Ο Κώστας Σπαρτινός «Στο Κόκκινο Πάτρας 107,7» για τα τεκταινόμενα

σπαρτινος

Τα βασικά σημεία που έθιξε ο βουλευτής Αχαΐας ήταν:

Το σχέδιο νόμου, που σωστά ειπώθηκε ως πολυνομοσχέδιο έχει πολλές και σημαντικές ρυθμίσεις. Όχι μόνο τα αρνητικά που αναδείξανε, αλλά και πολλά θετικά.
Όποιος δικαιούται την εθνική σύνταξη, θα πάρει περισσότερα από το ΕΚΑΣ. Την τελευταία μέρα ο Πρωθυπουργός είπε ότι δεν θα ισχύσει και αυτό προβλεπόταν στην αρχή η επιστροφή με δόσεις αυτών που είχαν πάρει ΕΚΑΣ και δεν το δικαιούνταν.

Υπήρξαν κι άλλες θετικές ρυθμίσεις που δεν ακούστηκαν, όπως η απόφαση ότι ο ΑΔΜΗΕ διαχωριζόμενος από τη ΔΕΗ θα παραμείνει στο δημόσιο έλεγχο. Οριστικά σταμάτησε αυτό που είχε ξεκινήσει η προηγούμενη κυβέρνηση για την ιδιωτικοποίηση της μικρής ΔΕΗ.

Μέσα σ’ αυτή τη διάταξη αποφασίστηκε ποιες δαπάνες του κράτους δεν θα μπαίνουν στον κόφτη και ότι ο υπουργός οικονομικών θα έχει τη δυνατότητα να κάνει τις καλύτερες δυνατές ρυθμίσεις εάν χρειαστεί. Εξαιρώντας από τώρα νομοθετικά κάποιους τομείς που έχουν σχέση με κοινωνικές πολιτικές και δημόσιες επενδύσεις.

Έγινε σαφές ότι η πορεία της οικονομίας είναι τέτοια που ξεπερνάει προς το θετικό τις προβλέψεις που υπήρχαν.

Όπως εξηγήθηκε από τον υπουργό οικονομικών και τον Πρωθυπουργό, θα μπορούσαμε στο ταμείο αυτό (σσ υπερταμείο)να του δώσουμε πιο περιορισμένο χρόνο ζωής. Όταν όμως η ελληνική οικονομία έχει υποστεί αυτά που έχει υποστεί, όσο συντομότερα θες να αξιοποιήσεις δημόσια περιουσία με οποιαδήποτε μορφή, χρειάζεσαι περισσότερο χρόνο ώστε η αξιοποίηση να πιάσει περισσότερο τόπο. Αν αξιοποιήσει κάτι σήμερα ή πουλήσεις, ή θα το δώσεις κοψοχρονιά ή δεν θα το αξιοποιήσεις. Όσο περνάει ο χρόνος και η ελληνική οικονομία ανατάσσεται, έχεις τη δυνατότητα η αξιοποίηση αυτή να είναι προς το δημόσιο συμφέρον.

Το καινούριο υπερταμείο θα έχει τέσσερις θυγατρικές. Η μία από αυτές είναι το ΤΑΙΠΕΔ. Από το ΤΑΙΠΕΔ αφαιρούνται το 90% σχεδόν της ακίνητης περιουσίας που είχε μπει για ιδιωτικοποίηση. Το ΤΑΙΠΕΔ συρρικνώνεται από την πλευρά της ακίνητης περιουσίας.

Δεν ιδιωτικοποιούνται η ΕΥΔΑΠ και η ΕΥΔΑΘ δεν ιδιωτικοποιούνται. Το κράτος δεν μπορεί να δώσει την πλειοψηφία των μετοχών σε ιδιώτες. Μπαίνουμε σε διαδικασία αξιοποίησης και όχι ιδιωτικοποίησης.

Το Σεπτέμβριο κάναμε μια συμφωνία με τον ελληνικό λαό. Του είπαμε ότι αυτό είναι που υπογράψαμε. Αν νομίζεις ότι πρέπει να το διαχειριστούμε εμείς, ψήφισε εμάς, αλλιώς τους άλλους. Και ο ελληνικός λαός απάντησε.

Ο υπουργός κ. Χουλιαράκης είπε ότι έχει γίνει ένας υπολογισμός η επιβάρυνση (σ.σ. νέοι έμμεσοι φόροι) θα είναι λιγότερο από 10 ευρώ το μήνα ή 12 με 13 ευρώ μάξιμουμ για κάθε οικογένεια.

Ακούστε όλη τη συνέντευξη με τον Κώστα Σπαρτινό στο ηχητικό που ακολουθεί:

Ακούστε: