Π. Ρήγας: Στο κόμμα υπάρχει αυτή τη στιγμή συνεννόηση και κυρίως συναίσθηση των ευθυνών μας – αυτό αποδεικνύεται και από το γεγονός πως η απόφαση της ΚΕ πέρασε σχεδόν ομόφωνα

ΡΗΓΑΣ

Σημεία της συνέντευξης του Γραμματέα της ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ στην τηλεόραση του ΣΚΑΙ και την Άννα Μπουσδούκου
Για την πορεία και τους επόμενους στόχους της κυβέρνησης  
Υπογράψαμε μια συμφωνία δύσκολη για όλους μας και πήραμε αυτή τη μεγάλη ευθύνη για να ανταποκριθούμε στη διάθεση του ελληνικού λαού που φάνηκε στις τρείς τελευταίες εκλογικές αναμετρήσεις.
Οι στόχοι μας από την αρχή ήταν να τελειώσει το θέμα των κόκκινων δανείων, της ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών και να φτάσουμε και στα τωρινά ζητήματα, με κυρίαρχο τον ΑΔΜΗΕ. Όλα τα θέματα αυτά ολοκληρώθηκαν και μάλιστα με τον καλύτερο δυνατό τρόπο.
Θετικά αποτελέσματα πλέον βλέπουμε και στην προοπτική ανάπτυξης της χώρας. Σε διάψευση όσων λέγονταν το καλοκαίρι για ύφεση -4%, οι προβλέψεις τώρα λένε πως η χρονιά θα κλείσει με μηδενική ύφεση.  Δίνεται λοιπόν η δυνατότητα να ανακάμψει η ελληνική οικονομία – πρέπει όμως να γίνουν πολλές τομές στη Δημόσια Διοίκηση και το Κράτος, να γίνουν μεγάλες αλλαγές στη φορολογία και τη γραφειοκρατία.
Εμείς παλεύομε για να έρθουν καλύτερες μέρες για τη χώρα μας, παλεύουμε συναντώντας δυσκολίες αλλά έχουμε πίστη και στρατηγική που θα λύσει τα προβλήματα. Μπορεί να μην εφαρμόζουμε το αρχικό μας πρόγραμμα, αλλά είμαστε αποφασισμένοι να βγούμε από την επιτροπεία των θεσμών και να κάνουμε τη χώρα μας ανεξάρτητη. Έχουμε καταφέρει να περάσουμε αυτό το μήνυμα και στην Ευρώπη που αλλάζει σιγά σιγά πορεία και είμαι αισιόδοξος πως τελικά θα οδηγηθούμε σε εκείνα που έχουμε υποσχεθεί στον ελληνικό λαό.

Για την προστασία της πρώτης κατοικίας και τα κόκκινα επιχειρηματικά δάνεια
Από την αρχή δεσμευτήκαμε πως δεν θα γίνουν  πλειστηριασμοί πρώτής κατοικίας λαϊκών και μεσαίων στρωμάτων και αυτό επιτεύχθηκε. Ξεκινώντας τις διαπραγματεύσεις με τους δανειστές να ζητούν προστασία μόνο του 16% των κόκκινων δανείων πρώτης κατοικίας, εμείς πετύχαμε να εξασφαλίσουμε προστασία στο σύνολο των κόκκινων δανείων της πρώτης κατοικίας λαϊκών και μεσαίων στρωμάτων.
Τώρα, μέσω της ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών, οδεύει προς λύση με θετικό πρόσημο και το θέμα των κόκκινων επιχειρηματικών δανείων. Οι ανακεφαλαιοποιήσεις που έγιναν τα προηγούμενα χρόνια απέτυχαν ακριβώς επειδή δεν άγγιζαν το θέμα των κόκκινων δανείων – που ήταν δάνεια που δεν εξυπηρετούνταν, δεν είχαν εγγυήσεις κλπ. Τώρα θα υπάρξει αποτελεσματική διαχείριση των μη εξυπηρετούμενων επιχειρηματικών δανείων. Ταυτόχρονα, έχει εξασφαλιστεί ο απόλυτος έλεγχος των εταιρειών διαχείρισης (funds), οι οποίες πρέπει να έχουν έδρα εντός της ΕΕ, να έχουν πάρει άδεια και να βρίσκονται υπό την εποπτεία της Τράπεζας της Ελλάδας. Και φυσικά επιτρέπεται μόνο η πώληση δανείων που έχουν ως υποθήκη ακίνητο που δεν αποτελεί πρώτη κατοικία.
Τίποτα λοιπόν δεν θίγει την πρώτη κατοικία, όπως είχαμε εξ’ αρχής δεσμευτεί.

