Περιοδεία του Αλ. Τσίπρα σε Αλεξανδρούπολη και Κομοτήνη

Δηλώσεις Αλεξανδρούπολη

Όσο πλησιάζουμε στην τελική ευθεία, λίγες ημέρες πριν την κρίσιμη εκλογική αναμέτρηση που θα κρίνει ποιοι θα κυβερνήσουν τη χώρα για τα επόμενα 4 χρόνια, τόσο ξεκαθαρίζουν και τα πραγματικά διλήμματα που τίθενται σε κάθε πολίτη πριν από την κάλπη.

Και τα διλήμματα έχουν να κάνουν με το αν θα συνεχίσουμε μια δύσκολη προσπάθεια να κερδίσουμε οξυγόνο, αέρα προοπτική, να ξεφύγουμε από το παρελθόν που μας κρατάει κολλημένους, να ξεφύγουμε από το καθεστώς της διαπλοκής, της διαφθοράς, που δημιούργησε τα μνημόνια, που δημιούργησε την εξάρτηση της χώρας. Αν, λοιπόν, θα ξεφύγουμε από το χθες ή θα μείνουμε κολλημένοι, θα επιστρέψουμε πίσω.

Αυτό είναι το πραγματικό διακύβευμα και νομίζω ότι οι Ελληνίδες και οι Έλληνες έχουν πάρει απόφαση να δώσουν ένα οριστικό τέλος. Να ξεμπερδέψουμε με το παρελθόν, να ξεμπερδέψουμε με το παλιό και να αγωνιστούμε μαζί να ξαναχτίσουμε το αύριο.

Να μη χάσουμε όλα όσα κερδίσαμε, το έδαφος που κερδίσαμε από την κρίσιμη διαπραγμάτευση αυτών των 6 μηνών. Και να προχωρήσουμε μπροστά με κόπο, με υπομονή και επιμονή, με αγώνα, για να κερδίσουμε όλα όσα μας ανήκουν. Γιατί ο ελληνικός λαός αξίζει μια καλύτερη προοπτική από αυτή των τελευταίων χρόνων.

Δυνάμεις του χθες έφτιαξαν έναν βαθύ λάκκο με χρέη, ελλείμματα, μας έριξαν μέσα, και σήμερα μας κουνάνε το δάχτυλο γιατί δεν καταφέραμε μέσα σε 6 μήνες να βγάλουμε τον λαό από αυτόν τον λάκκο.

Όμως, ο χρόνος και η δυνατότητα να ανταπεξέλθουμε στις προσδοκίες είναι μπροστά μας και η κρίσιμη μάχη στις 20 του Σεπτέμβρη θα μας δώσει την προοπτική, τον χρόνο και τη δυνατότητα να συνεχίσουμε αυτή την προσπάθεια. Δεν ζητάμε πολλά: ζητάμε 2 βουλευτές παραπάνω από αυτούς που είχαμε την προηγούμενη κοινοβουλευτική περίοδο ώστε να μπορέσουμε να προχωρήσουμε, χωρίς να είμαστε αναγκασμένοι να βρισκόμαστε στην ομηρία των δυνάμεων του συστήματος.

Είμαστε αισιόδοξοι, τα μηνύματα από παντού λένε ότι θα τα καταφέρουμε.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Κύριε Πρόεδρε, συνεργαστήκατε με τους ΑΝ.ΕΛΛ και μάλιστα με εντιμότητα, παρά τις ιδεολογικές σας διαφορές. Διαπραγματευτήκατε σε μια σκληρή διαπραγμάτευση. Ωστόσο, εκ προοιμίου αρνείστε το ενδεχόμενο συνεργασίας με συγκεκριμένες πολιτικές δυνάμεις, με κάποιες υπό προϋποθέσεις, με κάποιες καθόλου. Τι είναι αυτό που σας προβληματίζει ότι μπορεί να συμβεί σε μια ενδεχόμενη συνεργασία, για να κατανοήσει και ο ψηφοφόρος.

Α. ΤΣΙΠΡΑΣ: Με τους ΑΝ.ΕΛΛ αν και είχαμε διαφορετική – και συνεχίζουμε να έχουμε – ιδεολογική αφετηρία, είχαμε μια έντιμη συνεργασία. Θα είμαστε ιδιαίτερα ευτυχείς αν μας δοθεί η δυνατότητα, ανεξάρτητα από το αν θα έχουμε ή όχι απόλυτη πλειοψηφία στην επόμενη Βουλή, να συνεχίσουμε αυτή τη συνεργασία. Είμαστε ανοιχτοί σε συνεργασίες, θέλουμε να αποφύγουμε την ομηρία από τις δυνάμεις του χθες. Γι ‘ αυτό καλούμε τον ελληνικό λαό να μας δώσει την ευκαιρία να κυβερνήσουμε. Τους προηγούμενους 6 μήνες, η μέγγενη της διαπραγμάτευσης και της χρηματοπιστωτικής ασφυξίας στην οποία βρεθήκαμε, δεν μας έδωσε αυτή την ευκαιρία. Τώρα, λοιπόν, θα πάρουμε την ευκαιρία για να αποδείξουμε ότι η Αριστερά μπορεί όχι μόνο να καταγγέλλει και να διαμαρτύρεται, αλλά και να αλλάζει τα πράγματα. Στόχος μας είναι να αλλάξουμε τα πράγματα.

