Δ. Παπαδημούλης στον Real FM: Η νίκη του ΣΥΡΙΖΑ θα είναι μια ελπίδα για μεγαλύτερες θετικές ανακατατάξεις

Μιλώντας σήμερα στον ραδιοφωνικό σταθμό Real FM (Νίκο Χατζηνικολάου), ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ και αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Δημήτρης Παπαδημούλης δήλωσε, μεταξύ άλλων, τα εξής:

Για να αποφεύγαμε τις εκλογές, που ήταν μια αναγκαστική επιλογή για τον ΣΥΡΙΖΑ και τον Αλέξη Τσίπρα, έπρεπε να αποφασίσουμε να συγκυβερνήσουμε με τη ΝΔ. Και αυτό είναι μια πολιτική επιλογή που την απορρίπτουμε. Και ο δεύτερος λόγος είναι γιατί η προσφυγή στις κάλπες ήταν η προσφορότερη και η πιο δημοκρατική διέξοδος, από τη στιγμή που η κυβέρνηση έχασε την κοινοβουλευτική πλειοψηφία, και η παρεμβολή των εκλογών, η αξιολόγηση των προγραμμάτων των κομμάτων και των ηγετών και των προτάσεων για την επόμενη μέρα, θα μεταφραστεί ως λαϊκή εντολή για το τι πρέπει να γίνει. Η χώρα χρειάζεται σταθερή κυβέρνηση 4ετίας. Δεν έχει προσεχθεί ότι μέχρι το 2019 δεν έχουμε ούτε Ευρωεκλογές ούτε εκλογές για την Αυτοδιοίκηση. Είναι μοναδική ευκαιρία να αποκτήσουμε επιτέλους μια σταθερή κυβέρνηση 4ετούς διάρκειας, και το βασικό δίλημμα – που θα το απαντήσει η κάλπη- είναι αν αυτή η κυβέρνηση θα γίνει με κορμό τον ΣΥΡΙΖΑ και το πρόγραμμά του και πρωθυπουργό τον Τσίπρα ή με κορμό τη ΝΔ και την πολιτική της και πρωθυπουργό τον κ. Μεϊμαράκη.

Η αυτοδύναμη κοινοβουλευτική πλειοψηφία είναι ένας στόχος δύσκολος, αλλά δεν τον έχουμε εγκαταλείψει

Διεκδικούμε την αυτοδύναμη κοινοβουλευτική πλειοψηφία. Είναι ένας στόχος δύσκολος, αλλά δεν τον έχουμε εγκαταλείψει. Αν δεν υπάρξει αυτοδύναμη κοινοβουλευτική πλειοψηφία του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά καθαρή πρωτιά, τότε θα σεβαστούμε τη λαϊκή εντολή να διαμορφώσουμε με κορμό τον ΣΥΡΙΖΑ, γρήγορα και χωρίς χρονοτριβές, μια κυβέρνηση που σκοπεύει να διαρκέσει 4 χρόνια. Και δεν νομίζω ότι οι άλλες πολιτικές δυνάμεις, που αφήνουν ανοιχτό το ενδεχόμενο να στηρίξουν με κυβέρνηση με κορμό τον ΣΥΡΙΖΑ, θα προβάλλουν υπερβολικές αξιώσεις και εγωιστικές απαιτήσεις, γιατί η πίεση να συγκροτηθεί γρήγορα μια σταθερή κυβέρνηση θα είναι τρομακτική από την ελληνική κοινωνία. Όσο πιο ισχυρός θα είναι ο ΣΥΡΙΖΑ στην κάλπη της Κυριακής, τόσο πιο σταθερή και προοδευτική θα είναι η κυβέρνηση που θα συγκροτηθεί. Οπωσδήποτε όμως την επόμενη των εκλογών θα έχουμε κυβέρνηση. Και επειδή αρκετή συζήτηση γίνεται για το σενάριο συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΝΔ, που νομίζω πολύ σωστά το απορρίπτει κατηγορηματικά ο Αλέξης Τσίπρας και ο ΣΥΡΙΖΑ, προσθέτω ότι μια τέτοια συγκυβέρνηση θα χαρακτηριζόταν από μια διαρκή αλληλοϋπονόμευση και επομένως θα ήταν πολύ ασταθής, το ακριβώς αντίθετο δηλαδή από αυτό που χρειαζόμαστε. Μια τυχόν επάνοδος της ΝΔ στα πράγματα δεν θα έφερνε απλά ένα συντηρητικό κόμμα στην εξουσία, αλλά ένα κόμμα με ισχυρή σύμφυση με την άκρα Δεξιά, βουτηγμένο σε υποθέσεις διαπλοκής και σκανδάλων, φοροδιαφυγής, ταυτισμένο με το πελατειακό κράτος και με το “τίναγμα της μπάνκας” των δημόσιων οικονομικών στον αέρα, και χωρίς καμία αλλαγή ουσίας και αυτοκριτική αξιολόγηση των πρόσφατων κυβερνητικών πεπραγμένων της κυβέρνησης Σαμαρά. Ο κ. Μεϊμαράκης  έχει δώσει μια αλλαγή στο ύφος. Το χαμογελαστό μουστάκι, λαϊκή μαγκιά. Αν τα «ξύσεις» λίγο, θα βρεις από πίσω τον κ. Σαμαρά με τα πρωτοπαλίκαρά του. Δεν έχει κάνει ούτε μία κριτική ουσίας ο κ. Μειμαράκης για τα πεπραγμένα της κυβέρνησης Σαμαράς.

