όπως κι ο κ. Γκιουλέκας, η αξιωματική αντιπολίτευση να σταθεί στο ύψος των περιστάσεων και στο ύψος του ρόλου της. Θεωρώ ότι η κρίση της Ν.Δ. δεν είναι κρίση μεταξύ «προσώπων». Είναι μια κρίση στρατηγικής η οποία οφείλεται τόσο στα πεπραγμένα της όσο ήταν κυβέρνηση και στην ολοκληρωτική της προσχώρηση στο νεοφιλελευθερισμό, όσο και στη σύμπλευσή της με την ακροδεξιά ρητορεία. Όλη αυτή η διαμάχη τώρα μεταξύ των προσώπων, αντί να επιλύει την κρίση στρατηγικής, νομίζω περισσότερο την αναδεικνύει και περισσότερο την βαθαίνει. Και μάλιστα ο ετεροπροσδιορισμός της από τον ΣΥΡΙΖΑ, παρακολουθώντας πριν και τον κ. Γεωργιάδη κάνω αυτό το σχόλιο, νομίζω ότι δεν δείχνει επί της ουσίας ποιος είναι ο προσανατολισμός και των υποψηφίων προέδρων της , ο πολιτικός προσανατολισμός το επόμενο διάστημα στα ζητήματα τα οποία τίθενται επί τάπητος στο δημόσιο διάλογο.

  • Λένε πολλοί ότι ενδεχομένως, το συζητάνε και στη Ν.Δ., αυτή η απουσία γιατί είναι στη δίνη της προεκλογικής εκστρατείας και μετά τις εξελίξεις αυτές ακόμα περισσότερο η ΝΔ διευκολύνει, να το πω έτσι, πολιτικά τον ΣΥΡΙΖΑ να περάσει όποιες πολιτικές θέλει και στο ασφαλιστικό, χωρίς να έχει την ισχυρή αντιπολίτευση από το κόμμα της Ν.Δ.

Νομίζω ότι είναι λάθος αυτή η αντιμετώπιση, με την έννοια ότι, , όλο το προηγούμενο διάστημα, η ελληνική κυβέρνηση έδινε μια σκληρή μάχη απέναντι στους δανειστές στο ζήτημα της προστασίας των δανειοληπτών που είχαν στεγαστικά δάνεια. Σε αυτήν τη σκληρή μάχη για την πρώτη κατοικία η ελληνική κυβέρνηση στάθηκε μόνη της. Δεν είχε την στήριξη που θα έπρεπε από την αντιπολίτευση, παρόλο που και η ΝΔ, μέσα από τη συμμετοχή της στο ΕΛΚ, μιλά με ένα τμήμα της ευρωπαϊκής ηγεσίας και θα μπορούσε να θέτει και αυτό- στο βαθμό βέβαια που «πιστεύει» την προστασία των δανειοληπτών.Εντούτοις, βλέπαμε μια εκκωφαντική σιωπή και βλέπαμε καταγγελίες άνευ περιεχομένου και αφορισμούς, αδύναμη η ίδια η ΝΔ και να θέσει στην Ευρώπη το ζήτημα των ελληνικών διεκδικήσεων και τα αιτήματα της ελληνικής πλευράς αλλά και να θέσει στο τραπέζι της δικές της πολιτικές προτάσεις.

Οπότε νομίζω ότι δεν «διευκολύνει» τον ΣΥΡΙΖΑ και την κυβέρνηση αυτή η απουσία της αντιπολίτευσης. Αυτή η παρατεταμένη εσωτερική κρίση της ΝΔ, τη «βοηθάει» ώστε να «κρύβεται
και να μην θέτει κάποια σοβαρή αντιπρόταση, που να μπορεί να κριθεί από τους πολίτες. Γιατί αυτή τη στιγμή βλέπουμε ένα θέατρο μεταξύ τεσσάρων υποψηφίων, είναι πάρα πολύ εύκολο και οι τέσσερις να πετάνε την μπάλα στην εξέδρα και να κατηγορούν για όλα τον ΣΥΡΙΖΑ, ακόμα και για τα δικά τους πεπραγμένα.

  • Χθες ενημερώθηκε η ΠΓ από τον κ. Κατρούγκαλο για το ασφαλιστικό. Είστε εντάξει μ΄ αυτές τις εισηγήσεις οι οποίες θα φέρουν απ΄΄ ότι φαίνεται μεγάλες μειώσεις στις συντάξεις;

Η συζήτηση που κάναμε χτες ήταν επί των βασικών αρχών που πρέπει να διέπουν ένα κοινωνικά δίκαιο και βιώσιμο ασφαλιστικό σύστημα. Γιατί γνωρίζετε πολύ καλά ότι τα προβλήματα που κληρονομήσαμε και από τη χρόνια λήστευση των αποθεματικών των ασφαλιστικών ταμείων…

  • Κάποιος που έχει πληρώσει εισφορές τόσα χρόνια να έχει μια σύνταξη τύπου φιλοδώρημα.. δεν ξέρω πόσο δίκαιο θα είναι…

Αυτό προφανώς και δεν είναι δίκαιο, όπως δεν είναι δίκαιες και οι μειώσεις των συντάξεων οι οριζόντιες που έγιναν τα προηγούμενα χρόνια. Αυτή τη στιγμή βρίσκεται στην εκπόνησή του το κυβερνητικό σχέδιο. Να περιμένουμε να δούμε τη σημερινή συνεδρίαση και τις πρωτοβουλίες που παίρνει η κυβέρνηση και στο επίπεδο του διαλόγου μεταξύ των πολιτικών δυνάμεων και στο επίπεδο του διαλόγου με τους κοινωνικούς φορείς. Εκεί θα κατατεθεί το πλήρες σχέδιο κι εκεί περιμένουμε να κατατεθούν και οι διαφωνίες, οι ενστάσεις, οι συμφωνίες..

