Ρ. Σβίγκου: Από τα πλέον επίσημα χείλη της ΕΕ διαψεύδονται τα δημοσιεύματα περί εξόδου της Ελλάδας από Σένγκεν

σβιγκου

Σημεία παρέμβασης της εκπροσώπου Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ (Α. Μπουσδούκου)

  • Σύγκρουση σε επίπεδο Ευρώπης μεταξύ προοδευτικών και συντηρητικών δυνάμεων στη διαχείριση του προσφυγικού
  •  Να ενισχυθεί η βοήθεια προς την Ελλάδα, οικονομική και τεχνική, αλλά να ενισχυθεί και η συνυπευθυνότητα και ο συντονισμός όλων των κρατών μελών της Ε.Ε.
  • Η ΝΔ αρνήθηκε τη συγκρότηση μιας εθνικής γραμμής υπεράσπισης των συντάξεων και επιχαίρει για μια πιθανή αποτυχία της κυβέρνησης. – Δεν θα τη δει

Για το προσφυγικό

Αναφέρατε δημοσιεύματα τα οποία φέρουν να τίθεται εν αμφιβόλω η Συνθήκη Σένγκεν όσον αφορά στην Ελλάδα. Αντίστοιχα βέβαια να πούμε ότι υπάρχουν στο διεθνή Τύπο και δημοσιεύματα τα οποία στηρίζουν τις προσπάθειες της Ελλάδας, λέγοντας μάλιστα ότι έχει καταφέρει ως χώρα, παρά την πολύ άσχημη οικονομική κατάσταση στην οποία βρίσκεται, να παρέχει αξιοπρεπείς δομές φιλοξενίας για τους πρόσφυγες και να κάνει το καλύτερο δυνατό σε όλα τα επίπεδα, όπως έχει συμφωνηθεί με την Ε.Ε.

Υπάρχουν βέβαια και δημοσιεύματα τα οποία διαρρέονται από ακραίους ευρωπαϊκούς κύκλους, με δεδομένο ότι αυτή τη στιγμή υπάρχει μια σύγκρουση σε επίπεδο Ευρώπης μεταξύ προοδευτικών και συντηρητικών δυνάμεων, μεταξύ δυνάμεων που προτάσσουν μια φωνή αλληλεγγύης και δημοκρατίας μέσα στην Ευρώπη και επιμερισμού της ευθύνης ως προς τη διαχείριση των προσφυγικών ροών και συντηρητικών φωνών, τις οποίες είδαμε και στα ρεπορτάζ σας, οι οποίες προσπαθούν να πετάξουν την μπάλα έξω από τα σύνορά τους, προτάσσοντας μια λογική κλειστών συνόρων.

Σχετικά με την Συνθήκη Σένγκεν και την Ελλάδα, αυτό το οποίο τόνισε με έμφαση πριν από λίγο ο προεδρεύων του Συμβουλίου Υπουργών της Ε.Ε. για θέματα Μετανάστευσης και ΥΠ.ΕΞ του Λουξεμβούργου κ. Asselborn είναι ότι δεν υπάρχει τέτοια συζήτηση, προσθέτοντας μάλιστα ότι όσοι ενδεχομένως μιλήσουν για έξοδο της Ελλάδας από την Σένγκεν, καταστρέφουν το ίδιο το πνεύμα της Ευρώπης και δεν είναι δυνατόν να γίνεται ανεκτή μια τέτοια συζήτηση.. Οπότε νομίζω ότι πρέπει να κρατήσουμε την επίσημη διάψευση.

Όταν υπήρξαν δυνάμεις οι οποίες αυτό που ήθελαν ήταν η Ελλάδα να βρεθεί σε καθεστώς χρεοκοπίας, ενδεχομένως και σε Grexit, και το επεδίωξαν αυτό, η απάντηση της μεγάλης πλειοψηφίας των ευρωπαϊκών ηγεσιών ήταν ότι χωρίς την Ελλάδα δεν μπορεί να υπάρξει Ε.Ε. Αυτή ήταν τελικά η απάντηση.

