Π. Σκουρλέτης: Η παρούσα Βουλή δεν βγάζει οικουμενική κυβέρνηση

σκουρλετης

Για το σενάριο σχηματισμού οικουμενικής κυβέρνησης μίλησε ο υπουργός Περιβάλλοντος Πάνος Σκουρλέτης εκφράζοντας την εκτίμηση ότι δεν μπορούν να προκύψουν από την παρούσα Βουλή «σχήματα που νοθεύουν τους κανόνες της Δημοκρατίας».

Σε συνέντευξή του στην “Κυριακάτικη Kontranews” ο υπουργός δήλωσε: «Δεν είμαι οπαδός των οικουμενικών κυβερνητικών σχημάτων, παρά μόνο σε εξαιρετικές περιπτώσεις».

Συμπλήρωσε δε πως «τέτοια σχήματα νοθεύουν τους κανόνες της Δημοκρατίας, ούτε βέβαια πιστεύω ότι μπορεί να προκύψουν από την παρούσα Βουλή» είπε χαρακτηριστικά.

Ο Π. Σκουρλέτης υποστήριξε επίσης πως «είναι πολύ νωρίς για να θεωρεί κάποιος πως η κυβέρνηση αντιμετωπίζει προβλήματα συνοχής ή ότι έχει πρόβλημα νομιμοποίησής της μέσα στην ίδια την κοινωνία».

«Δεν φαίνεται κάτι τέτοιο στο ορίζοντα», ανέφερε χαρακτηριστικά ερωτηθείς για το κατά πόσο οι επερχόμενες ψηφοφορίες στη Βουλή θα θέσουν υπό δοκιμασία την κυβερνητική συνοχή.

Ακολουθεί η συνέντευξη του Π. Σκουρλέτη:

Αθήνα και δανειστές κατέληξαν σε συμφωνία για όλα. Τα μέτρα εγκρίθηκαν από τη Βουλή και τώρα το  EWG  είναι έτοιμο να ανάψει το “πράσινο φως” για την εκταμίευση της δόσης. Κάποιοι όμως κατηγορούν την κυβέρνηση ότι στη διαδικασία αυτή έχει σηκώσει τα χέρια ψηλά…

Εμείς από την επόμενη της ψήφισης της συμφωνίας του περασμένου Αυγούστου ξεκαθαρίσαμε πως η διαπραγμάτευση με τους δανειστές δεν τελείωσε, αντίθετα είναι διαρκής και αυτό που θα κρίνει κάθε φορά το αποτέλεσμα, στο πλαίσιο πάντα της ψηφισμένης συμφωνίας, είναι η δική μας αποφασιστικότητα, η καλή προετοιμασία, αλλά και οι συσχετισμοί που δημιουργούνται γύρω από το κάθε θέμα που συζητάμε. Θέλω να πω με δυο λόγια ότι ακόμη και αυτή η επώδυνη αλλά αναγκαία και εξαναγκασμένη συμφωνία έχει πάρα πολύ μεγάλη σημασία πως την εφαρμόζεις και ποιες μάχες   δίνεις για να την καταστήσεις λιγότερο επώδυνη. Το μόνο που δεν μπορεί να κατηγορηθεί η παρούσα κυβέρνηση είναι ότι έχει καταθέσει τα όπλα.

Εσείς προσωπικά, είστε ικανοποιημένος από την εξέλιξη για τους πλειστηριασμούς; Να θυμίσω ότι  προεκλογικά ο ΣΥΡΙΖΑ είχε ως βασικό του σύνθημα “κανένα σπίτι σε χέρια τραπεζίτη”…

Είμαι ικανοποιημένος στο βαθμό που εξαντλήσαμε όλες τις δυνατότητες που είχαμε για να πετύχουμε ένα καθεστώς προστασίας για το 60% των περιπτώσεων. Εδώ όμως πρέπει να τονίσουμε πως με την προωθούμενη ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών θεραπεύουμε τον πυρήνα της τραπεζικής παθογένειας που είναι τα «κόκκινα δάνεια». Δημιουργούμε έτσι ένα σταθερό έδαφος που μπορεί να αποτελέσει το εφαλτήριο της οικονομικής ανάκαμψης.