Για το Ασφαλιστικό
Παραλάβαμε το ασφαλιστικό σύστημα σε πλήρη διάλυση και τα κόμματα της  αντιπολίτευσης δεν έχουν δικαίωμα να σηκώνουν τώρα αντιμνημονιακή σημαία και να μην καταθέτουν προτάσεις γιατί εκείνοι το έφεραν στο σημείο αυτό.
Σε κάθε περίπτωση εμείς έχουμε δεσμευτεί να λύσουμε το ασφαλιστικό και μάλιστα σε βάθος χρόνου, να φτιάξουμε ένα βιώσιμο ασφαλιστικό σύστημα. Αυτή τη στιγμή οι εκροές είναι υπερδιπλάσιες των εισροών και αυτό πρέπει να αλλάξει, να βρεθούν πόροι ώστε να μπορούν να υπάρχουν συντάξεις και να βοηθηθούν οι νέοι άνθρωποι που τώρα μπαίνουν στον χώρο της εργασίας. Οι δικές μας προτάσεις θα είναι προς αυτή την κατεύθυνση. Δεν μπορεί και δεν πρέπει να γίνουν άλλες μειώσεις στις κύριες συντάξεις.

Για την πρόταση της Νεολαίας ΣΥΡΙΖΑ για κατάργηση της προσευχής στα σχολεία
Ανοίγει επιτέλους ο δρόμος για την πλήρη αναμόρφωση της Παιδείας, ώστε να είναι πραγματικά δημόσια και προς όφελος των Ελλήνων πολιτών. Οι προτάσεις της Νεολαίας του ΣΥΡΙΖΑ συμβάλλουν στη δουλειά που πρέπει να γίνει και στο διάλογο που ξεκινάει. Η Νεολαία, βέβαια, κατέθεσε μια ολόκληρη δέσμη μέτρων για όλες τις εκπαιδευτικές βαθμίδες, αλλά από αυτήν απομονώθηκε και αναπαράγεται μόνο η πρόταση για την κατάργηση της προσευχής.  Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει την πάγια θέση πως πρέπει να γίνει διαχωρισμός Εκκλησίας – Κράτους και προφανώς θα λύσει αυτά τα ζητήματα μέσα από το διάλογο με την Εκκλησία .

Για τη συνοχή του κόμματος και της ΚΟ
Στον ΣΥΡΙΖΑ πάντα θα θεωρούμε πλούτο τα ιδεολογικά ρεύματα και τις διαφορετικές προσεγγίσεις. Στο κόμμα υπάρχει αυτή τη στιγμή συνεννόηση και κυρίως συναίσθηση των ευθυνών μας – αυτό αποδεικνύεται και από το γεγονός πως η απόφαση της ΚΕ πέρασε σχεδόν ομόφωνα.
Οι βουλευτές και τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ γνωρίζουν ποια επιλογή έχει γίνει και για ποιους λόγους και αντιλαμβάνονται την υποχρέωσή τους να περιφρουρήσουν τα θετικά βήματα που έχουν γίνει, αλλά και τον νέο δρόμο που ανοίγει για το επόμενο διάστημα.

Για τις προσφυγικές ροές
Το θέμα των προσφυγικών ροών είναι πολύ μεγάλο και προφανώς υπάρχουν πολλές σκέψεις για την όσο το δυνατόν καλύτερη φιλοξενία τους. Οι Έλληνες πολίτες, τα μέλη του κόμματος και της νεολαίας μας αλλά και ο κύριος Μουζάλας κάνουν πολύ μεγάλες προσπάθειες προς αυτή την κατεύθυνση. Τα hot spot πρέπει να λειτουργήσουν και τα θαλάσσια σύνορα πρέπει να ελέγχονται. Και είναι απαραίτητη η συμβολή της Τουρκίας ώστε να γίνεται εκεί η ταυτοποίηση των προσφύγων και να είναι στη συνέχεια ασφαλής η διέλευσή τους.
Η ουσία του ζητήματος όμως είναι να σταματήσει η εστία των πολέμων, διαφορετικά οι προσφυγικές ροές είναι αναπόφευκτες.

 

/ Χωρίς κατηγορία