Παρεμβάσεις ευρωβουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ για τα Panama papers (video)

ευρωβουλη

Δημ. Παπαδημούλης:Τα Panama papers αποκάλυψαν προκλητικό έλλειμμα δικαιοσύνης και υγιούς ανταγωνισμού – υπέρ των πολυεθνικών και εις βάρος των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, των εντίμων φορολογουμένων και των κρατών

Ο Αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και Ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Δημήτρης Παπαδημούλης, μιλώντας στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στο Στρασβούργο, στο πλαίσιο συζήτησης με θέμα τις προτάσεις της Κομισιόν σχετικά με τη δημόσια φορολογική διαφάνεια και είπε τα εξής:
«Κύριε Χίλλ, πολύ λίγα και πολύ αργά, αυτά που μας παρουσιάσατε. Η πρόταση της Κομισιόν είναι και καθυστερημένη και ανεπαρκής. Και ακόμη κι αν εφαρμοστεί πλήρως και με απόλυτη επιτυχία, αφήνει ακάλυπτο ένα μεγάλο μέρος των επιχειρήσεων που κάνουν όργιο φοροδιαφυγής, φοροαποφυγής και φορολογικής απάτης. Θα βρουν (οι επιχειρήσεις) τις τεχνικές να προσαρμοστούν στα κατώφλια που εσείς ορίζετε.
Το δυστύχημα γι’ αυτές είναι ότι οι διαρροές των Panama Papers και η δημοσιογραφική έρευνα, αποκάλυψαν περισσότερα απ’ όσα όλοι οι μηχανισμοί της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, του Συμβουλίου και των κρατών μελών.
Έχουμε ένα προκλητικό έλλειμμα δικαιοσύνης αλλά και ένα έλλειμμα υγιούς ανταγωνισμού – υπέρ των πολυεθνικών και σε βάρος των μικρομεσαίων επιχειρήσεων. Σε βάρος των εντίμων φορολογουμένων και σε βάρος των προσπαθειών των κρατών να οικοδομήσουν κοινωνικό κράτος, δημόσια παιδεία και δημόσια Υγεία. Χρειάζεται επιτέλους τα κέρδη να φορολογούνται εκεί που παράγονται, να υπάρχει Μητρώο, φορολογική εναρμόνιση σε Ευρωπαϊκό επίπεδο και αυστηρές ποινές.
Η Κομισιόν πρέπει να τολμήσει περισσότερα και το Συμβούλιο, που απουσιάζει, και τα κράτη -μέλη, να μη βάζουν διαρκώς εμπόδια στην προσπάθεια να καταπολεμηθεί αυτή η οργιώδης φοροδιαφυγή και φορολογική απάτη».

Παρέμβαση του Κώστα Χρυσόγονου για το ζήτημα των Panama papers

Την ανάγκη άμεσης αντίδρασης της Ευρώπης στις πρόσφατες αποκαλύψεις σχετικά με μαζικής κλίμακας οικονομικά σκάνδαλα μέσω εταιρίας στον Παναμά έφερε στο προσκήνιο ο Κώστας Χρυσόγονος. Με παρέμβασή που πραγματοποίησε κατά τη διάρκεια των εργασιών Ολομέλειας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στο Στρασβούργο, ο Ευρωβουλευτής υπογράμμισε πως η ύπαρξη φορολογικών παραδείσων που υποθάλπουν οργανωμένα οικονομικά εγκλήματα αποτελεί διαρκή πρόκληση, ειδικά σε περιόδους κατεδάφισης των συστημάτων κοινωνικής προστασίας στο όνομα εκτάκτων δημοσιονομικών αναγκών. Παράλληλα πρότεινε τη δημιουργία καταλόγου των κρατών που παρέχουν πλεονεκτήματα σε εξωχώρια κεφάλαια, τη φορολόγηση τραπεζικών εμβασμάτων προς τα κράτη αυτά, καθώς και τη δημιουργία συστήματος προστασίας όσων μπορούν να δώσουν στοιχεία που θα βοηθήσουν στη διαλεύκανση οικονομικών εγκλημάτων.

Ακολουθεί το κείμενο της παρέμβασης :
Οι πρόσφατες αποκαλύψεις μέσω Παναμά για φοροδιαφυγή και ξέπλυμα βρώμικου χρήματος σε μαζική κλίμακα καθιστούν εμφανή την ανάγκη αντίδρασης της Ευρωπαϊκής Ένωσης, σε συνεργασία και με όσα άλλα μη ευρωπαϊκά κράτη αποδειχθούν πρόθυμα να ακολουθήσουν. Η ύπαρξη, σε διάφορα μέρη της υφηλίου, των λεγόμενων “φορολογικών παραδείσων” όπου υποθάλπονται όλες οι μορφές του οργανωμένου οικονομικού εγκλήματος, αποτελεί διαρκή πρόκληση, όταν μάλιστα τα συστήματα κοινωνικής προστασίας των οικονομικά ασθενέστερων κατεδαφίζονται στο όνομα της δημοσιονομικής έκτακτης ανάγκης. Πρέπει να καταρτισθεί  ένας παγκόσμιος κατάλογος των κρατών τα οποία παρέχουν αθέμιτα πλεονεκτήματα στα εξωχώριας προέλευσης κεφάλαια και να φορολογηθούν όλα τα εμβάσματα προς τράπεζες αυτών των κρατών. Πρέπει ακόμη να θεσπισθεί ένα ολοκληρωμένο σύστημα προστασίας ανθρώπων που είναι σε θέση να δώσουν στις φορολογικές και δικαστικές αρχές της Ένωσης και των κρατών-μελών της πληροφορίες για τη διαλεύκανση οικονομικών εγκλημάτων. Η ώρα για δράση είναι τώρα.

/ Δηλώσεις