Δ. Παπαδημούλης: Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει το ηθικό και δημοσκοπικό πλεονέκτημα, όμως δεν χωρεί καμία απολύτως επανάπαυση

Αποσπάσματα συνέντευξης του Δημ. Παπαδημούλη στο ραδιόφωνο της ΕΡΤ

Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει το ηθικό και δημοσκοπικό πλεονέκτημα, όμως δεν χωρεί καμία απολύτως επανάπαυση

Μιλώντας στο ραδιόφωνο της ΕΡΤ (Α. Παπασταματίου-Σ. Χαρίτου), ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ και Αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Δημήτρης Παπαδημούλης, δήλωσε, μεταξύ άλλων, τα εξής:

Νομίζω ότι για κάθε Αριστερό και προοδευτικό άνθρωπο, όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά σε όλη την Ευρώπη, αυτό που προέχει  -και σας το λέω μετά λόγου γνώσεως από το Στρασβούργο- είναι να μην αποδειχθεί η ελπίδα που άνοιξε ο ελληνικός λαός μια σύντομη παρένθεση. Να μην υπάρξει πολύ σύντομα η ρεβάνς της επανόδου μιας Δεξιάς που θα  είναι γρήγορα πάλι στα πράγματα, πολύ πιο επιθετική, εκδικητική, αυταρχική και το ίδιο νεοφιλελεύθερη. Πίσω από το χαμογελαστό πρόσωπο και τις λαϊκές μαγκιές του κ. Μεϊμαράκη βρίσκεται ο κ. Σαμαράς και η κα Ντόρα Μπακογιάννη. Η ίδια ακριβώς πολιτική αλλά και η ενοχή αυτής της παράταξης για τα ρουσφέτια, τα σκάνδαλα, τα εγκλήματα, τα χρέη, τα υποβρύχια, για τα οποία έχει και προσωπική ανάμειξη ο κ. Μεϊμαράκης. Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει κάνει λάθη και υποχωρήσεις. Αλλά όσοι λένε ότι «οι ίδιοι είμαστε, επιτέλους να τα βρούμε» παίζουν ένα επικίνδυνο παιχνίδι, που όσες φορές το διευθέτησαν δυνάμεις της Αριστεράς βγήκε σε βάρος του λαού.

Μια κυβέρνηση σύμπραξης ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ θα ήταν η πιο ασταθής και αποτυχημένη που έχει υπάρξει ποτέ στην Ελλάδα
Η ΝΔ δεν έχει αλλάξει τίποτα άλλο μέσα σε αυτούς του επτά μήνες εκτός από αρχηγό και ρητορική. Χρειάζεται παραπάνω χρόνος και αυτογνωσία στην αντιπολίτευση, μήπως κινηθούν εκεί διαδικασίες ανανέωσης και διόρθωσης λαθών. Δεν έχω ακούσει τον κ. Μεϊμαράκη να παραδέχεται ότι ο κ. Σαμαράς έκανε λάθος ή ότι θέλει να διορθώσει κάποια πράγματα. Σε ό,τι αφορά τις προοπτικές, τα πράγματα είναι απολύτως σαφή. Κυβέρνηση 4ετίας θα έχουμε στη χώρα από την κάλπη που θα στηθεί στις 20 Σεπτέμβρη, με κορμό το πρώτο κόμμα. Όσο πιο ψηλά είναι ο ΣΥΡΙΖΑ, τόσο πιο σταθερή και προοδευτική θα είναι αυτή η κυβέρνηση. Και γι’ αυτό μετράει κάθε ψήφος και τη διεκδικούμε σε κάθε γωνιά της χώρας μέχρι τελευταία στιγμή. Αν εμείς είμαστε πρώτο κόμμα, η ΝΔ θα είναι αντιπολίτευση. Αν κερδίσει η ΝΔ –που δεν το πιστεύω, αλλά δεν πρέπει να υπάρχει καμία επανάπαυση- θα είναι αντιπολίτευση ο ΣΥΡΙΖΑ. Υποθετικά μιλώντας, μια κυβέρνηση σύμπραξης ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ σε κυβερνητικό επίπεδο θα ήταν η πιο ασταθής, η πιο διαβλητή και η πιο αποτυχημένη κυβέρνηση που έχει υπάρξει ποτέ στην Ελλάδα, γιατί θα έπασχε από τρομακτική έλλειψη συνοχής  και μια διαρκή αλληλοϋπονόμευση. Η Ελλάδα χρειάζεται σταθερότητα, ανάπτυξη, μεγάλες αλλαγές, επομένως το τελευταίο που χρειάζεται είναι ένας αχταρμάς σύμπραξης κομμάτων που το ένα είναι στον Βορρά και το άλλο στο Νότο. Η χώρα χρειάζεται ήπιο πολιτικό κλίμα, ουσιαστική πολιτική αντιπαράθεση, να σταματήσει μια κοκορομαχία που θυμίζει τα παλιά και δεν αρέσει στον κόσμο. Ανάμεσα στο βασικό κυβερνητικό κόμμα και στο βασικό κόμμα της αντιπολίτευσης, πρέπει να υπάρχει διάλογος, ώστε σε θέματα μεγάλης σημασίας -όπως εξωτερικής πολιτικής ή δημοκρατίας- να υπάρχει ένας κοινός τόπος. Αυτό χρειάζεται. Αλλά να είμαστε όλοι μαζί στην κυβέρνηση και ο ένας να κλοτσάει το πόδι του άλλου κάτω από το τραπέζι, είναι ανώφελο.
Έχουμε μπροστά μας το φθινόπωρο το ζήτημα της μείωσης του δημόσιου χρέους, το οποίο επέβαλε στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων ο ΣΥΡΙΖΑ. Ποιος μπορεί να πετύχει καλύτερο αποτέλεσμα; Μια κυβέρνηση με κορμό τον ΣΥΡΙΖΑ, που άνοιξε το θέμα και δέσμευσε τους δανειστές για μια απάντηση ή όσοι υποστήριζαν (ΝΔ και βενιζελικό ΠΑΣΟΚ) ότι το χρέος είναι βιώσιμο και ότι αυτό που πρέπει να διεκδικήσουμε είναι πιστοποιητικό βιωσιμότητας; Έχουμε μπροστά μας το θέμα της φοροδιαφυγής. Ο χαμένος ΦΠΑ είναι 6,5 δις τον χρόνο. Αν αυξήσουμε την εισπραξιμότητά του μπορούμε να ανακουφίσουμε φορολογικά τα μόνιμα υποζύγια, που την πληρώνουν. Ποιος μπορεί να βοηθήσει σε αυτό; Το κόμμα του ΣΥΡΙΖΑ ή το κόμμα που έχει βασικό του σύμβολο στην αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής τον κ. Παπασταύρου;

Ο ΣΥΡΙΖΑ, παρά τις πληγές της διάσπασης, είναι τώρα πιο ώριμος και πιο συνεκτικός
Υπάρχουν περιθώρια, παρά τα ασφυκτικά πλαίσια του Μνημονίου, κι όποιος λέει το αντίθετο κηρύσσει μια ηττοπάθεια. Το τελευταίο πράγμα που πρέπει να λέει ένας Αριστερός είναι «δεν μπορούμε να κάνουμε τίποτα». Αυτό που ακούω το ΚΚΕ να λέει, αλλά και οι πρώην σύντροφοί μου που συγκρότησαν τη ΛΑΕ, ότι δεν μπορεί να γίνει τίποτα όσο είμαστε μέσα στην Ευρωζώνη, μου θυμίζει εκείνη τη αμερικανική διαφήμιση, που κάποιοι περιμένουν το ουίσκι να ωριμάσει, πετώντας τάπες στα βαρέλια. Δεν γίνεται έτσι δουλειά. Αν δεν παλέψουμε για να αλλάξουμε πράγματα και στη χώρα μας και στην Ευρώπη, τίποτα δεν θα αλλάξει. Και υπάρχουν περιθώρια να αλλάξουν τα πράγματα, αλλά από δυνάμεις που θέλουν να τα αλλάξουν. Και ο ΣΥΡΙΖΑ τώρα, παρά τις πληγές της διάσπασης, είναι πιο ώριμος, πιο συνεκτικός. Και ο Τσίπρας πιο προσγειωμένος στο τι μπορούμε και τι όχι σε έναν οδικό χάρτη, που μπορεί να μας οδηγήσει και στην ανάπτυξη και τη μείωση της ανεργίας. Αλλά αυτό που έχει σημασία είναι να έχουμε μετρήσιμα αποτελέσματα, γιατί ο κόσμος κουράστηκε να ακούει μεγάλα λόγια. Θέλει να δει αποτέλεσμα στους τομείς που πονάει η χώρα και η κοινωνία.

Οι κάλπες της 20ης Σεπτεμβρίου θα βγάλουν κυβέρνηση 4ετίας
Αυτή τη φορά δεν υπάρχουν παρεμβάσεις και υποδείξεις στους Έλληνες για το τι θα ψηφίσουν. Όχι τόσο χοντροκομμένες τουλάχιστον όσο ήταν στις προηγούμενες εκλογές. Ο κ. Σόιμπλε πλέον έχει βάλει σιωπητήριο, γιατί είδε στο πρόσφατο δημοψήφισμα ότι οι παρεμβάσεις τους λειτουργούν ως μπούμερανγκ και οδηγούν τους πολίτες να πράξουν το αντίθετο. Η ευρωπαϊκή Δεξιά εξακολουθεί να προτιμά τους πιο βολικούς σε αυτούς, που είναι οι Νεοδημοκράτες, αλλά βλέπουν παράλληλα ότι πρόκειται για ένα φθαρμένο τοξικό κόμμα που πρόσφατα τιμωρήθηκε βαριά και έτσι δεν παρεμβαίνουν πλέον εναντίον του ΣΥΡΙΖΑ.
Το ουσιώδες κατά τη γνώμη μου είναι να συζητήσουμε επιτέλους τι αλλαγές χρειάζεται αυτή η χώρα και ποιος μπορεί να τις πετύχει με μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα, συνέπεια, εντιμότητα και αξιοπιστία κι αυτό πρέπει να είναι το βασικό κριτήριο της ψήφου. Αν η ΣΥΡΙΖΑ είναι πρώτος τότε θα φτιαχτεί μια κυβέρνηση με κορμό τον ΣΥΡΙΖΑ και το πρόγραμμά του, όχι μονοκομματική, άλλωστε και η απελθούσα κυβέρνηση δεν ήταν μονοκομματική, με πρωθυπουργό τον Τσίπρα και θα στηριχθεί στις δυνάμεις που ο λαός θα υποδείξει στις κάλπες. Όχι, όμως, σε καμία περίπτωση στη ΝΔ. Δεν νομίζω ότι βρεθούν δυνάμεις από τις μικρές που θα συμβάλουν στην ακυβερνησία. Γι’ αυτό είμαι αισιόδοξος ότι οι κάλπες της 20ης Σεπτεμβρίου θα βγάλουν κυβέρνηση και μάλιστα 4ετίας μέχρι το 2019.

 

/ Δηλώσεις