Π. Πολάκης: Είμαστε αποφασισμένοι να συγκρουστούμε με τους μηχανισμούς διαπλοκής που απομυζούσαν χρόνια το σύστημα υγείας

πολακης
Η πολιτική ηγεσία του υπουργείου υγείας είναι αποφασισμένη να συγκρουστεί με  τους μηχανισμούς διαπλοκής που επί χρόνια νομοθετούσαν και απομυζούσαν το σύστημα υγείας τόνισε ο Π. Πολάκης προαναγγέλλοντας νομοθετικές παρεμβάσεις.
Ο αναπληρωτής υπουργός υγείας, ξεκίνησε την ομιλία του κάνοντας μια ιστορική αναδρομή για τον τρόπο που στήθηκε το κράτος της διαπλοκής, των υπερτιμολογήσεων, και των αδιαφανών αναθέσεων των έργων σε συγκεκριμένες οικογένειες . Εξήγησε ενδελεχώς τα προβλήματα που μέχρι σήμερα τα συγκεκριμένα συμφέροντα δημιουργούν, εκμεταλλευόμενα το νομικό καθεστώς που οι προηγούμενες κυβερνήσεις δημιούργησαν. Συγκεκριμένα ανέφερε το παράδειγμα του Βενιζέλειου Νοσοκομείου, όπου το κόστος για μια μελέτη επέκτασης 70 κλινων στοίχισε στο ελληνικό δημόσιο  3.850.000 ευρώ, λίγο παραπάνω από το μισό δηλαδή του συνολικού  κόστους του έργου, το οποίο θα ανέλθει στα 7 εκατομμύρια.
«Ο νόμος για τις προμήθειες αναλωσίμων των νοσοκομείων από το 1995 ως το 2009 προέβλεπε 18 δισεκατομμύρια από όπου τα 6 δις  ήταν μαύρα χρήματα» είπε χαρακτηριστικά.
Αναφέρθηκε  στις κινήσεις  και τις παρεμβάσεις που έχουν γίνει από την πολιτική ηγεσία του υπουργείου υπέρ του δημόσιου συμφέροντος για να αντιστραφεί αυτή η κατάσταση.
–      Η αύξηση παρά τη δημοσιονομική στενότητα του προϋπολογισμού για την Δημόσια υγεία κατά 300 εκατομμύρια ευρώ,
–       η νομοθετική διασφάλιση της πρόσβασης όλων των πολιτών στο ΕΣΥ,
–      οι προσλήψεις μόνιμου προσωπικού και η εξυγίανση φορέων όπως το ΚΕΕΛΠΝΟ σε συνδυασμό με νομοθετικές πρωτοβουλίες που θα αναπτυχθούν τις επόμενες εβδομάδες θα αναδείξουν και θα ανταποκριθούν στις αρχές και τις αξίες της αριστεράς.
Ο Π Πολάκης  προαναγγέλλοντας το νόμο για τις προμήθειες υλικών για τις δημόσιες δομές ανέφερε ότι οι προσπάθειες αποσκοπούν στο να προμηθεύονται τα νοσοκομεία συν-πλην 10% του μέσου όρου που προμηθεύονται σήμερα  δυο χώρες της νότιας Ευρώπης και μια της κεντρικής.
«Είναι προφανές ότι το προηγούμενο πολιτικό  σχέδιο της μεθοδικής κατεδάφισης του ΕΣΥ, της αδιαφανούς διαχείρισης των πόρων , της ευνοιοκρατίας  και  των πελατειακών σχέσεων και της ιδιωτικοποίησης των υπηρεσιών υγείας έχει τελειώσει σημείωσε ο κος Πολάκης». Επίσης έκανε κάλεσμα σε «χεριά και μυαλά» για να δουλέψουν για την υλοποίηση του προγράμματος  του υπουργείου υγείας.
Μετά την τοποθέτηση του αναπληρωτή υπουργού ακολούθησε ζωντανός διάλογος με τους δεκάδες παρευρισκόμενους να ρωτούν θέματα για τα οποία είτε δεν είχαν πληροφόρηση είτε είχαν παραπληροφόρηση.
/ Εκδηλώσεις