Η νίκη του ΣΥΡΙΖΑ στις εκλογές θα είναι μια ελπίδα για μεγαλύτερες θετικές ανακατατάξεις για όλες τις δυνάμεις της Ευρωπαϊκής Αριστεράς

Η ηγεσία των Ευρωπαίων Σοσιαλιστών και η μεγάλη πλειοψηφία των Ευρωβουλευτών των Σοσιαλιστών στηρίζει τον αγώνα του ΣΥΡΙΖΑ εναντίον της μονομερούς λιτότητας και δεν θέλει με τίποτα την επάνοδο της ελληνικής Δεξιάς, γιατί αυτό θα είναι ένα μήνυμα με αρνητικό πρόσημο για όλη την Ευρώπη. Και αυτό είναι μια αντίφαση για τις ηγεσίες του Ποταμιού και του ΠΑΣΟΚ, που ανήκουν στην Ευρωομάδα των Ευρωσοσιαλιστών αλλά μέχρι τώρα είχαν εκλεκτικές συγγένειες στο ΠΑΣΟΚ και αρκετό «αλληθώρισμα» το Ποτάμι προς τα εκεί. Μακάρι η λαϊκή εντολή -και είμαι αισιόδοξος ότι θα το κάνει- να δώσει τέτοια δύναμη στον ΣΥΡΙΖΑ, που να υποχρεώσει και άλλες δυνάμεις στον επαναπροσανατολισμό τους.

Ο ΣΥΡΙΖΑ είναι μια δύναμη που είναι σταθερά στον χώρο της Αριστεράς. Το πρόγραμμά μας, η ηγεσία, η πολιτική μας αντλεί και υλοποιεί τις βασικές μας ιδρυτικές επιλογές και αξίες. Εμείς ποτέ δεν ήμασταν ένα κόμμα της δραχμής, εμείς είχαμε έναν σταθερό ευρωπαϊκό προσανατολισμό από την ίδρυσή μας. Η νίκη του ΣΥΡΙΖΑ στις εκλογές, όσο πιο καθαρή είναι, θα είναι μια ελπίδα για μεγαλύτερες θετικές ανακατατάξεις για όλες τις δυνάμεις της Ευρωπαϊκής Αριστεράς, συμπεριλαμβανομένης μιας μεγάλης μερίδας Πρασίνων και Σοσιαλιστών στην Ευρώπη. Αντίθετα, μια νίκη της ελληνικής Δεξιάς θα είναι μια ήττα αυτής της ελπίδας και μια νίκη των κυρίων Σόιμπλε, Μέρκελ και Κάμερον. Γι’ αυτό και βλέπετε δύο πράγματα: Το ένα είναι μια ενισχυμένη διεθνή αλληλεγγύη προς τον ΣΥΡΙΖΑ από προοδευτικές αριστερές δυνάμεις και το δεύτερο είναι μια εκκωφαντική σιωπή, μια αποφυγή χοντροκομμένης ανάμειξης, όπως έκαναν στο παρελθόν, των συντηρητικών ηγετικών κύκλων. Γιατί διαπίστωσαν και τον Γενάρη και στις 5 Ιουλίου ότι όλη αυτή η εκστρατεία τους, χέρι χέρι με τον κ. Σαμαρά, τον κ. Μεϊμαράκη, τον κ. Βενιζέλο για να μην κερδίσει ο ΣΥΡΙΖΑ, η κινδυνολογία ή για να βγει το «Ναι» στο δημοψήφισμα, λειτούργησαν ως μπούμερανγκ.

Οι συζητήσεις αυτής της εβδομάδας θα πρέπει να στραφούν στην επόμενη μέρα

Κατά τα άλλα, αυτό που εγώ θέλω και νομίζω ότι χρειάζεται, είναι η τελευταία βδομάδα, ξεκινώντας από τη σημερινή συζήτηση των δύο πολιτικών αρχηγών, να στραφεί στην επόμενη μέρα. Να γίνει όχι απλώς πιο ζωντανή από το προηγούμενο διάλογο των επτά πολιτικών αρχηγών αλλά  να γίνει πιο συγκεκριμένη. Και επίσης, όσο αντίθετος είμαι στο σενάριο συγκυβέρνησης με τη ΝΔ, τόσουποστηρίζω ότι εκτός από σταθερή κυβέρνηση 4ετίας χρειαζόμαστε και ήπιο πολιτικό κλίμα. Που σημαίνει ότι ανάμεσα στο βασικό κόμμα της κυβέρνησης, που θέλω θα είναι  ΣΥΡΙΖΑ, και το βασικό κόμμα της αντιπολίτευσης, που αγωνίζομαι να είναι η ΝΔ, θα πρέπει να αναζητούνται και συναινετικά σημεία. Προσωπικά, είμαι υπέρμαχος της ιδέας ότι θα πρέπει να διαμορφώσουμε, με συμβουλευτικό χαρακτήρα, ένα μόνιμο Συμβούλιο Ευρωπαϊκής Πολιτικής για να συζητούμε όλα αυτά που έχουμε μπροστά μας.

 

/ Δηλώσεις