Σφοδρή κριτική στη στάση ορισμένων κρατών-μελών απέναντι στο προσφυγικό, με αφορμή και την πρόσφατη σύνοδο βαλκανικών χωρών στην Αυστρία, στην οποία η Ελλάδα δεν κλήθηκε να παραστεί, άσκησε ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Κοτζιάς, μιλώντας στο ΑΜΠΕ, μετά το τέλος της 3ης Άτυπης Υπουργικής Συνάντησης της Ομάδας των Μεσογειακών Χωρών της ΕΕ, που πραγματοποιήθηκε στη Λεμεσό της Κύπρου.

Οι δηλώσεις του υπουργού

“Στην τρίτη συνάντηση των κρατών μελών του Med Group (Πορτογαλία, Ισπανία, Γαλλία, Μάλτα, Ιταλία, Ελλάδα και Κύπρος) υπήρξε μια ομόθυμη τοποθέτηση υπέρ των ελληνικών θέσεων όσον αφορά το προσφυγικό ζήτημα και υπήρξε σαφής κριτική σε όλους αυτούς που αναζητούν ατομικές λύσεις σε βάρος άλλων κρατών μελών. Υπογραμμίστηκε ότι το μέλλον της Ευρώπης συνδέεται με την αναζήτηση και πραγματοποίηση κοινών ευρωπαϊκών λύσεων και με τον σεβασμό στις αποφάσεις των ευρωπαϊκών οργάνων, πράγμα που τόνισα στη Σύνοδο. Δεν είναι δυνατόν ομόφωνα ληφθείσες αποφάσεις από τους εκλεγμένους αρχηγούς κρατών και κυβερνήσεων των χωρών μελών της ΕΕ να ανατρέπονται από δύο τρία κράτη μέλη της ΕΕ επικαλούμενα αποφάσεις αστυνομικών διευθυντών.

Πέρα από το προσφυγικό, γεννιέται και ένα πρόβλημα δημοκρατίας. Είναι δυνατόν να μας ζητούν να πειθαρχήσουμε σε γραφειοκρατικές δομές για ζητήματα για τα οποία έχουν ληφθεί πριν από μερικές μέρες αποφάσεις από τους εκλεγμένους εκπροσώπους των κοινωνιών των κρατών μελών της ΕΕ; Σαφώς το ερώτημα είναι ρητορικό και η απάντηση είναι πάρα πολύ απλή”.