Θέλουμε μια Ευρώπη αλληλεγγύης, όχι φρούριο

Ειδική, ιδιαίτερη και εκτενής υπήρξε η αναφορά του Αλέξη Τσίπρα κατά την ομιλία του στο Σύνταγμα για τις προσφυγικές ροές.

 

Ανέφερε συγκεκριμένα:

H μάχη που δεν αφορά μόνο το θέμα της λιτότητας. Αλλά και το θέμα των προσφυγικών ροών. Των ανθρώπων που μαζικά εγκαταλείπουν τις στέγες τους, που έχουν πάρει φωτιά από τους πολέμους, για να βρουν καταφύγιο στην Ευρωπαϊκή ήπειρο.

Και το ερώτημα είναι ποια Ευρώπη θα συναντήσουν ;

Μια Ευρώπη που τους τείνει το χέρι της αλληλεγγύης

Ή την Ευρώπη που του τείνει το όπλο της καταστολής;

Ποια είναι η Ευρώπη που οραματιζόμαστε;

Η Ευρώπη του φούρναρη της Κω, που μοιράζει ψωμιά στα προσφυγόπουλα από το υστέρημά του ;

Ή η Ευρώπη του Ούγγρου Πρωθυπουργού που χτίζει φράκτες και μοιράζει σφαίρες.

Η Ευρώπη της φτωχής Μυτιλήνης και της Κώ, που παρά τη κρίση φιλοξένησε δεκάδες χιλιάδες πρόσφυγες ή Ευρώπη του πλούσιου κρατιδίου της Βαυαρίας που παρά την ευμάρειά του, δε δέχεται να φιλοξενήσει ούτε 30 χιλιάδες από αυτούς ;

Μια Ευρώπη φρούριο που θα κλείνει τα μάτια στις καταστροφές που η ίδια προκαλεί;

Γιατί η κρίση φέρνει στην επιφάνεια μεγάλα ερωτήματα.

Με βαθύ ιδεολογικό και ουμανιστικό περιεχόμενο.

Όταν η Μεσόγειος γίνεται υγρός τάφος. Όταν το Αιγαίο ξεβράζει νεκρά παιδιά. Τότε σε κρίση βρίσκεται ο ίδιος ο Ευρωπαϊκός πολιτισμός, η ίδια έννοια της ενωμένης Ευρώπης.

Γιατί αν η Ενωμένη Ευρώπη έχει ως μόνο σεβαστό πλαίσιο κανόνων αυτό της δημοσιονομικής πειθαρχίας και δεν έχει ως υπέρτατη αξία την αλληλεγγύη, και αφήνει κάθε κράτος μέλος μόνο του απέναντι σε μια μείζονα ευρωπαϊκή κρίση, τότε αυτή η Ευρώπη ούτε μπορεί να έχει σχέση με την Ευρώπη των ιδρυτικών της αξιών αλλά ούτε μπορεί να έχει και μέλλον.

Για αυτό λοιπόν εμείς, οι προοδευτικοί ευρωπαϊστές, όλοι όσοι αντιμετωπίζουμε την Ευρώπη ως μια πρόκληση για τους λαούς και για την ευημερία τους, με δικαιοσύνη και δημοκρατία, δε μπορεί παρά να αγωνιστούμε για να αλλάξουμε τη Ευρώπη.

Δε μπορεί παρά να αγωνιστούμε για να διασώσουμε την Ευρώπη, από τις ιδεολογίες του μίσους και της καταστροφής.

 

/ Χωρίς κατηγορία