«H Αριστερά του ΣΥΡΙΖΑ και η Αριστερά στην οποία εγώ ανήκω βάζει τα θέματα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και τα θέματα κατά των διακρίσεων στην πράξη και όχι απλά στα λόγια» ενώ  υπογράμμισε ότι η ξενοφοβία είναι “το νούμερο ένα πρόβλημα στην Ευρώπη» δήλωσεο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, καθηγητής φιλοσοφίας Κ. Δουζίνας αναφερόμενος στα σχόλια του Δ. Καμμένου, στην εκπομπή Κοινωνία Ώρα Mega.

Σημείωσε επίσης ότι το πρόγραμμα της αριστερής παρένθεσης έιχε ήδη ξεκινήσει από το 2012 καθώς το Forbes, το μεγάλο περιοδικό των πλουσίων είχε γράψει «δώστε στους Έλληνες αυτό που τους αξίζει». Σε ένα βαθμό είχε πετύχει αυτό το πρόγραμμα, αλλά η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ με την επανεκλογή της κατάφερε να δώσει σε αυτό ένα τέλος.

Ο Κ. Δουζίνας εξήγησε ότι «γενική κατεύθυνση της κυβέρνησης είναι τα βάρη να πέσουν με ένα πιο κοινωνικά δίκαιο τρόπο» σε πλήρη αντίθεση δηλαδή με την λογική της ηγεμονικής άποψης της Ε.Ε. που έχει αποτύχει συνολικά στην Ελλάδα και στοχεύει στη μεταφορά των πόρων από τα πιο φτωχά εισοδήματα, στους πλούσιους.

Μετά τη συμφωνία είχαμε δύο διαφορετικά οικονομικά σχέδια ένα με κοινωνική αλληλεγγύη και ένα άλλο κοινωνικής αναλγησίας. Ο νεοφιλελευθερισμός πιστεύει ότι για να υπάρξει ανάπτυξη, αύξηση του ΑΕΠ και επενδύσεις  θα πρέπει να γίνει μεταφορά πόρων από τα φτωχότερα στρώματα πληθυσμού στα πλουσιότερα. Αντίθετα, η λογική της κοινωνικής δικαιοσύνης θεωρεί ότι για να έχουμε το ίδιο αποτέλεσμα, δηλαδή ανάπτυξη, αύξηση ΑΕΠ, κλπ. θα πρέπει να υπάρξει ανακατανομή. Δεν χωράει καμία αμφιβολία ότι τα Μνημόνια ήταν το δηλητήριο, πρόσθεσε.

Η μεγαλύτερη μεταναστευτική κίνηση στην ιστορία της ανθρωπότητας

Αναφερόμενος στο προσφυγικό ζήτημα εκτίμησε ότι αυτή τη στιγμή παρακολουθούμε «τη μεγαλύτερη μεταναστευτική κίνηση στην ιστορία της ανθρωπότητας» καθώς σύμφωνα με τα στοιχεία του ΟΗΕ στην  υφήλιο 83 εκ. πρόσφυγες ζητάνε ασφαλές καταφύγιο και 230 εκ. οικονομικοί μετανάστες ένα μέρος να βρουν δουλειά και να μην τους σκοτώνουν.

Απ’ την άλλη, η Ε.Ε. χρειάζεται 50 εκ. νέα χέρια λόγω του δημογραφικού προβλήματος που υπάρχει στην Ευρώπη δηλαδή υπάρχει ανάγκη για παραπάνω εισφορές με βάση το προσδόκιμο ηλικίας που έχουμε και της αύξησης του κόστους περίθαλψης, με δεδομένο και το θέμα της υπογεννητικότητας που υπάρχει στην Ευρώπη.

«Αυτές οι δύο ομάδες ερευνών όμως, δεν έχουν συντονιστεί ακόμα» τόνισε ο καθηγητής εξηγώντας ότι η Ευρώπη βρίσκεται σε σταδιακή παρακμή, ενώ «μεταφέρει το κέντρο βάρους από το δυτικό κόσμο, προς τον ανατολικό κόσμο». «Έχουμε τρεις τεράστιες κρίσεις, η μία ξεκίνησε σαν χρηματοπιστωτική έγινε οικονομική και πολιτική. Η δεύτερη είναι η γεωπολιτική και η τρίτη είναι κλιματική. Δεν έχουν απαντηθεί αυτά τα βασικά προβλήματα» είπε προσθέτοντας ότι «το μεγάλο πρόβλημα των επόμενων χρόνων είναι η συνεχής μεταφορά πλούτου και κέντρου στρατιωτικής δύναμης από το δυτικό κόσμο, σε άλλα μέρη της γης».

Β. Κατριβάνου: Αξιακό θέμα για την Αριστερά, τα θέματα δικαιωμάτων,όχι εσωκομματικής αντιπολίτευσης

Τέλος ο Κ. Δουζίνας υποστήριξε ότι «η Αριστερά του ΣΥΡΙΖΑ και η Αριστερά στην οποία εγώ ανήκω βάζει τα θέματα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και τα θέματα κατά των διακρίσεων στην πράξη και όχι απλά στα λόγια» ενώ  χαρακτήρισε ως «απαράδεκτα πράγματα» τα σχόλια του παραιτηθέντος Δ. Καμμένου. Υπογράμμισε μάλιστα ότι «ο αντισημιτισμός, η ισλαμοφοβία,  οι διακρίσεις και οι επιθέσεις ενάντια στους ομοφυλοφίλους και στις μειονοτήτων είναι το νούμερο ένα πρόβλημα στην Ευρώπη» τονίζοντας ότι τέτοιες συμπεριφορές γεννώνται από την «ξενοφοβία».

Να σημειωθεί ότι και η Β. Κατριβάνου μιλώντας στην ΕΡΤ σε τηλεφωνική παρέμβασή της δήλωσε την στήριξή της στην κυβέρνηση, αλλά παράλληλα επισήμανε το αξιακό ζήτημα που τίθεται για την Αριστερά όταν υπάρχουν άτομα που εκφράζονται με εμετικά ρατσιστικά σχόλια. «Άλλης τάξης πράγμα» το θέμα του κ. Μπόλαρη. Το τμήμα δικαιωμάτων του ΣΥΡΙΖΑ είχε κάνει αγώνα ενάντια στον εξευτελισμό των οροθετικών γυναικών. Ο κ. Μπόλαρης, όχι μόνο δεν είχε αποστασιοποιηθεί την περίοδο εκείνη, αλλά αντίθετα είχε κάνει δηλώσεις και ο ίδιος ότι αποτελούν «υγειονομική βόμβα». Πρόσθεσε κλείνοντας ότι τέτοιοι άνθρωποι δεν μπορούν να μπαίνουν στη κυβέρνηση.