Π. Ρήγας: Δεν υπάρχει περίπτωση να δεχτούμε πλειστηριασμούς πρώτης κατοικίας συνανθρώπων μας που πλήττονται εδώ και έξι χρόνια από τα μνημόνια

Για την ανεργία

Η αύξηση της ανεργίας έχει διογκωθεί τα τελευταία χρόνια με τις πολιτικές που ακολουθήθηκαν στο επίπεδο της οικονομίας και της παραγωγής στη χώρα. Εμείς πιστεύουμε πως θα καταφέρουμε να οδηγήσουμε την οικονομία σε ανάκαμψη, με την εφαρμογή πολιτικών που θα δημιουργήσουν νέες θέσεις εργασίας.

Για τον προγραμματισμό του επόμενου τριμήνου και τις τράπεζες

Καταρχήν πρέπει να τελειώσει το θέμα της ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών. Και νομίζω ότι θα τελειώσει με τον καλύτερο δυνατό τρόπο κι όχι όπως είχε γίνει τα προηγούμενα χρόνια, που τρεις ανακεφαλαιοποιήσεις επιχειρήθηκαν, αλλά δεν μπόρεσαν να ολοκληρωθούν με επιτυχία. Νομίζω ότι με τον τρόπο που προχωράμε εμείς, η ανακεφαλαιοποίηση θα έχει αποτέλεσμα. Οι νέες μετοχές που θα αποκτήσει το δημόσιο μέσω του ΤΧΣ, θα έχουν πλήρη δικαιώματα ψήφου, σε αντίθεση με ότι ίσχυε μέχρι τώρα. Δημιουργείται το πλαίσιο που ενισχύει την διαφάνεια και τη δημόσια λογοδοσία. τόσο των τραπεζών, όσο και του ΤΧΣ και θεσπίζεται για πρώτη φόρα η διαδικασία περιοδικής αξιολόγησης των διοικήσεων και αυτό είναι πολύ σημαντικό. Θα υπάρχει αξιολόγηση στη βάση αντικειμενικών κριτηρίων. Με τα κριτήρια αυτά δεν θα μπορούν οι τράπεζες και τα διοικητικά συμβούλια να κάνουν πράγματα που τις έφτασαν μέχρι αυτό το όριο την προηγούμενη περίοδο. Πρέπει να μπει τάξη σε όλα τα θέματα που δημιούργησαν προβλήματα την προηγούμενη περίοδο. Εμείς αυτό θέλουμε και φιλοδοξούμε να το πετύχουμε. Τα αποτελέσματα θα φανούν στην πράξη και θα κριθούμε από όλους.

Για τους πλειστηριασμούς

Για μας είναι θέμα αρχής το ζήτημα του πλειστηριασμού πρώτης κατοικίας, όταν μιλάμε για μεσαία και χαμηλά εισοδήματα. Καταλαβαίνετε ότι δεν μιλάω για κατοικίες των 500 και των 800 χιλιάδων ευρώ. Δεν υπάρχει περίπτωση να δεχτούμε πλειστηριασμούς πρώτης κατοικίας συνανθρώπων μας που πλήττονται εδώ και έξι χρόνια από τα μνημόνια.

Για τη φορολογία

Γίνεται μια προσπάθεια, και ο Υπουργός ο κύριος Αλεξιάδης ανακοίνωσε τρόπους και μέτρα, ώστε το επόμενο διάστημα για να σταματήσει να υπάρχει η φοροδιαφυγή και η φοροαποφυγή και νομίζω ότι αυτό είναι και το στοίχημα της επόμενης περιόδου. Να σταματήσει επίσης να υπάρχει η αδήλωτη εργασία, να είναι ασφαλισμένοι οι εργαζόμενοι πλήρως. Νομίζω ότι αυτά συμβάλλουν σε όλα τα θέματα τα οποία έχουν να κάνουν και με τα έσοδα και το ασφαλιστικό. Ο ελληνικός λαός έχοντας γνώση της κατάστασης και της προηγούμενης περιόδου θα συμβάλλει σε αυτή την προσπάθεια για να περάσουμε τον κάβο μέχρι το τέλος της χρονιάς.

Για την αποχώρηση της Αριστερής Πλατφόρμας

Κάθε διάσπαση και κάθε αποχώρηση αφήνει τα δικά της στίγματα. Βέβαια η περίοδος ήταν πολύ δύσκολη και εδώ προφανώς έγιναν επιλογές από όλους και από όλες μας. Να σας δώσω ένα στοιχείο: ότι μόνο το 13% περίπου των μελών του κόμματος είτε πήγαν προς άλλο πολιτικό σχηματισμό, είτε αποστασιοποιηθήκαν. Είναι μικρό σε σχέση με όσα εικάζονταν ή δημοσιογραφικά λέγατε και νομίζω ότι αυτό φάνηκε και στις εκλογές όχι μόνο ως προς το αποτέλεσμα αλλά και ως προς τη δυναμική των σχηματισμών μέσα στην κοινωνία.

Βεβαίως υπάρχουν και στελέχη του χώρου αυτού που όχι μόνο παρέμειναν στο ΣΥΡΙΖΑ αλλά ενεργοποιήθηκαν με την ιδιαίτερη βαρύτητα τους και στήριξαν αυτή την προσπάθεια, γιατί είχαμε ένα κοινό πολιτικό σχέδιο, το οποίο ήταν η χώρα να μην οδηγηθεί στην καταστροφή της προηγούμενης περιόδου. Ήταν μια δύσκολη επιλογή και νομίζω πως όλοι γνωρίζετε πως η συμφωνία την οποία κάναμε δεν ήταν δική μας επιλογή, δεν είναι η πολιτική μας πρόταση – αναγκαστήκαμε να την κάνουμε προκειμένου να μην υπάρξουν άλλα προβλήματα , αλλά και έχοντας γνώση ότι η μεγάλη εικόνα είναι η Ευρώπη. Και στην Ευρώπη έχουν υπάρξει ρήγματα αυτή τη στιγμή και φαίνεται ότι αυτό μπορεί να οδηγήσει και σε αλλαγή του τοπίου της ακραίας λιτότητας που έχει επιβληθεί στην Ευρώπη.

Για τη σχέση του ΣΥΡΙΖΑ με τους αποχωρήσαντες της ΔΗΜΑΡ και το ενδεχόμενο συμμετοχής στο συνέδριο ή και ενσωμάτωσης στον ΣΥΡΙΖΑ της ενωτικής κίνησης Ευρωπαϊκής αριστεράς του Φώτη Κουβέλη

Το άνοιγμα του κόμματος θα γίνει προς όλες τις κοινωνικές ομάδας, τους εργαζόμενους, εκείνους που πλήττονται, όλους εκείνους που μας στήριξαν. Και προς όλες τις πολιτικές δυνάμεις που θέλουν να στηρίξουν το πολιτικό σχέδιο που εμείς αυτή τη στιγμή υλοποιούμε προς όφελος της κοινωνίας. Πράγμα που σημαίνει πως όλοι θα πρέπει να υπηρετήσουμε την προσπάθεια που γίνεται αυτή στιγμή. Οι πολιτικές σχέσεις διαμορφώνονται επί του πολιτικού σχεδίου.

Για τη δυναμική του ΣΥΡΙΖΑ στην Ελλάδα και στην Ευρώπη

Ουσιαστικά τα δύο μέτωπα – ευρωπαϊκό και ελληνικό- είναι ενιαία. Γιατί στη μεν Ευρώπη, ο ΣΥΡΙΖΑ και ο πρόεδρος του κόμματος και πρωθυπουργός της χώρας, έχουν δείξει ότι θέλουν να ανατρέψουν αυτές τις πολιτικές λιτότητας – άρα η μάχη αφορά όλους του πολίτες της Ευρώπης. Η μάχη αφορά και την Ελλάδα, γιατί η χώρα πλήττεται από αυτές τις πολιτικές. Άρα αυτά τα δύο μέτωπα έχουν κοινό παρονομαστή. Και ο κοινός παρονομαστής είναι να μπορέσουμε να δώσουμε το δικαίωμα στους λαούς της Ευρώπης και τον ελληνικό λαό να έχουν καλύτερες μέρες.

Για τον κρατικό μηχανισμό

Ο κρατικός μηχανισμός είναι το μεγάλο στοίχημα. Πρέπει να γίνουν θεσμικές αλλαγές και μεγάλες τομές στο ελληνικό κράτος. Η δική μας πολιτική και πρόταση δεν μπορεί να υλοποιηθεί το σημερινό μοντέλο του κράτους. Ο μηχανισμός είναι αναποτελεσματικός και γι’ αυτό δεν φταίνε οι δημόσιοι υπάλληλοι – φταίει η δομή και ο τρόπος με τον οποίο λειτουργούσε όλα τα προηγούμενα χρόνια. Έχουμε εξαιρετικούς δημοσίους υπαλλήλους, έχουμε εξαιρετικό δυναμικό, αλλά πρέπει να υπάρξει μια άλλη νοοτροπία και λογική. Το μεγάλο, λοιπόν, στοίχημα, είναι να καταφέρουμε μέχρι το τέλος της τετραετίας να έχουμε δρομολογήσει μια πορεία ανάπτυξης, η οποία θα δίνει προοπτικές. Και ο ΣΥΡΙΖΑ ως κόμμα και εγώ ως γραμματέας του κόμματος αυτό στο οποίο επιμένουμε είναι ότι πρέπει να γίνουν μεγάλες θεσμικές αλλαγές στο κράτος.

Το Γραφείο Τύπου

 

/ Χωρίς κατηγορία