Π. Ρήγας: Η κυβέρνηση δίνει μια ακόμα σκληρή μάχη για την προάσπιση των συμφερόντων των λαϊκών και μεσαίων στρωμάτων

Συνέντευξη του Γραμματέα της Κ.Ε. στην εφημερίδα  «ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ» στον Ν. Ηλιάδη

 

Ένα από τα σημεία τριβής της νέας εξελισσόμενης διαπραγμάτευσης με τους δανειστές είναι τα κόκκινα δάνεια και οι πλειστηριασμοί πρώτης κατοικίας. Που, πιστεύετε, ότι θα πρέπει να μπει η κόκκινη γραμμή από την ελληνική κυβέρνηση;

Η κυβέρνηση δίνει μια ακόμα σκληρή μάχη για την προάσπιση των συμφερόντων των λαϊκών και μεσαίων στρωμάτων, τα οποία έχουν πληγεί ανεπανόρθωτα από την κρίση. Οι πολίτες που έχουν χαμηλό εισόδημα αποκλείεται να χάσουν την πρώτη κατοικία. Αυτό είναι όχι μόνο κοινωνικά επιβεβλημένο αλλά και οικονομικά λογικό, γιατί το αντίθετο θα οδηγούσε σε μια πλήρη κατάρρευση της αγοράς ακινήτων και σε αχρήστευση της ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών, καθώς οι τράπεζες θα είχαν στο χαρτοφυλάκιό τους απαξιωμένα ακίνητα.

Ο ΣΥΡΙΖΑ είχε υποσχεθεί προεκλογικά ότι θα υλοποιήσει ένα «παράλληλο πρόγραμμα», μέσω ισοδυνάμων, προκειμένου να αμβλύνει τις επιπτώσεις του τρίτου μνημονίου. Ωστόσο, η περίπτωση του ΦΠΑ στην ιδιωτική εκπαίδευση δείχνει ότι κάτι τέτοιο είτε είναι ανέφικτο, είτε φορτώνει τους πολίτες με νέους φόρους. Πως το σχολιάζετε;

Ο ελληνικός λαός έδωσε μια ισχυρή εντολή για κυβέρνηση τετραετίας μετά τη δύσκολη περίοδο της διαπραγμάτευσης. Μετά από μια καταστροφική για τη χώρα πενταετία, ο λαός μας έδωσε ξεκάθαρη εντολή να προχωρήσουμε σε τομές, ρήξεις και μεταρρυθμίσεις, ώστε να αλλάξουμε την Ελλάδα, να αποκαταστήσουμε αδικίες, να ξεριζώσουμε ριζωμένες αντιλήψεις στο κράτος και την κοινωνία, να κινητοποιήσουμε τη μεγάλη κοινωνική πλειοψηφία σε μια κατεύθυνση δημοκρατικής και παραγωγικής αναγέννησης της χώρας μας. Αυτά είναι στοιχεία ενός παράλληλου προγράμματος, με μέτρα που να μην ανακατανέμουν τη φτώχεια αλλά να στοχεύουν στην αναδιανομή των βαρών και των εισοδημάτων, προς όφελος των λαϊκών και των μεσαίων στρωμάτων. Το ζητούμενο δεν είναι η διαχείριση της συμφωνίας αλλά τα σημεία εκείνα που σαφώς θα δηλώνουν ότι τη χώρα κυβερνά μια κυβέρνηση με αριστερό πρόσημο.

Είναι όμως απαραίτητο να μπουν προτεραιότητες στη διαδικασία αναζήτησης ισοδυνάμων, να επιλεγούν προσεχτικά τα πιο σημαντικά θέματα και σε αυτά να δοθεί βάρος και προτεραιότητα. Είναι ούτως ή άλλως μια δύσκολη και πολύπλοκη διαδικασία, για την οποία ξέρω με σιγουριά πως καταβάλλονται πολύ μεγάλες προσπάθειες.

Ποια θα είναι στο εξής η σχέση ΣΥΡΙΖΑ – κυβέρνησης; Κατά την προηγούμενη περίοδο το κόμμα έτρεχε πίσω από κορυφαίες κυβερνητικές επιλογές όπως η προσφυγή σε δημοψήφισμα, η συμφωνία της 12ης Ιουλίου, ακόμη και η προσφυγή σε πρόωρες εκλογές. Τι θα αλλάξει τώρα;

Βρισκόμαστε πια σε μια περίοδο που πρέπει να σφραγιστεί από την αμφίδρομη εμπιστοσύνη κόμματος – κυβέρνησης. Αυτό απαιτεί καθαρές κουβέντες και καθαρές σχέσεις. Δεν είναι στις προθέσεις του κόμματος να παίξει το ρόλο του κομισάριου που θα επιβάλει την γραμμή στην άσκηση της κυβερνητικής πολιτικής. Δεν επιθυμούμε να ασκούμε προληπτικό έλεγχο κομματικής νομιμότητας στις κυβερνητικές πράξεις. Σε καμία περίπτωση όμως δεν είμαστε απλοί παρατηρητές της κυβερνητικής λειτουργίας. Το κόμμα και η κυβέρνηση είναι οι δύο βασικοί πυλώνες της αριστερής διακυβέρνησης. Η προνομιακή σχέση με την κοινωνία θα είναι ειλικρινής, όταν το κόμμα είναι ο αυθεντικός εκφραστής των κοινωνικών αναγκών προς την κυβέρνηση. Όταν μετατραπεί σε ενδιάμεσο σταθμό έκφρασης συλλογικών αναγκών και όχι ατομικών επιθυμιών. Η φωνή του κόμματος πρέπει να ακούγεται δυνατά, για να ακούγεται δυνατά και η φωνή της κοινωνίας.