  • Υπήρξαν ενστάσεις χθες στην ΠΓ από μέλη της για ενδεχόμενες μειώσεις;…

Σας είπα ότι ο στόχος είναι κοινός. Ο στόχος είναι να προχωρήσουμε σε μια μεταρρύθμιση η οποία και θα αποκαθιστά τη βιωσιμότητα του ασφαλιστικού συστήματος –γιατί γνωρίζετε ότι δεν είναι βιώσιμο και θα πρέπει να γίνουν παράλληλα και πολλές κινήσεις και σε επίπεδο επανεκκίνησης της οικονομίας και σε επίπεδο αύξησης της απασχόλησης, αλλιώς δεν θα υπάρχουν εισφορές για τα Ταμεία και θα βρεθούν σε ακόμα πιο τραγική κατάσταση από αυτήν στην οποία βρίσκονται. Οι στόχοι λοιπόν είναι κοινοί. Θα δούμε το τελικό σχέδιο και την τελική πρόταση της κυβέρνησης και είμαι σίγουρη ότι αυτή θα διασφαλίζει τα χαρακτηριστικά που σας είπα, δηλαδή βιωσιμότητα, κοινωνική δικαιοσύνη και βέβαια αλληλεγγύη μεταξύ των γενεών και διατήρηση του αναδιανεμητικού χαρακτήρα της κοινωνικής ασφάλισης.

******************************************************************************

Σχόλιο για παρέμβαση κ.Γκιουλέκα

Βλέπω ότι η ΝΔ περνάει μια δεύτερη αντιμνημονιακή φάση. Η πρώτη ήταν το 2010, απ΄ ότι θυμάστε, «διεκόπη» από μία πάρα πολύ σκληρή διακυβέρνηση Σαμαρά που όμοιά της λίγες ευρωπαϊκές χώρες έχουν περάσει, με αυτό το νεοφιλελεύθερο σοκ των μέτρων.

Χρειάζεται πολύ μεγάλο θράσος από τους εκπροσώπους της ΝΔ να κατηγορούν τον ΣΥΡΙΖΑ για τη σημερινή κατάσταση του ασφαλιστικού συστήματος και να καταγγέλλουν προκαταβολικά για τις μειώσεις συντάξεων που δήθεν θα γίνουν από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, χωρίς να έχουν να πουν μια λέξη, έστω μια λέξη αυτοκριτικής, μια λέξη απολογίας προς τον ελληνικό λαό για τις πραγματικές μειώσεις των συντάξεων καθώς και για την τραγική κατάσταση στην οποία βρίσκονται σήμερα οι συνταξιούχοι. Αυτό είναι θράσος και υποκρισία.

Σχετικά με το τι έχει συμβεί και το τι συμβαίνει αυτή τη στιγμή. Βλέπουμε ότι υπήρξε ένα επτάμηνο πολύ σκληρής διαπραγμάτευσης, όπως υπάρχει και αυτή τη στιγμή, στη δεύτερη περίοδο διακυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ, επίσης μια σκληρή διαπραγμάτευση για τα ανοιχτά ζητήματα. Ανέφερα πριν την προστασία της πρώτης κατοικίας, όπως θα έχουμε και στο επόμενο διάστημα για το ασφαλιστικό.

Η αξιωματική αντιπολίτευση, στο βαθμό που θέλει όντως να προστατευθούν τα συμφέροντα των πολιτών, θα πρέπει να σταθεί αρωγός στις προσπάθειες της ελληνικής κυβέρνησης για να προστατευθούν αυτά. Όχι απλά να βγαίνει στα τηλεοπτικά παράθυρα και με αφορισμούς, καταγγελίες, με δήθεν «αντιμνημονιακές» ρητορείες να προσπαθεί να φορτώνει στον ΣΥΡΙΖΑ ακόμα και τα δικά της μέτρα.

Χρειάζεται σύνεση, χρειάζεται προσοχή σ΄ αυτά που λέμε, μας παρακολουθεί ο κόσμος, γνωρίζει πολύ καλά τι έχει συμβεί τα τελευταία χρόνια και η ΝΔ κάνει σαν να έχει κατέβει αυτή τη στιγμή στη χώρα με το ελικόπτερο.

Όσον αφορά στις προτάσεις στις οποίες αναφέρεστε, να σας θυμίσω κάτι. Στις προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησης, που έγιναν αρχές Οκτωβρίου, ο πρωθυπουργός είχε πει χαρακτηριστικά για το ασφαλιστικό ότι χρειαζόμαστε προτάσεις από τις υπόλοιπες πολιτικές δυνάμεις, όχι μόνο αφορισμούς, χρειαζόμαστε προτάσεις στη βάση ενός διαλόγου για τη μεταρρύθμιση του ασφαλιστικού συστήματος. Οπότε εμείς το διάλογο για το ασφαλιστικό δεν τον θυμόμαστε τώρα. Τον διάλογο τον είχαμε προαναγγείλει από τότε, από τις προγραμματικές δηλώσεις. Και θέλω να πιστεύω ότι η ΝΔ θα το ξανασκεφτεί και θα καταθέσει τις προτάσεις της στο τραπέζι, με τις διαφωνίες της και τις ενστάσεις της, ναι, αλλά θα τις καταθέσει, αντί απλά να κουνάει το δάχτυλο απέναντι στον ΣΥΡΙΖΑ.

/ Χωρίς κατηγορία