Π. Σκουρλέτης: Kανένας λόγος μείωσης του Δημοσίου στη ΔΕΗ, όχι στη βίαιη συρρίκνωση της (Video)

σκουρλετης

«Δεν είναι στους αποδεκτούς σχεδιασμούς μας η μείωση του ποσοστού του Δημοσίου κάτω από το 51%» τόνισε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Π. Σκουρλέτης υποστηρίζοντας ότι  η κυβέρνηση είναι κατά της βίαιης συρρίκνωσης της ΔΕΗ.

«Πετύχαμε να διατηρήσουμε το δημόσιο χαρακτήρα και τον έλεγχο του ΑΔΜΗΕ. Το 51% θα παραμείνει στο Δημόσιο στην τελική φάση ενώ και στην Διοίκηση θα υπάρχει πλειοψηφία του Δημοσίου. Συμπλήρωσε επίσης ότι ο διευθύνων σύμβουλος δεν εκχωρείται στους ιδιώτες, αλλά θα προκύπτει μετά από συμφωνία.

Σε συνέντευξή του στο ΣΚΑΙ το πρωί της Δευτέρας, ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας υποστήριξε ότι θα πρέπει να υπάρξουν και «άλλοι παίκτες» στην αγορά ενέργεια, αλλά με ισότιμους όρους ανταγωνισμού. Δεν ήταν μέσα στην ατζέντα των συζητήσεων με τους δανειστές, η Μικρή ΔΕΗ, αλλά δεν πρέπει να υπάρχει επανάπαυση γιατί ενδέχεται οι δανειστές να το επαναφέρουν καθώς υπάρχει στο πίσω μέρος του μυαλού τους.

Η απελευθέρωση στην αγορά ενέργειας πρέπει να γίνει και να μπουν και άλλοι προμηθευτές τόνισε ο υπουργός Ενέργειας τονίζοντας όμως παράλληλα, ότι αυτό «δεν μπορεί να γίνει εις βάρος της ΔΕΗ, εξαιτίας του ότι, αυτή ταυτίζεται με τα συμφέροντα του ελληνικού λαού».

Ανορθόδοξος ο πόλεμος των ΜΜΕ εναντίον της κυβέρνησης

O κ. Σκουρλέτης καταφέρθηκε εναντίον της μηδενιστικής και στείρας αντιπολιτευτικής κριτικής που ασκούν Ν.Δ., ΠΑΣΟΚ και ΠΟΤΑΜΙ χωρίς να δίνουν καμία απάντηση στα κρίσιμα ζητήματα και χωρίς να γίνεται κατανοητό τι ακριβώς ζητούν «γιατί δεν κάνουμε αυτά που έλεγαν στο δημοψήφισμα;, γιατί δεν ακολουθήσαμε την αποτυχημένη δική τους συνταγή;»

“Καταλαβαίνω την αδυναμία να συμφωνήσουν στη μη μείωση στων συντάξεων Ν.Δ. και ΠΑΣΟΚ γιατί θα ήταν η πλήρη αναίρεση των όσων έκαναν” σημείωσε. «Τι να μας πουν αυτοί που έκαναν 11 μειώσεις στις συντάξεις, αυτοί που έκαναν το PSI;»

Απέκλεισε το ενδεχόμενο οικουμενικών σχημάτων, καθώς όπως είπε η κυβέρνηση έχει ακόμα την ανοχή και την εμπιστοσύνη του κόσμου χωρίς βέβαια να δίνει κανείς λευκή επιταγή. Ο κόσμος ψήφισε στις τελευταίες εκλογές με δεδομένη τη συμφωνία.

Επιπλέον κατήγγειλε τον «ανορθόδοξο πόλεμο» των ΜΜΕ εναντίον της κυβέρνησης φέρνοντας ως παράδειγμα το κεντρικό δελτίο του ΣΚΑΙ την Τετάρτη, το οποίο παρουσίαζε στις κάρτες του, ότι προχωράει η ιδιωτικοποίηση του για τον ΑΔΜΗΕ, ενώ ο ρεπόρτερ αμέσως μετά το διέψευδε. Η κριτική πρέπει να ασκείται με επιχειρήματα και δεοντολογία, όχι με παραπληροφόρηση και ψέματα τόνισε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας.

