Π. Ρήγας: Οι κινητοποιήσεις των εργαζομένων ασκούν έντονη πίεση στους θεσμούς και είναι απόλυτα υγιείς και απαραίτητες

ΡΗΓΑΣ

Σημεία από την τοποθέτηση του Γραμματέα της Κ.Ε. ΣΥΡΙΖΑ, στην πρωινή τηλεοπτική εκπομπή της ΕΡΤ 1 και στους δημοσιογράφους Δάρα και Δαράκη

Για την έκθεση γερμανικού κέντρου αναλύσεων ότι η Ελλάδα απέτυχε στην διαχείριση του προσφυγικού

Δεν θέλω σχολιάσω κείμενα χωρίς θεσμική βάση. Θα μείνω στις δηλώσεις θεσμικών παραγόντων, όπως του κ. Γιούνκερ που είπε πως η Ελλάδα έχει κάνει πολλά βήματα και προχωράει στους ρυθμούς που είχαμε συμφωνήσει. Τόσο ο κ. Γιούνκερ όσο και ο κ. Αβραμόπουλος ξεκαθάρισαν πως δεν υπάρχει κανένα ενδεχόμενο εξόδου μας από τη Σένγκεν και πως υπάρχουν κονδύλια που θα δοθούν για να ολοκληρωθούν οι προσπάθειες που γίνονται στο προσφυγικό.
Η Νέα Δημοκρατία οφείλει να πάρει θέση σχετικά με τις χθεσινές δηλώσεις Βέμπερ για έξοδο μας από τη συνθήκη Σένγκεν, που αποτελεί μία άλλη μορφή Grexit. Η Ελλάδα παρά τα μεγάλα προβλήματά της έχει αποτελέσει υπόδειγμα ανθρωπιάς και έχει τιμήσει τις αξίες και τα ιδεώδη που η ίδια η Ευρώπη φαίνεται να έχει χάσει τα τελευταία χρόνια. Ας μας πει, λοιπόν, η ΝΔ αν στηρίζει τις δηλώσεις της ευρωομάδας της ή αν συντάσσεται με τα συμφέροντα της χώρας.

Για τις κινητοποιήσεις των εργαζομένων και τη στάση των θεσμών

Οι κινητοποιήσεις των εργαζομένων ασκούν έντονη πίεση στους θεσμούς και είναι απόλυτα υγιείς και απαραίτητες. Την θέλουμε την πίεση αυτή, γιατί τίποτα δεν έχει τελειώσει ακόμα και γιατί ενώ υπάρχει συμφωνία οι θεσμοί επιμένουν σε συγκεκριμένα ζητήματα.
Στην πρώτη περίοδο διακυβέρνησης δώσαμε μια σκληρή μάχη με τους θεσμούς, διαπραγματευτήκαμε όπως δεν είχε διαπραγματευτεί καμία από τις προηγούμενες κυβερνήσεις. Και τώρα, στη δεύτερη περίοδο, υλοποιούμε τη συμφωνία στην οποία καταλήξαμε, το ίδιο καθήκον όμως έχουν και οι θεσμοί.
Όλες οι κοινωνικές ομάδες ας λάβουν υπ’ όψιν τους πως το νομοσχέδιο βρίσκεται σε διαβούλευση, άρα υπάρχει δυνατότητα διαλόγου. Είναι πρωτοφανές να ζητά διάλογο ο Πρωθυπουργός της χώρας ώστε να γίνουν αλλαγές και τροποποιήσεις και να μην υπάρχει ανταπόκριση.

Για τα μέτρα του ασφαλιστικού και τους αγρότες

Στο ασφαλιστικό, υπάρχει αφ’ενός εκτεταμένη παραπληροφόρηση και αφ’ ετέρου κάποιοι προσποιούνται πως δεν γνώριζαν το ‘έγκλημα’ που οι ίδιοι είχαν διαπράξει. Ας μην ξεχνάμε πως η καταστροφή του ασφαλιστικού συντελείται από τη δεκαετία του ’70 και να μην μιλάμε τώρα για καταστροφή. Το τεράστιο πρόβλημα του ασφαλιστικού συστήματος πρέπει να λυθεί.
Η δική μας μεταρρύθμιση έχει στόχο να καλύψει το δημοσιονομικό κενό και θα το πετύχει με την αύξηση των εργοδοτικών εισφορών. Να υπενθυμίσω πως υπήρξε διάλογος με τους εργοδότες και τους τιμά το γεγονός πως αποδέχτηκαν την αύξηση αυτή. Ο διάλογος, λοιπόν, δίνει τη δυνατότητα να λυθούν προβλήματα. Η προσπάθεια μας στο ασφαλιστικό έχει ως άξονά της την αναδιανομή, ώστε να οφεληθούν εκείνοι που υπέφεραν περισσότερο τα προηγούμενα χρόνια.
Οι αγρότες οφείλουν να μπουν στο διάλογο. Το νομοσχέδιο δεν έχει κατατεθεί, βρίσκεται προς διαβούλευση και άρα μπορούν να υπάρξουν βελτιώσεις.

/ Συνεντεύξεις