Φοβάστε κ. υπουργέ, ότι σύντομα μπορεί να ζητηθούν και νέα μέτρα, όπως είχε γίνει στο παρελθόν με τις κυβερνήσεις ΝΔ-ΠΑΣΟΚ;

Τα μέτρα που ψηφίζονται τώρα δεν είναι νέα, όλα εμπεριέχονται στη συμφωνία του Αυγούστου, συμφωνία την οποία   ψήφισε σχεδόν σύσσωμη η σημερινή αντιπολίτευση. Δεν νομίζω πως θα υπάρξει η ανάγκη για νέα μέτρα, τα οποία άλλωστε δεν θα άντεχε η ελληνική κοινωνία. Αντιθέτως πιστεύω πως από τον επόμενο χρόνο θα είναι εμφανή τα   σημάδια της ανάκαμψης και θα υπάρξουν μέτρα   ελάφρυνσης.

Περιθώρια για μια  πιο αριστερή πολιτική έχει αυτή η κυβέρνηση; Γιατί μέχρι στιγμής βλέπουμε ως επί το πλείστον υπαναχωρήσεις…

Ο μεγάλος συμβιβασμός υπήρξε όταν ψηφίσαμε τη συμφωνία τον περασμένο Αύγουστο που όπως έχουμε εξηγήσει ήταν μια λύση αναγκαστική μεν αλλά προτιμότερη από την πλήρη και άτακτη χρεωκοπία  που θα ήταν βεβαίως   πιο επώδυνη για τους πιο φτωχούς. Ασφαλώς και υπάρχουν περιθώρια για δράσεις σε πεδία έξω από τη συμφωνία και σε αυτά τελικώς θα κριθούμε. Θέλω απλά να σας θυμίσω πως ήδη κατά τον πρώτο ενάμιση μήνα της κυβέρνησης έχουμε ψηφίσει τον νόμο για τα ΜΜΕ, ψηφίσαμε για την αλλαγή των όρων χρήσης και δόμησης   που ανοίγουν το δρόμο για τη μεγάλη παρέμβαση στο χώρο των παλαιών λιπασμάτων στη Δραπετσώνα που δίνουν ανάσα ζωής στην ευρύτερη περιοχή της β´ Πειραιά, ενσωματώσαμε την ευρωπαϊκή οδηγία για την εξοικονόμηση ενέργειας.

Οι επερχόμενες κρίσιμες ψηφοφορίες στη Βουλή, κατά τη γνώμη σας, θα θέσουν υπό δοκιμασία την κυβερνητική συνοχή;

Δεν φαίνεται κάτι τέτοιο στο ορίζοντα. Είναι πολύ νωρίς για να θεωρεί κάποιος πως η κυβέρνηση αντιμετωπίζει προβλήματα συνοχής ή ότι έχει πρόβλημα νομιμοποίησής της μέσα στην ίδια την κοινωνία. Είναι σαφές πως η συμφωνία με τους δανειστές είναι εμπροσθοβαρής, τόσο πιο γρήγορα ξεμπερδεύουμε με τις υποχρεώσεις μας τόσο το καλύτερο για όλους.

Ποια είναι η άποψή σας για τα σενάρια κυβερνήσεων ευρύτερης συνεργασίας από αυτή τη Βουλή;

Δεν είμαι οπαδός των οικουμενικών κυβερνητικών σχημάτων, παρά μόνο σε εξαιρετικές περιπτώσεις. Νομίζω πως τέτοια σχήματα νοθεύουν τους κανόνες της δημοκρατίας, ούτε βέβαια πιστεύω ότι μπορεί να προκύψουν από την παρούσα Βουλή.

Σε  ό,τι  αφορά στο δικό σας χαρτοφυλάκιο. Αληθεύει ότι η πλευρά των δανειστών ζητά την είσοδο ιδιώτη στο μάνατζμεντ του ΑΔΜΗΕ; Και αν ναι, τι είστε διατεθειμένος να πράξετε;

Πρώτα απ´ όλα πρέπει να υπενθυμίσουμε πως αποφύγαμε την ιδιωτικοποίηση του ΑΔΜΗΕ, συζητάμε λοιπόν στη   βάση ενός     εναλλακτικού σχεδίου για έναν “νέο δημόσιο” ΑΔΜΗΕ. Τώρα σε σχέση με την πρόταση που αναφέρατε θέλω να σας πω πως σχεδόν στο σύνολο των ευρωπαϊκών χωρών τα δίκτυα είναι δημόσια με δημόσιο μάνατζμεντ. Γνωρίζουμε πολύ καλά ποιες είναι οι αναγκαίες επενδύσεις για την διασύνδεση για παράδειγμα της Κρήτης ή με άλλες γειτονικές μας χώρες, ο δε ΑΔΜΗΕ ήδη υλοποιεί ένα μεγάλο επενδυτικό πρόγραμμα χρηματοδοτούμενο από την ευρωπαϊκή τράπεζα επενδύσεων. Όλα αυτά τα αναφέρω για να καταδείξω πως δεν έχει να προσφέρει τίποτα ένας ιδιώτης μάνατζερ στον ΑΔΜΗΕ. Επομένως όποιος υποστηρίζει μια τέτοια πρόταση ενδεχομένως το κάνει για να βάλει τη λογική της ιδιωτικοποίησης από το παράθυρο.

Με τον αγωγό  TAP  που βρισκόμαστε κ. υπουργέ;

Παραλάβαμε μια σύμβαση από την προηγούμενη κυβέρνηση με συγκεκριμένα όρια και πλαίσιο. Είναι βέβαιο πως εμείς θα την κάναμε αλλιώς, παρόλα αυτά μπορέσαμε και διπλασιάσαμε τα ποσά της εταιρικής κοινωνικής ευθύνης που θα λάβουν οι δήμοι από τους οποίους θα διέλθει ο αγωγός. Επίσης πετύχαμε η εταιρεία να καταβάλει αποζημίωση για τη δημόσια γη που δεν προβλεπόταν καθώς επίσης και για τη διέλευση από τα δάση. Νομίζω ότι τα μεγάλα οφέλη θα προέλθουν από την ανάθεση σε ελληνικές εταιρείες ενός μεγάλου μέρους της κατασκευής του αγωγού αλλά και από τις θέσεις εργασίας που θα δημιουργηθούν.

Το ταξίδι του πρωθυπουργού στην Τουρκία πώς το είδατε; Γύρισε με κάτι χειροπιαστό;

Το ταξίδι αυτό ήταν αναγκαίο ιδιαίτερα στη σημερινή συγκυρία του οξυμένου προσφυγικού ζητήματος. Θεωρώ πως άνοιξε δρόμους, έθεσε το προσφυγικό στις σωστές του διαστάσεις, ενώ με ειλικρίνεια τέθηκαν όλα τα ζητήματα που είναι ανοιχτά ανάμεσα στις δυο χώρες, το πρόσημο λοιπόν ήταν θετικό.

Σήμερα ή το αργότερο την επόμενη εβδομάδα εκλέγεται νέα ηγεσία στη ΝΔ. Εκτιμάτε ότι μπορεί να έχουμε αναδιάταξη του πολιτικού σκηνικού;

Το πρώτο που θέλω να επισημάνω είναι ότι θεωρώ παράδοξο το γεγονός ότι ο αρχηγός της ΝΔ θα εκλεγεί χωρίς προηγουμένως να έχει γίνει συνέδριο, χωρίς δηλαδή τα μέλη της ΝΔ να κουβεντιάσουν για τις θέσεις του κόμματος. Λένε πως θα το κάνουν αργότερα, κι αν το συνέδριο διαμορφώσει θέσεις διαφορετικές από του αρχηγού τους; Εκτός και αν ισχύει πως οι θέσεις του αρχηγού είναι και του κόμματος ανεξάρτητα του τι λένε τα μέλη του κόμματος. Αυτό βέβαιο συνιστά τον ορισμό ενός κόμματος αρχηγικού, βαθιά αντιδημοκρατικού και πεπαλαιωμένου. Εντύπωση επίσης μου έκανε ότι κανένας από τους υποψήφιους προέδρους δεν μίλησε για την προηγούμενη κυβερνητική πορεία του κόμματός τους. Θεωρώ πως η εκλογή του νέου προέδρου     δεν θα προσδώσει καμία σοβαρή δυναμική στη ΝΔ.

Ο κ. Μητσοτάκης πάντως, μόλις προχθές είπε ότι “ο ΣΥΡΙΖΑ καλύπτει στελέχη που συνομιλούν με τρομοκράτες”. Τι του απαντάτε;

“Περσινά ξινά σταφύλια”. Αυτά μας λένε  κατά καιρούς και το μόνο που καταφέρνουν είναι να χάνουν τη σοβαρότητά τους όσοι τα λένε.

Με αφορμή τα όσα τραγικά είδαμε στο Παρίσι. Πιστεύετε ότι έχει ευθύνες η Δύση με την πολιτική που ακολούθησε για την έξαρση του Ισλαμικού φανατισμού;

Οι διαχρονικές ευθύνες της Δύσης για τους πολέμους, για τη μακρόχρονη οικονομική εκμετάλλευση, η στήριξη σε αυταρχικά καθεστώτα έχουν συμβάλει στην έξαρση του ισλαμικού Φανατισμού. Σε καμία περίπτωση όμως αυτή η διαπίστωση δεν μπορεί να αποτελέσει άλλοθι για τους ισλαμιστές τρομοκράτες.

/ Χωρίς κατηγορία