Ν. Παρασκευόπουλος: Ανοικτό θέμα η επιτάχυνση απονομής δικαιοσύνης

Ν. Παρασκευόπουλος: Ανοικτό θέμα η επιτάχυνση απονομής δικαιοσύνης

 

Μέτρα για την επιτάχυνση της απονομής δικαιοσύνης, προανήγγειλε ο υπουργός Δικαιοσύνης Νίκος Παρασκευόπουλος μιλώντας στη Βουλή για τις προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησης.

Η επιτάχυνση απονομής δικαιοσύνης «είναι ανοικτό θέμα», είπε ο υπουργός και ανακοίνωσε πως ήδη συγκροτήθηκαν ομάδες εργασίας και νομοπαρασκευαστικές επιτροπές, καθώς «η ανάπτυξη του νέου νομοθετικού έργου θα είναι η κωδικοποίηση της νομοθεσίας, ώστε να αντιμετωπιστεί η πολυνομία».

Ο Ν. Παρασκευόπουλος ανήγγειλε ακόμη την ενίσχυση στελεχών και κλάδων της Δικαιοσύνης: ουσιαστικές ρυθμίσεις για καταπολέμηση διαφθοράς, φοροδιαφυγή, διευκόλυνση της πρόσβασης των πολιτών στη Δικαιοσύνη, αναβάθμιση της αυτοδιοίκησης των δικαστηρίων, μεταρρυθμίσεις στην ηγεσία της Δικαιοσύνης, μεταρρυθμίσεις στον Κώδικα περί Δικηγόρων, ενίσχυση της ηλεκτρονικής διασύνδεσης των υπηρεσιών της Δικαιοσύνης, έργα υποδομής.

Ο υπουργός Δικαιοσύνης δεν έκανε αναφορά στο θέμα των γερμανικών αποζημιώσεων, αν και τον Ιανουάριο είχε δηλώσει πως είναι έτοιμος να υπογράψει την απόφαση για την αναγκαστική κατάσχεση των περιουσιακών στοιχείων της Γερμανίας στην Ελλάδα.

«Το πρώτο επτάμηνο έγιναν οι αναγκαίες διορθωτικές παρεμβάσεις, τώρα είναι ο κατάλληλος χρόνος για κτίσιμο, για δημιουργία νέων δομών που θα υπηρετούν την Δικαιοσύνη», ήταν το στίγμα της τοποθέτησης του Υπουργού, ο οποίος υπερασπίσθηκε το νόμο για την αποσυμφόρηση των φυλακών. «Η αποσυμφόρηση αποτέλεσε το αναγκαίο πρώτο βήμα, ώστε τώρα να υπάρξουν πολιτικές που θα μεθοδεύουν την επανένταξη των κρατουμένων», τόνισε και πρόσθεσε με νόημα: «γνωρίζω ότι υπάρχουν πρόσωπα και οργανωμένα συμφέροντα που θα αναθερμάνουν την πολιτική τους αναπαράγοντας φοβικά σύνδρομα». Για άλλη μία φορά επανέλαβε πως «οι απολύσεις που αποδόθηκαν ηχηρά στο τελευταίο νομοθέτημα θα είχαν λάβει χώρα και με τον προηγούμενο νόμο».

Όσον αφορά την αναβάθμιση της υγειονομικής περίθαλψης των κρατουμένων ο Υπουργός Δικαιοσύνης είπε ότι «σε ένα μήνα θα λειτουργήσει μονάδα απεξάρτηση στις φυλακές των Διαβατών».

Τόνισε ακόμη πως σε 20 φυλακές έχει αρχίσει η ανάπτυξη του συστήματος για εναλλακτικό δρόμο απεξάρτησης κρατουμένων αντί του κοινού εγκλεισμού και ότι σχολεία δεύτερης ευκαιρίας θα λειτουργήσουν σύντομα σε Χανιά, Δομοκό και Νιγρίτα.

/ Χωρίς κατηγορία