Ερώτηση Δημήτρη Παπαδημούλη προς το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο αναφορικά με την ξενοφοβική στάση της Ουγγρικής Κυβέρνησης καθώς και ενδεχόμενες κυρώσεις

παπαδημουλης

ΟΗΕ, ΕΕ και Συμβούλιο της Ευρώπης προχωρούν σε αυστηρές συστάσεις προς την Ουγγαρία

Ο Αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Δημήτρης Παπαδημούλης, με ερώτησή του προς το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο θέτει το θέμα ενδεχόμενων κυρώσεων προς την Ουγγαρία αναφορικά με τις ρατσιστικές και ξενοφοβικές πολιτικές που ακολουθεί.

Επικαλούμενος την κοινή ανακοίνωση της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες, του Συμβουλίου της Ευρώπης και του γραφείου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη, που κάνει λόγο για “πολιτικές που προωθούν την μισαλλοδοξία και προάγουν την ξενοφοβία σε βάρος των προσφύγων”, ο κ. Παπαδημούλης ζητάει τη λήψη δράσεων, ώστε να μην επαναληφθούν τέτοια φαινόμενα.

Συγκεκριμένα, ο Ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, επικαλούμενος τη σχετική ανακοίνωση, ζητάει από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο περαιτέρω πληροφορίες για τα μέτρα που εκείνο προσανατολίζεται να λάβει, ενώ θέτει και το ζήτημα των οικονομικών κυρώσεων “για τις χώρες που δεν σέβονται τις διεθνείς συνθήκες και που δεν συμμετέχουν με αλληλεγγύη στην κοινή Ευρωπαϊκή προσπάθεια αντιμετώπισης των μεταναστευτικών ροών”.

Ακολουθεί η πλήρης ερώτηση:

Ερώτηση προς το Συμβούλιο
Θέμα: Η στάση της Ουγγαρίας στο ζήτημα του προσφυγικού και ενδεχόμενες κυρώσεις

H Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες από κοινού με το Συμβούλιο της Ευρώπης και το γραφείο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη, προχώρησαν σε συστάσεις προς την Ουγγαρία, αναφορικά με την προώθηση πολιτικών που ισχυροποιούν τον ρατσισμό και την ξενοφοβία.

Στην κοινή τους ανακοίνωση, κάνουν λόγο για πολιτικές που προωθούν τη μισαλλοδοξία και προάγουν την ξενοφοβία σε βάρος των προσφύγων.

Ήδη από τις 8 Σεπτεμβρίου του 2015, ο ΟΗΕ είχε απευθυνθεί στην Ουγγαρία για συνεργασία με την Ύπατη Αρμοστεία, ενώ είχε σημειώσει σε ανακοίνωσή της ότι “έχει μεγάλη σημασία η Ευρώπη να συνεχίσει να παρέχει πρόσβαση στην επικράτεια σε όλους όσοι αναζητούν προστασία εκεί”.

Με βάση αυτά, ερωτάται το Συμβούλιο:

1. Με δεδομένο ότι η Ουγγαρία αρνείται να σεβαστεί τις αποφάσεις που απορρέουν από τις Διεθνείς Συνθήκες, εξετάζει το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο το ενδεχόμενο κυρώσεων; Σε τι άλλα μέτρα προσανατολίζεται το Συμβούλιο;
2. Ο Καγκελάριος της Αυστρίας, Βέρνερ Φάιμαν, τον Σεπτέμβρη είχε προτείνει την περικοπή ευρωπαϊκών κονδυλίων για τις χώρες που δεν σέβονται τις διεθνείς συνθήκες και που δεν συμμετέχουν με αλληλεγγύη στην κοινή ευρωπαϊκή προσπάθεια αντιμετώπισης των μεταναστευτικών ροών. Συμφωνείτε με μία τέτοια πρόταση;

/ Χωρίς κατηγορία