Ανταποκρίνεται και στους ευρωπαϊκούς σχεδιασμούς ο ρώσικος αγωγός φυσικού αερίου

Ο Π. Σκουρλέτης υποστήριξε ότι είναι καλό για την χώρα να έρθει ο αγωγός ρώσικου φυσικού αερίου, κάτι που ανταποκρίνεται και στους ενεργειακούς ευρωπαϊκούς σχεδιασμούς. Ωστόσο εξήγησε ότι αντικειμενικά το επεισόδιο με το αεροπλάνο δημιουργεί προσκόμματα, αλλά οι Ρώσοι το θέλουν και ο σχεδιασμός βρίσκεται πάνω στο τραπέζι, με ανοικτό το ενδεχόμενο να περάσει από άλλες χώρες και όχι από την Τουρκία.

Για τον φόρο κατανάλωσης στο χώρο των καυσίμων εξέφρασε την προσωπική του άποψη δηλώνοντας ότι «πρέπει να πάμε σε ένα σύστημα ειδικών μεταβλητών φόρων ανάλογα με την τιμή» με στόχο όμως η τιμή του πετρελαίου να είναι χαμηλή στον καταναλωτή, αλλά όπως είπε χαρακτηριστικά “ούτε στον κ. Αλεξιάδη δεν το έχει πει ακόμα”.

Ικανοποίηση από την ως τώρα πορεία της διαπραγμάτευσης

Μιλώντας για την πορεία της διαπραγμάτευσης δήλωσε ότι «πρέπει να είμαστε σχετικά ικανοποιημένοι από την πορεία της διαπραγμάτευσης, ως τώρα» δίνοντας ιδιαίτερη βαρύτητα στην ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών. “Είναι πολύ σημαντικό για τη σταθερότητα της οικονομίας ότι έχουμε ανακεφαλαιοποιημένες τράπεζες”.  Θα ήταν «ανάπηρη η ανακεφαλαιοποίηση χωρίς τα κόκκινα δάνεια» τα οποία φυσικά δεν δημιουργήθηκαν τον τελευταίο χρόνο. Πρόσθεσε μάλιστα ότι «για πρώτη φορά αγγίξαμε τον πυρήνα της αφερεγγυότητας του τραπεζικού συστήματος που ήταν τα κόκκινα δάνεια.»

Το γεγονός αυτό λειτουργεί καταλυτικά στο πως βλέπουν την ελληνική οικονομία, ξένοι παράγοντες, επενδυτές, η παγκόσμια οικονομική κοινότητα, εμπειρογνώμονες και από τα μέσα της χρόνιας θα το καταλάβουν και οι πολίτες.

Υπογράμμισε ότι προστατεύεται το 60% των κόκκινων δανείων για την α’ κατοικία, όπως και τα μικρά επιχειρηματικά. Τα μεγάλα επιχειρηματικά δάνεια είναι εντελώς διαφορετικό θέμα καθώς αποτυπώνουν τις παθογένειες του πολιτικοοικονομικού συστήματος των προηγούμενων χρόνων. Κάποια από τα μεγάλα επιχειρηματικά κόκκινα δάνεια αφορούν και τα ΜΜΕ. Προφανώς θα δοθούν και ονόματα, παρόλο που είναι ήδη γνωστά είπε ο κ. Σκουρλέτης.

Παράλληλο τραπεζικό σύστημα υφίσταται επειδή υπάρχουν οι μικρές επενδυτικές τράπεζες, οι μη συστημικές δήλωσε ενημερώνοντας παράλληλα, ότι μέσα στο σχεδιασμό της κυβέρνησης είναι η ύπαρξη αναπτυξιακής τράπεζας.

Τέλος, αναφορικά με το κλίμα δήλωσε  την ικανοποίησή του για την απόφαση για το κλίμα καθώς μας δίνει το δικαίωμα να ελπίζουμε. Αποφασίστηκαν μέτρα επιβράδυνσης της αύξησης της θερμοκρασίας του πλανήτη τα επόμενα χρόνια.

 

/ Χωρίς κατηγορία