Η Σία Αναγνωστοπούλου απαντά στον Πελετίδη – Τι δηλώνει για το Patras IQ, το προσφυγικό και τις εξελίξεις στα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα

αναγνωσστοπουλου

Αναφερόμενη στην έκθεση μεταφοράς τεχνογνωσίας Patras IQ 2016, η κα Αναγνωστοπούλου τόνισε, «όπως είπε και ο κ. Μαρλαφέκας, με το που μας προτάθηκε (ουσιαστικά η θεσμοθέτηση του Patras IQ), θεωρήσαμε ότι έπρεπε να ανταποκριθούμε. Το έχω τονίσει πολλές φορές. Δεν κάνω τίποτα άλλο, απ’ το να υλοποιώ αυτό που είχε εξαγγείλει ο Πρωθυπουργός. Κάνουμε μια προσπάθεια, η έκθεση να έχει και πανευρωπαϊκή εμβέλεια. Στην αρχή συμμετείχαν τρεις φορές και τώρα συμμετέχουν κι άλλοι φορείς (ΤΕΙ, Ανοικτό Πανεπιστήμιο κ.α.)».

Σχολιάζοντας την απουσία του Δήμου Πατρέων απ’ την «οικουμενική» σύμπραξη φορέων για το Patras IQ , δήλωσε, «απ’ ότι έμαθα ο Δήμος Πατρέων δεν ανταποκρίθηκε στο κάλεσμά μας. Το Patras IQ είναι ένα πολύ καλό βήμα για να βοηθήσει τους νέους ανθρώπους και τους άνεργους, αλλά ο κ. Πελετίδης δεν θέλησε να συμμετάσχει σ’ αυτό. Δεν θέλω να σχολιάσω τίποτα παραπάνω».

Ταυτόχρονα η Υπουργός εξαπέλυσε δριμεία κριτική στον κ. Πελετίδη απαντώντας στην κριτική που άσκησε προς την ίδια, τον κ. Ρήγα και τον κ. Σπαρτινό για επίδειξη εχθρότητας προς την πορεία κατά της ανεργίας που πραγματοποιεί η Δημοτική Αρχή, «επειδή ξέρω τις δηλώσεις όλων, όχι μόνο δεν εκφράστηκε εχθρότητα, αλλάθέλω να πω στον κ. Πελετίδη επειδή γνωριζόμαστε, απ’ αυτό το λαϊκό ποτάμι προερχόμαστε και όχι από την Εκάλη. Αυτό το λαϊκό ποτάμι έχουμε υπηρετήσει. Δεν θέλω λοιπόν τέτοιου τύπου χαρακτηρισμούς, ας είμαστε πιο προσεκτικοί. Αυτό έλειπε να είμαστε εναντίον των διαδηλώσεων, των διεκδικήσεων και των πορειών.

Δεν έχω ακούσει όμως, μια κουβέντα από το ΚΚΕ για τον εκβιασμό που δέχεται αυτή η Κυβέρνηση και από μέσα και απ’ έξω και πως προσπαθεί με νύχια και με δόντια, αυτές τις λαϊκές τάξεις να τις προστατεύσει όσο μπορεί. Αν δεν έχουμε αποφασίσει ότι αυτή η χώρα είναι σε κατάσταση πολέμου και πρέπει να σταθούμε στα πόδια μας, και μας κατηγορεί ότι είμαστε εναντίον των λαϊκών τάξεων, αυτό εγώ δεν το δέχομαι σε καμία περίπτωση».

Για τη μείωση των τιμολογίων της ΔΕΗ προς τα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα, η κα Αναγνωστοπούλου είπε μεταξύ άλλων, «απ’ τη στιγμή που αναλάβαμε, ξεκινήσαμε μια προσπάθεια να διαπραγματευτούμε με τη ΔΕΗ, για να μειώσει τα τιμολόγια. Δεν μπορούν να  πληρώνουν όπως τα σπίτια, τα Ιδρύματα και πόσο μάλλον όταν έχουν υπέρογκα χρέη και υποχρηματοδότηση. Ευτυχώς η ΔΕΗ ανταποκρίθηκε. Το Υπουργείο Παιδείας βρίσκεται αρωγός σ’ αυτή την προσπάθεια. Γι’ αυτό ζητήσαμε και από τους Δημάρχους, να μειώσουν τα τέλη τους. Περιμένουμε απάντηση και από τους Δημάρχους.

Αυτή η κυβέρνηση προσπαθεί να κρατήσει ζωντανό το δημόσιο χώρο. Ούτε να καταρρεύσουν τα Ιδρύματα, ούτε οι άνθρωποι να υποστούν την τεράστια βλάβη που υφίστανται από τα μνημόνια. Αυτή είναι και η διαφορά της Κυβέρνησης σε σχέση με τις προηγούμενες. Και αυτό είναι ίσως μια απάντηση και στον κ. Πελετίδη και σε κάποιους άλλους, όταν λένε ότι η αυτή η κυβέρνηση είναι ίδια με τις άλλες».

Ταυτόχρονα η κα Αναγνωστοπούλου αναφέρθηκε και στις προσλήψεις που έχουν γίνει, αλλά και αυτές που επίκεινται, τονίζοντας ότι, ενώ τα προηγούμενα χρόνια δεν είχε γίνει ούτε μισή πρόσληψη, τώρα έγιναν 192 θέσεων εργαστηριακού προσωπικού, ενώ έπονται  άλλες 500.

Τέλος και όσον αφορά την επιστολή που απέστειλε προς τους Υπουργούς Παιδείας των κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης για το προσφυγικό, είπε χαρακτηριστικά, «έχουμε δύο τεράστια ζητήματα. Το οικονομικό και το προσφυγικό. Αν δεν ξυπνήσει η Ευρώπη θα το πληρώσουν οι λαοί και η Ευρώπη.
Και εμείς με αυτή τη λιτότητα που έχουμε υποστεί τα τελευταία χρόνια, πρόσφυγες είμαστε. Μπορεί να χτυπάω και τοίχο. Το αισθάνομαι όμως σαν ευθύνη στις νεότερες γενιές».

Ακούστε: