Π. Ρήγας: Η πρώτη κατοικία θα προστατευτεί-Δεν θα παραδώσουμε το κλειδί της χώρας

ΡΗΓΑΣ

Τη διαβεβαίωση ότι η κυβέρνηση θα προστατεύσει την πρώτη κατοικία εξέφρασε ο Γραμματέας της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ Παναγιώτης Ρήγας.

«Αυτό το οποίο είναι σαφές και γίνεται ξεκάθαρο σε όλους τους τόνους είναι ότι η λαϊκή κατοικία που αποκτήθηκε με κόπο και αίμα από την ελληνική οικογένεια που είδε να χάνει το εισόδημά της, τη δουλειά της στα χρόνια της κρίσης θα προστατευτεί», δήλωσε χαρακτηριστικά σε συνέντευξή του στην εφημερίδα «Kontra News”.

Σε ότι αφορά το ενδεχόμενο να ζητηθούν επιπλέον μέτρα ο Π. Ρήγας τόνισε ότι οι δανειστές όπως και η κυβέρνηση οφείλουν να τηρήσουν τα συμφωνηθέντα. «Καινούριες απαιτήσεις που μπαίνουν από το παράθυρο δεν θα γίνουν αποδεκτές και ο πρωθυπουργός έχει υπάρξει συγκεκριμένος με δημόσια δήλωσή του τόσο κατά την επίσκεψη Ολάντ, όσο και κατά την επίσκεψη Σουλτς», σημείωσε, προσθέτοντας πως «το κλειδί της χώρας δεν θα το παραδώσουμε».

Ο Γραμματέα της Κ.Ε. του ΣΥΡΙΖΑ αναφέρθηκε επίσης και στο θέμα των κινητοποιήσεις, με αφορμή την απεργία της ΓΣΕΕ και της ΑΔΕΔΥ την Πέμπτη 12 Νοεμβρίου.

«Τα συνδικάτα είναι υποχρέωσή τους, βασικό συστατικό της ύπαρξής τους να ασκούν κοινωνική πίεση στην κυβέρνηση για τα συμφέροντα των ανθρώπων που εκπροσωπούν», σχολίασε χαρακτηριστικά ο Π. Ρήγας, λέγοντας ταυτόχρονα: «Εμείς δεν φοβόμαστε την κοινωνική πίεση, ούτε τα κινήματα. Άλλωστε ο λαός στο δρόμο είναι στοιχείο, είναι κομμάτι και όπλο της κυβέρνησης στη διαπραγμάτευση ακριβώς γιατί η διαπραγμάτευση γίνεται για να μην διαρραγεί η κοινωνική συνοχή στη χώρα για να ανατραπούν οι πολιτικές της λιτότητας στην Ελλάδα και την Ευρώπη».

Ωστόσο, πρόσθεσε ότι είναι «τουλάχιστον υποκριτικό οι συνδικαλιστικές οργανώσεις να δηλώνουν ενάντια στα μέτρα, όταν πρωτοστατούσαν στην καμπάνια του Ναι στο δημοψήφισμα εκπροσωπώντας άλλα συμφέροντα και όχι των εργαζόμενων και του λαού».

Σε σχόλιό του για τις καταγγελίες του Γ. Πανούση, είπε πως «η κυβέρνηση έχει κάνει όλες τις απαραίτητες ενέργειες», ενώ δήλωσε «βέβαιος ότι η δικαιοσύνη θα διερευνήσει όλες τις πτυχές αυτής της υπόθεσης». Επιπλέον, υπογράμμισε ότι «όποιος διακινεί σενάρια αποσταθεροποίησης, θα πέσει ο ίδιος μέσα».
Ολόκληρη η συνέντευξη του Π. Ρήγα:

Η κυβέρνηση διεκδικεί δόση στο “και πέντε” και το κλειδί για τη λύση φαίνεται πως είναι οι πλειστηριασμοί. Μπορείτε να εγγυηθείτε ότι δεν θα βγει στο…σφυρί η πρώτη κατοικία των Ελλήνων;

Από το οικονομικό επιτελείο που βρίσκεται σε διαπραγμάτευση με τους δανειστές υπάρχουν οι σχετικές ανακοινώσεις. Αυτό το οποίο είναι σαφές και γίνεται ξεκάθαρο σε όλους τους τόνους είναι ότι η λαϊκή κατοικία που αποκτήθηκε με κόπο και αίμα από την ελληνική οικογένεια που είδε να χάνει το εισόδημά της, τη δουλειά της στα χρόνια της κρίσης θα προστατευτεί. Και τα εισοδηματικά κριτήρια, αλλά και το ύψος της αντικειμενικής αξίας και το ύψος των οφειλών θα καλύψουν αυτή τη μεγάλη πλειοψηφία των ανθρώπων που πήραν ένα δάνειο για να βάλουν ένα κεραμίδι πάνω από το κεφάλι της οικογένειάς τους θα προστατευτεί.

Πολλοί πάντως προβληματίζονται ακόμα και για το ενδεχόμενο να ζητηθούν και  επιπλέον μέτρα από αυτά που συζητούνται σήμερα….

Η κυβέρνηση τηρεί τα συμφωνηθέντα, αυτό οφείλουν να κάνουν και οι δανειστές. Τα μέτρα είναι δύσκολα και συγκεκριμένα. Έχουν γίνει όμως αποδεκτά και η κυβέρνηση προχωρά με γρήγορους ρυθμούς στην υλοποίηση της συμφωνίας. Καινούριες απαιτήσεις που μπαίνουν από το παράθυρο δεν θα γίνουν αποδεκτές και ο πρωθυπουργός έχει υπάρξει συγκεκριμένος με δημόσια δήλωσή του τόσο κατά την επίσκεψη Ολάντ, όσο και κατά την επίσκεψη Σουλτς. Το κλειδί της χώρας δεν θα το παραδώσουμε.

Ακόμα κι αν δεν υπάρξουν νέες απαιτήσεις από τους δανειστές, εκτιμάτε ότι η κοινωνία θα αντέξει σε αυτές τις υποχρεώσεις που έχουμε αναλάβει ως χώρα;

Οι πολίτες γνωρίζουν ότι στην κρίση μας βύθισαν οι κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ. Έφτασαν τη χώρα στα όρια της ολοκληρωτικής, οικονομικής και κοινωνικής διάλυσης. Εμείς πήραμε εντολή να την οδηγήσουμε έξω από την κρίση με την κοινωνία όρθια. Γνωρίζουμε πολύ καλά το πόσο δύσκολα είναι τα μέτρα. Αλλά είναι μέτρα που θα κριθούν στη μεγάλη εικόνα, στην διαπραγμάτευση για τη διευθέτηση του χρέους. Η κυβέρνηση έχει μπει σε αυτή τη διαδικασία με την προϋπόθεση ότι θα υπάρξουν συγκεκριμένες αποφάσεις για το χρέος και θα δοθούν πόροι για την ανάπτυξη. Στα υπουργεία ταυτόχρονα γίνεται μια σοβαρή δουλειά για την έναρξη εφαρμογής του παράλληλου προγράμματος που θα απαλύνει τις πληγές των μέτρων με έμφαση σε αυτούς που πλήττονται περισσότερο. Εφαρμόζουμε μέτρα ελάφρυνσης και προστασίας των πιο αδύναμων. Συνεχίζουμε το πρόγραμμα αντιμετώπισης της ανθρωπιστικής κρίσης, διασφαλίζουμε την ιατροφαρμακευτική περίθαλψη των ανασφάλιστων, καλύπτουμε 240.000 άτομα από το πρόγραμμα απασχόλησης ανέργων και εξασφαλίζουμε 500 εκ. ευρώ για τις ΜμΕ από την τράπεζα Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης.

Για την κοινοβουλευτική σας πλειοψηφία σε δύσκολες ψηφοφορίες έχετε αγωνίες; Είδαμε –πχ- την στάση των ΑΝΕΛ στο θέμα των μικροζυθοποιών;

Όλα τα κρίσιμα ζητήματα απαιτούν συνεννόηση. Για την Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ μπορώ να πω ότι οι συντρόφισσες και οι σύντροφοι συντεταγμένα και αναλυτικά συζητούν όλα τα θέματα. Υπηρετούμε όλοι το πολιτικό σχέδιο για την έξοδο της Ελλάδας από την κρίση. Η συνεργασία με τους ΑΝΕΛ που είναι κυβερνητικός εταίρος γίνεται στα πλαίσια της κοινής προσπάθειας για έξοδο της χώρας από τον φαύλο κύκλο της λιτότητας.

Την πιθανότητα να χρειαστείτε ανοίγματα και σε άλλους χώρους στην πορεία αυτης της Βουλής την βλέπετε; Μιλώ για το ΠΑΣΟΚ και ενδεχομένως το Ποτάμι…

Τη συμφωνία το καλοκαίρι στη Βουλή τη ψήφισαν ΝΔ, ΠΑΣΟΚ και ΠΟΤΑΜΙ, το να μην ψηφίζουν τα μέτρα είναι ένα παιχνίδι μικροπολιτικής. Πάντως το ερώτημα στα κόμματα που αυτοπροσδιορίζονται προοδευτικά είναι συγκεκριμένο. Αν θα αποτελούν την ουρά της ΝΔ και των σκληρών συντηρητικών κύκλων στην Ευρώπη. Βλέπουμε αλλού σοσιαλδημοκρατικά κόμματα να αποκηρύσσουν τον μονόδρομο της λιτότητας. Το ερώτημα λοιπόν θα πρέπει να απευθυνθεί σε αυτά τα κόμματα. Αν θα στηρίξουν την προσπάθεια της κυβέρνησης να βγάλει τη χώρα από την κρίση με την κοινωνία όρθια.