Θυμάστε, άλλωστε, ότι στο δημοψήφισμα έλεγαν ότι είναι περίπου ίσα βάρκα- ίσα νερά, το ΝΑΙ μπορεί να υπερισχύσει. Τελικά, βγήκε 24 μονάδες. Έτσι και εμείς πιστεύουμε ότι η τελευταία εβδομάδα είναι αυτή που θα κρίνει, όχι βέβαια αν ο ΣΥΡΙΖΑ θα είναι πρώτος –αυτό, κατά την άποψή μου, είναι δεδομένο – αλλά αν θα πάρει μια νίκη που θα του δώσει τη δυνατότητα να κυβερνήσει και να κάνει τις μεγάλες τομές και τις αλλαγές που έχει ανάγκη ο τόπος.

Δηλώσεις Κομοτηνή

Αποδείξαμε ότι είχαμε το θάρρος να μη λυγίσουμε, να μη δειλιάσουμε μπροστά στις πιο δύσκολες και άνισες μάχες. Ήταν – και είναι- ένας αγώνας σκληρός με υπέρτερες και άνισες δυνάμεις , αλλά αποδείξαμε ότι είχαμε το θάρρος να βγούμε όρθιοι μπροστά και να υπερασπιστούμε το δίκιο του λαού μας.

Και τώρα βρισκόμαστε ξανά στην κρίσιμη καμπή να ζητάμε την ενίσχυση από αυτούς στους οποίους μονάχα λογοδοτούμε : Την ενίσχυση του ελληνικού λαού. Διότι εμείς δεν έχουμε τη στήριξη των μεγάλων συμφερόντων . Εμείς μόνο σε εσάς λογοδοτούμε και με εσάς θα προχωρήσουμε μπροστά.

Πριν από 7 μήνες, περνώντας και από την Κομοτηνή, δεσμευτήκαμε να ματώσουμε προκειμένου να σταματήσει να ματώνει ο λαός μας. Την κάναμε πράξη αυτή τη δέσμευση.

Ματώσαμε. Πήγαμε τη διαπραγμάτευση μέχρι τα όρια και την κρίσιμη στιγμή επιλέξαμε να βάλουμε τον λαό στο προσκήνιο. Να δώσουμε τον λόγο στο λαό και να διεκδικήσουμε μια καλύτερη συμφωνία.

Κάποιοι μας είπαν ότι θέλουμε να βγάλουμε τη χώρα από το ευρώ. Εμείς είπαμε την αλήθεια κοιτώντας στα μάτια τους Έλληνες πολίτες. Ότι δεν είχαμε κρυφό σχέδιο και κρυφή ατζέντα, παρά μονάχα να πετύχουμε το καλύτερο δυνατό σε μια σύγκρουση με δυνάμεις ασύμμετρες . Και πράγματι καταφέραμε να δώσουμε διέξοδο και προοπτική. Έχουμε μπροστά μας δυσκολίες. Αλλά ξέρουμε – κι εσείς ξέρετε- ότι σημασία στη ζωή έχει να είναι κάποιος μαχητής. Ακόμα κι όταν τον ρίχνουν κάτω , να σηκώνεται και να συνεχίζει τη μάχη, να παλεύει για το δίκιο και για το καλύτερο.

Από την πρώτη στιγμή, οι πιο ακραίες συντηρητικές δυνάμεις στην Ευρώπη μαζί με το εγχώριο κατεστημένο που κυβέρνησε τη χώρα για χρόνια , είχαν ένα σχέδιο: Να είναι μια σύντομη παρένθεση στο φαύλο καθεστώς των τελευταίων 40 χρόνων, η δική μας διακυβέρνηση. Προσπάθησαν να το υλοποιήσουν ν αρχικά με την πιστωτική ασφυξία, αργότερα με το κλείσαμε των τραπεζών και τέλος φτιάχνοντας την παγίδα του Grexit, όπου και περίμεναν να πέσουμε μέσα στις 12 του Ιούλη.

Αποφύγαμε και τις τρείς παγίδες . Το σενάριο της παρένθεσης δεν υλοποιήθηκε. Και τώρα καποιοι πιστεύουν ότι θα υλοποιήσουν στηριζόμενοι και στις δικές μας αδυναμίες: Στο γεγονός ότι δικοί μας βουλευτές έριξαν την πρώτη κυβέρνηση της Αριστεράς.

Όμως θα μείνουν με την ελπίδα, διότι ο λαός μας θα δώσει την πρώτη ευκαιρία – όχι τη δεύτερη – γιατί τώρα έχουμε την ευκαιρία να κυβερνήσουμε τον τόπο. Τώρα θα έχουμε τη δυνατότητα να ασχοληθούμε αποκλειστικά με το πώς θα ξαναθεμελιώσουμε σε θεμέλια κοινωνικής δικαιοσύνης , σταθερότητας και προκοπής, την πατρίδα μας . Και φτάνει, λοιπόν, με τις μάχες έξω. Τις δώσαμε και θα συνεχίσουμε να τις δίνουμε με το ίδιο πάθος. Τώρα είναι η ώρα που θα δώσουμε και τις μάχες μέσα για να γκρεμίσουμε αυτό το σύστημα της φαυλότητας και της διαπλοκής.

Αυτός ο τόπος έχει περάσει πολλές φορές δύσκολες στιγμές, όμως κατάφερε να σταθεί και να προχωρήσει διότι είχε συλλογική συνείδηση και όραμα. Και τώρα χρειαζόμαστε όραμα.

 

/ Τσίπρας