Ν. Παππάς: Αλλαγές στο ρυθμιστικό πλαίσιο για τις δημοσκοπήσεις για να σταματήσουμε τα φαινόμενα παραπλάνησης

ΠΑΠΠΑΣ

Την ενίσχυση του ρυθμιστικού πλαισίου για τις εταιρείες δημοσκοπήσεων «για να σταματήσουμε τα φαινόμενα παραπλάνησης», προανήγγειλε υπουργός Επικρατείας Νίκος Παππάς απαντώντας στη Βουλή σε ερώτηση του βουλευτή των Ανεξαρτήτων Ελλήνων Θανάση Παπαχριστόπουλου. Ταυτόχρονα ο Ν. Παππάς έστειλε μήνυμα ότι οι πολιτικοί πρέπει να σταματήσουν να «υπακούν» τις δημοσκοπήσεις, οι δημοσκόποι να λειτουργούν με πολιτικά κριτήρια και οι ιδιοκτήτες ΜΜΕ να αξιοποιούν για όφελός τους τις δημοσκοπήσεις.

«Κακά τα ψέματα οι δημοσκοπήσεις γίνονται πεδίο πολιτικής. Το αποτέλεσμα γίνεται λεζάντα, η λεζάντα ερώτηση και όλοι καλούνται να πάρουν θέση», είπε χαρακτηριστικά ο υπουργός Επικρατείας. Τόσο ο υπουργός όσο και ο βουλευτής των Ανεξάρτητων Ελλήνων αναφέρθηκαν με παραδείγματα στην αποτυχία των εταιρειών δημοσκοπήσεων να εκτιμήσουν σωστά τα αποτελέσματα των εκλογών και του δημοψηφίσματος. Είναι χαρακτηριστικό ότι ο Ν. Παππάς κατήγγειλε ότι τον Σεπτέμβριο οι υπεύθυνοι των εταιρειών δημοσκοπήσεων έκαναν την υπόθεση πως η αποχή θα χτυπούσε μόνο τον ΣΥΡΙΖΑ, το οποίο, όπως είπε, είναι πολιτική εκτίμηση και όχι επιστημονική. Για δε το δημοψήφισμα, πρόσθεσε ο υπουργός, οι «τερατώδεις αποκλίσεις» που φοβάμαι ότι «μερικώς μπορούν να εξηγηθούν από επιστημονικούς λόγους και κυρίως από πολιτικούς».

Ο Θ. Παπαχριστόπουλος κάλεσε την κυβέρνηση «να καθιερώσει κανόνες» και ο Ν. Παππάς εξήγησε ότι το ΕΣΡ στο οποίο αποστέλλονται οι έλεγχοι των δημοσκοπήσεων δεν έχει συγκροτηθεί: «και ερχόμαστε στο θέμα της απαξίωσης των ανεξαρτήτων αρχών. Είναι απολύτως συνειδητή επιλογή να μην υπάρχει ΕΣΡ. Οι δυνατότητες της κυβέρνησης να παρεμβαίνει είναι πάρα πολύ μικρές», υπογράμμισε. Ο υπουργός ανέφερε ότι η κυβέρνηση έχει ήδη συναντηθεί με τον ΣΕΔΕΑ, που είναι το όργανο στο οποίο συμμετέχουν οι εταιρείες δημοσκοπήσεων, και «βρίσκεται εν αναμονή» των προτάσεών του.

/ Δηλώσεις