Π. Ρήγας: Άγνοια δηλώνει η αντιπολίτευση για το έγκλημά της στο ασφαλιστικό

ΡΗΓΑΣ

Σημεία συνέντευξης του Γραμματέα της ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ στο ραδιόφωνο του ΣΚΑΙ και τον Παύλο Τσίμα

Για την πρόταση της κυβέρνησης στο Ασφαλιστικό
Αναλάβαμε να λύσουμε το ασφαλιστικό σε ιδιαίτερα αντίξοες συνθήκες και παρόλο που δεν μας αναλογεί καμία ευθύνη για την κατάσταση στην οποία το παραλάβαμε. Εν μέσω οικονομικής κρίσης, με τα αποθεματικά των ταμείων να έχουν εξαφανιστεί και πολύ λιγότερες εισροές από εκροές, η μόνη λύση του προβλήματος είναι η ανάκαμψη της οικονομίας και η μείωση της ανεργίας. Με αυτά λοιπόν τα δεδομένα και με τη συμφωνία που έχει γίνει για την κάλυψη του οικονομικού κενού, προσπαθήσαμε να βρούμε μια λύση που θα βοηθάει τις χαμηλές συντάξεις που έχουν πληγεί περισσότερο και θα δίνει προοπτική βιωσιμότητας, ώστε οι νέοι εργαζόμενοι να μπορούν στο μέλλον να βγουν στη σύνταξη.
Το Υπουργείο κάνει προσπάθειες βελτίωσης ορισμένων ζητημάτων που αφορούν στους ελεύθερους επαγγελματίες και σε όσους εργάζονται με μπλοκάκι. Γι’ αυτόν ακριβώς τον λόγο έχει δοθεί το νομοσχέδιο προς διαβούλευση: ώστε να υπάρξουν παρατηρήσεις και προτάσεις και να γίνουν βελτιώσεις για να καταλήξουμε στο καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα.
Ακόμα και οι εργοδοτικοί φορείς αναγνώρισαν πως η τακτική της προηγούμενης περιόδου με τις συνεχείς μειώσεις μισθών δεν βοήθησε την ανάκαμψη της οικονομίας και αποδέχτηκαν πως είναι απαραίτητο να επωμιστούν όλοι πλέον τα βάρη. Η στάση τους τους τιμά και είναι ένα μήνυμα προς τους θεσμούς.

Για τις δηλώσεις Ντάισελμπλουμ περί πολύμηνης διαπραγμάτευσης
Ελπίζω πως η Ευρώπη θα αναλάβει τις ευθύνες της όπως οφείλει και πως ο κύριος Ντάισελμπλουμ δεν εκφράζει την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.
Η Ελλάδα έχει κάνει την καλύτερη δυνατή προσπάθεια και έχει τηρήσει όλες τις υποχρεώσεις της. Είναι όμως γεγονός πως η ελληνική οικονομία έχει στεγνώσει, οι εργαζόμενοι δεν μπορούν να πληρώσουν άλλο. Αν λοιπόν η Ευρώπη θέλει να στηρίξει την ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας πρέπει να αποδεχθεί αυτή την πραγματικότητα. Όλα τα άλλα αποτελούν εμμονές και μας εγκλωβίζουν σε μια καταστροφική πορεία που οδηγεί τη χώρα σε αδιέξοδο.

Για την άνιση κατανομή των βαρών μεταξύ τωρινών και μελλοντικών συνταξιούχων
Καταρχήν μέχρι την  τριετία του δημοσιονομικού περιορισμού δεν θα υπάρξει μείωση σε καμία κύρια σύνταξη, θα υπάρχει προσωπική διαφορά η οποία κρατείται. Μέσα στα επόμενα χρόνια θα υπάρξει ανάκαμψη της οικονομίας, αύξηση του ΑΕΠ και κατ’ επέκταση αύξηση των συντάξεων..

Για τις εσωτερικές συζητήσεις στον ΣΥΡΙΖΑ
Είναι ενημερωμένο όλο το κόμμα για τη συγκεκριμένη πρόταση. Έχουν γίνει πάρα πολλές συζητήσεις και αναλύσεις πριν καταλήξουμε στην πρόταση αυτή και ο διάλογος συνεχίζεται για να βελτιωθούν αν είναι δυνατόν επιμέρους θέματα. Δεν υπάρχει καμιά ανησυχία για την στήριξη  στο νομοσχέδιο.

Για τη στάση της αντιπολίτευσης  
Η αντιπολίτευση έχει μεγάλη ευθύνη για την κατάσταση του ασφαλιστικού και για την αδράνειά της την προηγούμενη πενταετία και τώρα δηλώνει άγνοια του εγκλήματος. Εμείς από την άλλη έχουμε αναλάβει μια βαριά ευθύνη που δεν μας αναλογεί. Μόνο όποιος έχει προτάσεις καταβάλει πραγματική προσπάθεια επίλυσης του προβλήματος και η αντιπολίτευση οφείλει να καταθέσει συγκεκριμένες προτάσεις.
Προφανώς και θέλουμε τη συναίνεση της αντιπολίτευσης. Όταν προσπαθείς να λύσεις ένα εθνικό θέμα καλό είναι να υπάρχει η μεγαλύτερη δυνατή συναίνεση. Από εκεί και πέρα η δική μας προσπάθεια θα γίνει και σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Ο κ. Κατρούγκαλος και ο κ. Τσακαλώτος θα βρίσκονται σε περιοδεία στην Ευρώπη τις επόμενες ημέρες για αυτά τα θέματα, όπως βεβαίως και όλα τα υπόλοιπα που περιλαμβάνουν την αξιολόγηση, επιδιώκοντας συμμαχίες σε ευρωπαϊκό επίπεδο.
Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει αναλάβει μια τεράστια ευθύνη και όλο αυτό το διάστημα δίνει μάχη εντός της ελληνικής κοινωνίας αλλά και σε όλη την Ευρώπη για να σταματήσει τις πολιτικές λιτότητας και να πετύχει την ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας.

 

/ Χωρίς κατηγορία