Στις εκλογές της 20ης Σεπτεμβρίου ο ΣΥΡΙΖΑ διατήρησε πάνω κάτω τα ποσοστά του, έχασε όμως περί τις 330.000 ψήφους, δηλαδή το 14% όσων τον ψήφισαν τον Γενάρη, καθώς και μεγάλο μέρος του στελεχιακού δυναμικού του. Πως σχεδιάζετε να αναπληρώσετε αυτές οι απώλειες;

Είναι γεγονός ότι υπήρξαν απώλειες σε απόλυτους αριθμούς. Από πλευράς μελών αποχώρησε περίπου το  13%, είτε προς τη δημιουργία άλλου κόμματος είτε σε άλλες κατευθύνσεις. Ο ΣΥΡΙΖΑ όμως έχει πλέον βαθιές ρίζες στην κοινωνία και αυτό φάνηκε ξεκάθαρα όχι μόνο από το αποτέλεσμα των πρόσφατων εκλογών αλλά και από τη γεωγραφική κατανομή των αποτελεσμάτων του. Το ζητούμενο για μας, στην πορεία μας προς το Συνέδριο, είναι η δημιουργία ενός κόμματος ανοιχτού στην κοινωνία και τη δυναμική της, δημοκρατικό, παράδειγμα συλλογικού αριστερού ήθους. Πολιτικά και οργανωτικά μάχιμο για τη διαμόρφωση της ηγεμονίας στο μεγάλο και διαρκή αγώνα για τον κοινωνικό μετασχηματισμό, που προσπαθεί να αλλάξει τους συσχετισμούς σε ευρωπαϊκό επίπεδο και να δημιουργήσει ρήγματα στη νεοφιλελεύθερη συναίνεση.

Μετά όσα συνέβησαν τον περασμένο Αύγουστο στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ τι πιστεύετε ότι πρέπει να αλλάξει στη λειτουργία του; Θα συνεχίσουν να υπάρχουν οι εσωκομματικές τάσεις;

Το κόμμα μας στηρίζεται στην ύπαρξη διαφορετικών απόψεων και ιδεών. Η δημοκρατική δικλείδα μας είναι το καταστατικό μας. Εκεί περιγράφεται με σαφήνεια η λειτουργία των τάσεων μέσα στο δημοκρατικό και πλουραλιστικό κομματικό οργανισμό μας. Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει και θα έχει τάσεις, υπό την έννοια ανοιχτών ιδεολογικών ρευμάτων που έχουν το δικαίωμα της επεξεργασίας και έκφρασης θέσεων στη διαμόρφωση του πολιτικού πλαισίου.

Αυτό όμως είναι τελείως διαφορετικό από τη λειτουργία κόμματος μέσα στο κόμμα, με ξεχωριστές δομές, ξεχωριστή λειτουργία και ελάχιστη κομματική δέσμευση. Όλοι βγάλαμε συμπεράσματα από την προηγούμενη περίοδο. Σε κάθε περίπτωση οι ίδιες οι εξελίξεις δεν δικαίωσαν και όσους είχαν επιλέξει τη συγκεκριμένη πρακτική.

Κατά τα τελευταία πεντέμισι χρόνια η ελληνική κοινωνία και ο πολιτικός κόσμος χωρίστηκαν σε δύο στρατόπεδα: τους μνημονιακούς και τους αντιμνημονιακούς. Σε ποιο από αυτά τα δύο κατατάσσετε τον σημερινό ΣΥΡΙΖΑ;

Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν έχει αλλάξει. Ούτε ήταν ούτε έγινε μνημονιακό κόμμα. Είναι πάντα μια πολιτική δύναμη που δεν αποδέχεται τον νεοφιλελεύθερο μονόδρομο. Στόχος μας παραμένει η απαγκίστρωση από τις αιτίες που μας οδήγησαν στα μνημόνια. Βρεθήκαμε μπροστά σε μια πολύ δύσκολη μάχη απέναντι σε πολύ ισχυρούς αντιπάλους. Η δύναμη που μας κράτησε όρθιους μέσα σε αυτή τη μάχη ήταν η πλειοψηφία του λαού που στήριξε αυτή μας την προσπάθεια. Σήμερα συνεχίζουμε να αγωνιζόμαστε με κριτήριο την υπεράσπιση των συμφερόντων των φτωχών και μεσαίων στρωμάτων.

Θα είστε υποψήφιος για τη θέση του γραμματέα και μετά το συνέδριο;

Στην παρούσα φάση δεν νομίζω να ενδιαφέρει κανέναν ποιος είναι ή ποιος θα είναι ο γραμματέας του ΣΥΡΙΖΑ. Βρισκόμαστε μπροστά σε δύσκολες μάχες τις οποίες καλούμαστε να δώσουμε από όποια θέση μας επιλέξει η ιστορία. Είναι τιμή για μένα που βρίσκομαι, σε αυτή τη συγκυρία, στη θέση του γραμματέα και ταυτόχρονα ευθύνη και καθήκον συλλογικά να υλοποιήσουμε το πολιτικό σχέδιο του ΣΥΡΙΖΑ για την κοινωνική και παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας.

 

 

 

 

/ Χωρίς κατηγορία