Τη διεύρυνση της κυβερνητικής πλειοψηφίας, που στηρίζει είτε την κυβέρνηση είτε κυβερνητικά μέτρα, θα επιδιώξει ο ΣΥΡΙΖΑ, σύμφωνα με τον ευρωβουλευτή Δημήτρη Παπαδημούλη.

«Θα επιδιώξουμε τη δημιουργία θεσμών και πολιτικού κλίματος, που θα διευκολύνει -όπου αυτό είναι δυνατόν- την αναζήτηση των ευρύτερων δυνατών συναινέσεων. Η χώρα χρειάζεται κυβέρνηση τετραετίας και όπου μπορούμε να συμπέσουμε περισσότερες πολιτικές δυνάμεις στην επιδίωξη κάποιων στόχων για το χρέος, την εξωτερική πολιτική, την αναμόρφωση της διοίκησης, καλό θα είναι να το επιτυγχάνουμε», ανέφερε μιλώντας στο ραδιόφωνο του ΣΚΑΪ.

Ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ εξαπέλυσε επίθεση στον Μάρτιν Σουλτς, σχετικά με τις δηλώσεις του για την κυβερνητική σύμπραξη ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ, τονίζοντας ότι υπερβαίνει τα όρια του θεσμικού του ρόλου. «Δεν του πέφτει λόγος.  Επίσης δεν θα τολμούσε να κάνει τέτοιες υποδείξεις για συμπράξεις κυβερνητικές στο Ηνωμένο Βασίλειο, τη Γαλλία και τη Γερμανία», σημείωσε χαρακτηριστικά.

Αναλυτικά οι δηλώσεις του Δημ. Παπαδημούλη:

«Ο ΣΥΡΙΖΑ είναι ένα κόμμα που ανήκει στην πολιτική οικογένεια της ευρωπαϊκής Αριστεράς, αλλά επιθυμούμε να διευρύνουμε τα ερείσματά μας και τις συμμαχίες μας και με τους Πράσινους και με τους Ευρωπαίους Σοσιαλιστές και ιδιαίτερα με αυτούς που θέλουν να ξεκολλήσουν από τη σύμπραξη με τη Δεξιά και με μια νεοφιλελεύθερη πολιτική. Και πριν τις εκλογές υπήρχε υποστήριξη από τους Πράσινους και τους Σοσιαλιστές στον ΣΥΡΙΖΑ, ενώ μετά τις εκλογές υπήρξαν θερμές δηλώσεις από Σοσιαλιστές και Σοσιαλδημοκράτες ηγέτες για τη νίκη του ΣΥΡΙΖΑ και τη νέα κυβέρνηση Τσίπρα.

Αυτό -και για λόγους προστασίας και ανάπτυξης του συμφέροντος της χώρας, αλλά και για λόγους διεύρυνσης των συμμαχιών του ΣΥΡΙΖΑ- είναι ένα πράγμα καλό και σκοπεύουμε να το συνεχίσουμε, γιατί στην Ευρώπη χωρίς συμμαχίες δεν μπορείς να πετύχεις τίποτα. Στην Ελλάδα δυστυχώς η ηγεσία του ΠΑΣΟΚ παραμένει σε αναντιστοιχία με αυτό που συμβαίνει από τους Ευρωπαίους σοσιαλιστές απέναντι στον ΣΥΡΙΖΑ και τον Τσίπρα. Παραμένει σε ένα κλίμα πιο «αντι-ΣΥΡΙΖΑ» και πιο «φιλο-ΝΔ».

Ο κ. Σουλτς, σχετικά με τις δηλώσεις του για την κυβερνητική σύμπραξη ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ, υπερβαίνει τα όρια του θεσμικού του ρόλου. Δεν του πέφτει λόγος.  Επίσης δεν θα τολμούσε να κάνει τέτοιες υποδείξεις για συμπράξεις κυβερνητικές στο Ηνωμένο Βασίλειο, τη Γαλλία και τη Γερμανία. Επιπλέον, δεν έβγαλε «κιχ» για τη συμμετοχή των «Αληθινών Φινλανδών», που είναι ένα καθαρά ακροδεξιό κόμμα, στην κυβέρνηση της Φινλανδίας. Επομένως, έχουμε δύο μέτρα και δύο σταθμά.

Κακά τα ψέματα, η μόνη πολιτική δύναμη που προσφέρθηκε να στηρίξει μια κυβέρνηση Τσίπρα με κορμό το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ  ήταν οι ΑΝΕΛ, παρά τις διαφορές μας. Και το ΠΑΣΟΚ και το Ποτάμι έσπευσαν από το βράδυ της Κυριακής να ακολουθήσουν τη ΝΔ, επιλέγοντας τον ρόλο της αντιπολίτευσης. Αυτό που προείχε για μας και το ζητούσε ο ελληνικός λαός, ήταν να φτιαχτεί γρήγορα μια κυβέρνηση με σταθερή κοινοβουλευτική πλειοψηφία για να προχωρήσουμε, καθώς δεν έχουμε ούτε μια ώρα για χάσιμο.

Ο ΣΥΡΙΖΑ -και προσωπικά ο πρωθυπουργός- έχει πει από την πρώτη στιγμή ότι εμείς είμαστε ανοιχτοί και θα επιδιώξουμε, σε κάθε βήμα, τη διεύρυνση της κυβερνητικής πλειοψηφίας, που στηρίζει είτε την κυβέρνηση είτε κυβερνητικά μέτρα, και θα επιδιώξουμε τη δημιουργία θεσμών και πολιτικού κλίματος, που θα διευκολύνει -όπου αυτό είναι δυνατόν- την αναζήτηση των ευρύτερων δυνατών συναινέσεων. Η χώρα χρειάζεται κυβέρνηση τετραετίας και όπου μπορούμε να συμπέσουμε περισσότερες πολιτικές δυνάμεις στην επιδίωξη κάποιων στόχων για το χρέος, την εξωτερική πολιτική, την αναμόρφωση της διοίκησης, καλό θα είναι να το επιτυγχάνουμε».