Την Πέμπτη που μας πέρασε είχαμε μεγάλες κινητοποιήσεις. Δεν φοβάστε ότι αυτές θα ενταθούν το επόμενο διάστημα;

Εκεί βρισκόμουν. Τα συνδικάτα είναι υποχρέωσή τους, βασικό συστατικό της ύπαρξής τους να ασκούν κοινωνική πίεση στην κυβέρνηση για τα συμφέροντα των ανθρώπων που εκπροσωπούν. Εμείς δεν φοβόμαστε την κοινωνική πίεση, ούτε τα κινήματα. Άλλωστε ο λαός στο δρόμο είναι στοιχείο, είναι κομμάτι και όπλο της κυβέρνησης στη διαπραγμάτευση ακριβώς γιατί η διαπραγμάτευση γίνεται για να μην διαρραγεί η κοινωνική συνοχή στη χώρα για να ανατραπούν οι πολιτικές της λιτότητας στην Ελλάδα και την Ευρώπη. Αλλά θα ήθελα να μου επιτραπεί ένα σχόλιο, είναι τουλάχιστον υποκριτικό συνδικαλιστικές οργανώσεις να δηλώνουν ενάντια στα μέτρα όταν πρωτοστατούσαν στην καμπάνια του Ναι στο δημοψήφισμα εκπροσωπώντας άλλα συμφέροντα και όχι των εργαζόμενων και του λαού.

Οι πρόσφατες καταγγελίες Πανούση, είναι κατά τη γνώμη σας ψευδείς; Γιατί ο ίδιος κάνει λόγο για μέλη της Πολιτικής Γραμματείας αλλά και της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ που κατείχαν ρόλο μεσαζόντων…

Η κυβέρνηση έχει κάνει όλες τις απαραίτητες ενέργειες για την υπόθεση. Είμαι βέβαιος ότι η δικαιοσύνη θα διερευνήσει όλες τις πτυχές αυτής της υπόθεσης. Η προσπάθεια που γίνεται για άλλη μια φορά να συνδεθεί ο ΣΥΡΙΖΑ με την τρομοκρατία αγγίζει τα όρια της γελοιότητας και δεν θα γίνει ανεκτή.

Βλέπετε σκοπιμότητες πίσω από τις κινήσεις του;

Ας απαντήσει ο ίδιος ο κ. Πανούσης γι’ αυτό. Εγώ βλέπω την εκμετάλλευση του θέματος από άλλα κέντρα για τους δικούς τους λόγους και σκοπούς. Και αυτά είναι επικίνδυνα παιχνίδια με τη δημοκρατία. Όποιος διακινεί σενάρια αποσταθεροποίησης, θα πέσει ο ίδιος μέσα.

Εσείς από τη θέση του γραμματέα, ποιο πιστεύετε ότι είναι το μεγάλο στοίχημα τόσο για το κόμμα αλλά και για την κυβέρνηση;

Βρισκόμαστε στην καρδιά μιας κρίσιμης περιόδου. Η κυβέρνηση έχει μπροστά της δύο μεγάλους στόχους, τη διευθέτηση του χρέους που θα δώσει δυνατότητες και προοπτική και την ανάπτυξη με κοινωνικό πρόσημο. Ταυτόχρονα αυτή η κυβέρνηση και το κόμμα ταυτόχρονα θα εργαστούμε για το δημοκρατικό και ριζοσπαστικό αποτύπωμα στη λειτουργία του κράτους, για την παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας που θα βάζει στο επίκεντρο την κοινωνία και τις ανάγκες της.

Ξέρετε πολλοί λένε ότι ούτε αυτή η κυβέρνηση θα αντέξει τετραετία… ότι θα ζήσουμε ανάλογα φαινόμενα όπως στην προηγούμενη Βουλή. Η Νέα Δημοκρατία το λέει σχεδόν ευθέως…

H ΝΔ ας ασχοληθεί με τα εσωκομματικά της, την εκλογή νέου προέδρου της  και τις εσωτερικές της αναταράξεις και τα στρατηγικά της αδιέξοδα. Και επίσης κάποια στιγμή θα πρέπει να απαντήσει ευθέως και συγκεκριμένα με ποιους συντάσσεται. Με τα συμφέροντα του ελληνικού λαού ή τα συμφέροντα των δανειστών και των εγχώριων ολιγαρχών; Γιατί αυτά τα σενάρια τα απεργάζονται, τα προσπαθούν αλλά δεν τους βγαίνουν συγκεκριμένοι κύκλοι. Αν η ΝΔ βρίσκεται εντός αυτών των κύκλων ή εφάπτεται κακό του κεφαλιού τους.

/ Χωρίς κατηγορία