Π. Ρήγας: Ας ξεχάσουν τα σενάρια περί οικουμενικής

ΡΗΓΑΣ

Σημεία συνέντευξης του Γραμματέα της ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ στον ΣΚΑΪ και τη δημοσιογράφο Άννα Μπουσδούκου

Για τη σημερινή επίθεση στο Μάλι και το προσφυγικό

Η εξέλιξη στο Μάλι είναι πολύ άσχημη. Είμαστε αλληλέγγυοι στον Γαλλικό λαό και την κυβέρνηση. Μένω στις δηλώσεις του προέδρου της Γαλλικής Δημοκρατίας, Φρανσουά Ολάντ, ότι η Ευρώπη δεν πρέπει να χάσει τη Δημοκρατία, την ελευθερία της διακίνησης ιδεών και την αλληλεγγύη. Η Ευρώπη πρέπει να αντιμετωπίσει το πρόβλημα, χωρίς να απομακρυνθεί από τις αξίες της .

Το προσφυγικό, είναι ένα πρόβλημα Ευρωπαϊκό και όχι μόνο της Ελλάδας. Το πρώτο πράγμα που πρέπει να γίνει είναι να σταματήσουν οι εχθροπραξίες, γιατί αυτή είναι η πηγή του προβλήματος. Πρέπει επίσης, η Τουρκία να συνεργαστεί ώστε να γίνεται εκεί η ταυτοποίηση των προσφύγων και στη συνέχεια η ασφαλής μετακίνησή τους. Και τέλος, το άσυλο πρέπει να έχει μια έννοια Ευρωπαϊκή και να μην αφορά μία μόνο χώρα.

Για την ταυτότητα του ΣΥΡΙΖΑ μετά τη συμφωνία της 12ης Ιουλίου

Δεν έχει αλλάξει κάτι στον ΣΥΡΙΖΑ. Κάναμε μια συμφωνία έξω από τις αρχές μας. Πήραμε αυτή την ευθύνη ώστε να μην αφήσουμε την κοινωνία στο έλεος των δανειστών και των εγχώριων συμφερόντων. Αν οπισθοχωρούσαμε θα ήταν μια ήττα για την κοινωνία και για την Αριστερά όλης της Ευρώπης. Με αυτό το σκεπτικό πήγαμε στις εκλογές και ο Ελληνικός λαός μας έδωσε την δυνατότητα να προχωρήσουμε. Την ώρα που εκείνοι που οδήγησαν τη χώρα μέχρι εδώ κρύβονται, εμείς δίνουμε μεγάλες μάχες για να περάσουμε σε εποχή ανάπτυξης.

Για τις πρόσφατες απώλειες στην ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ

Ο Γαβριήλ Σακελλαρίδης είναι ένας εξαιρετικός άνθρωπος και σύντροφος και με τη στάση του τίμησε τις αξίες της συλλογικότητας και τις αξίες της Αριστεράς, αφού παρέδωσε την έδρα του στο συλλογικό υποκείμενο το οποίο υπηρετεί. Ο Γαβριήλ εξέφρασε και ορισμένες σκέψεις που δεν μας βρίσκουν σύμφωνους, όπως δεν μας βρίσκει σύμφωνους και η παραίτησή του, γιατί εμείς θα θέλαμε να παραμείνει μαζί μας. Από τη στιγμή όμως που είχε μια διαφορετική οπτική και πολιτική σκέψη, η απόφαση του πρέπει να γίνει σεβαστή και τον τιμά ο τρόπος με τον οποίο παρέδωσε την έδρα του.

Η διαγραφή του κυρίου Παναγούλη δεν είναι διαγραφή από τον ΣΥΡΙΖΑ – το κόμμα έχει άλλες διαδικασίες. Ο κ. Παναγούλης τέθηκε εκτός κοινοβουλευτικής ομάδας κι αυτό γιατί όλη η ΚΟ γνώριζε τι έπρεπε να γίνει, γνώριζε τη συμφωνία που έχει υπογραφεί και έχει ήδη άλλωστε ψηφίσει και άλλα μέτρα. Δεν είναι λογικό λοιπόν να μην παρουσιάζεται για να ψηφίσει αυτά μέτρα που ήταν προς θετική κατεύθυνση όσον αφορά στα κόκκινα δάνεια και τους πλειστηριασμούς. Εγώ μένω στη δήλωση του ότι θα στηρίξει την κυβέρνηση από δω και πέρα, αλλά πρέπει να επισημάνω πως η στάση του ήταν λανθασμένη, γιατί στις εκλογές του Σεπτέμβρη όσοι ήταν στα ψηφοδέλτιά μας γνώριζαν τι θα είχαμε να αντιμετωπίσουμε. Άρα τέτοιες επιλογές δεν δικαιολογούνται.

Για την μελλοντική ισορροπία στην ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ

Οι βουλευτές μας θα πρέπει όχι μόνο να δεχθούν αλλά και να τιμήσουν το γεγονός πως γνωρίζαμε ακριβώς τη σήμαινε η επιλογή που κάναμε, όπως το γνώριζε και ο ελληνικός λαός. Τους έχω εμπιστοσύνη και είμαι αισιόδοξος, γιατί η ευθύνη που φέρουν είναι πρωτίστως απέναντι στην κοινωνία και τον ελληνικό λαό. Και όλοι θα κριθούμε από τις επιλογές μας και τον τρόπο που αντιμετωπίζουμε τις καταστάσεις.

Για το ενδεχόμενο ευρύτερων συνεργασιών και τον σχηματισμό οικουμενικής κυβέρνησης

Αυτές τις μέρες δημιουργήθηκε ένα κλίμα, μια περιρρέουσα ατμόσφαιρα από τα εγχώρια συμφέροντα της διαπλοκής με στόχο να πέσει η κυβέρνηση. Κάποιοι το είδαν ως ευκαιρία. Δηλώνουμε ξεκάθαρα πως δεν υπάρχει καμία περίπτωση να συμβεί κάτι τέτοιο. Και εκείνοι που το επιδιώκουν πρέπει να ξεχάσουν πως θα υπάρξει μια άλλη κυβέρνηση που θα τους συμπεριλαμβάνει. Όσο δεν αλλάζουν ρότα και παραμένουν δημαγωγοί, αντιφατικοί και στην υπηρεσία συμφερόντων, χωρίς να παίρνουν την ευθύνη των επιλογών τους, δεν υπάρχει καμία περίπτωση συνεργασίας. Είναι παράλογο η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ που ψήφισαν τη συμφωνία, να ζητούν τώρα να μην ψηφιστούν οι εφαρμοστικοί νόμοι. Τι θα έκαναν δηλαδή εάν δεν υπήρχε η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, αλλά μια οικουμενική κυβέρνηση; Ο ελληνικός λαός πρέπει να γνωρίζει ότι την ευθύνη που αναλάβαμε, θα την επωμιστούμε ως το τέλος για να φύγει η χώρα από την επιτροπεία και να μπει σε αναπτυξιακή τροχιά.

Για τις ρυθμίσεις στα κόκκινα δάνεια και την προστασία της 1ης κατοικίας

Επαναλαμβάνω το «κανένα σπίτι σε χέρια τραπεζίτη», γιατί με την ψήφιση του νομοσχεδίου προστατεύονται πλέον οι κατοικίες των χαμηλών και μεσαίων στρωμάτων. Και λάβετε υπόψη σας πως το βάρος πέφτει πλέον και στις τράπεζες, γιατί θα υπάρξει ένα είδος κουρέματος αφού ο υπολογισμός των δόσεων θα γίνεται στη βάση της τρέχουσας εμπορικής αξίας του ακινήτου. Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν είπε ψέματα στον ελληνικό λαό και το κόμμα ήταν και θα είναι μπροστά σε περίπτωση πλειστηριασμών πρώτης κατοικίας, κάτι τέτοιο όμως δεν υπάρχει περίπτωση να συμβεί.

/ Χωρίς κατηγορία