Όπως λοιπόν ήταν σαφής και κατηγορηματική η απάντηση για το Grexit, στο οποίο αναφερθήκατε, έτσι σαφής και κατηγορηματική πρέπει να είναι η απάντηση της Ευρώπης σε οποιαδήποτε συζήτηση περί Σένγκεν.

Υπάρχει η πίεση διαφόρων ακραίων κύκλων οι οποίοι, όπως είπα και πριν, προσπαθούν να φέρουν στο προσκήνιο μια λογική αποκλεισμών, φραχτών, μια λογική η οποία δεν θέλει όλες οι χώρες να συνδράμουν στο επίπεδο της αλληλεγγύης και στο επίπεδο της κοινής ευθύνης και του κοινού συντονισμού στη διαχείριση των προσφυγικών ροών. Αυτό όμως το οποίο αυτή τη στιγμή προσπαθεί να συντελεστεί σε επίπεδο Ευρώπης είναι να ενισχυθεί και η βοήθεια προς την Ελλάδα, οικονομική και τεχνική, αλλά να ενισχυθεί και η συνυπευθυνότητα και ο συντονισμός όλων των κρατών μελών της Ε.Ε.

Θα θέλαμε η ΝΔ, η οποία είναι στο ΕΛΚ να βάλει τέλος και η ίδια σε αυτά τα σενάρια..

Για την πρόσκληση των κομμάτων της αντιπολίτευσης σε εθνικό διάλογο για το ασφαλιστικό

Το μόνο που ζήτησε ο κ. Τσίπρας με την πρόσκλησή του για τη σύγκληση του συμβουλίου των πολιτικών αρχηγών είναι να συγκροτηθεί μια εθνική διαπραγματευτική γραμμή για την υπεράσπιση των συντάξεων. Θα μπορούσε να βγει μια κοινή απόφαση, μια κοινή εθνική γραμμή για την υπεράσπιση των συντάξεων. Η ΝΔ τι θέλει να κάνει στο ασφαλιστικό; Η ΝΔ επιχαίρει για μια πιθανή αποτυχία της κυβέρνησης. Δεν θα την δει. Η κυβέρνηση αυτή τη στιγμή λογοδοτεί στον ελληνικό λαό και κρίνεται καθημερινά, όπως κρίνονται όλα τα πολιτικά κόμματα στο βαθμό που δεν καταθέτουν καμία πολιτική πρόταση.

Για τη συζήτηση στη βουλή για τον προϋπολογισμό

Αυτό που βγαίνει από τη συζήτηση στη Βουλή είναι ότι προσπαθήσαμε μέσα σε ένα πολύ σκληρό και ασφυκτικό δημοσιονομικό πλαίσιο, στο οποίο βέβαια είχε αναθεωρημένες προς το θετικότερο τις προβλέψεις τις την ύφεση κι αυτό είναι κάτι θετικό, προσπαθήσαμε ο προϋπολογισμός να έχει ένα κοινωνικό πρόσημο και να υπάρξει αύξηση κατά 823 εκατομμύρια των κοινωνικών δαπανών…

Υπάρχει μια προσπάθεια να δοθούν περισσότερα χρήματα στην Υγεία και περισσότερα χρήματα για την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης, ενώ η μείωση των δαπανών προσπαθήσαμε να είναι στοχευμένη.. Για παράδειγμα, μειώνονται οι στρατιωτικές δαπάνες και διατηρούνται οι δαπάνες για τα προνοιακά επιδόματα. Με τα πρωτογενή πλεονάσματα που είχε δεσμευτεί η προηγούμενη κυβέρνηση της ΝΔ δεν θα είχαμε αυτήν την εικόνα.

 

/ Χωρίς κατηγορία