Δημ. Παπαδημούλης: Εκτιμώ ότι μέσα στην επόμενη εβδομάδα θα επιταχυνθούν οι διαδικασίες για την πρώτη αξιολόγηση

παπαδημουλης

Συνέντευξη στον “Αθήνα 9.84”

Μιλώντας σήμερα στον ραδιοφωνικό σταθμό “Αθήνα 9.84” (Γ. Παπαγεωργίου, Ν. Νώτη, Σ. Ζαχαρό), ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ και Αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Δημήτρης Παπαδημούλης, δήλωσε, μεταξύ άλλων, τα εξής:
Οι δεσμεύσεις που απορρέουν από τη συμφωνία μεταξύ  ΕΕ- Τουρκίας πρέπει επιτέλους να υλοποιηθούν
Ο πρωθυπουργός στη σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών, που θα προηγηθεί της Συνόδου Κορυφής της 7ης Μαρτίου, θα ζητήσει -και εκτιμώ ότι θα πάρει- εξουσιοδότηση, ώστε με απόλυτη εθνική και κοινωνική ενότητα και συσπείρωση να κάνει ό,τι χρειαστεί, προκειμένου να διασφαλίσει ότι οι αποφάσεις του Σεπτεμβρίου για αναλογική κατανομή των προσφύγων κ.λπ. θα εφαρμοστούν.
Πρέπει όμως και οι αποφάσεις και οι δεσμεύσεις που απορρέουν από τη σύμβαση – συμφωνία μεταξύ  Ευρωπαϊκής Ένωσης – Τουρκίας, να αρχίσουν επιτέλους να υλοποιούνται με την ανακοπή, τον περιορισμό και τον έλεγχο προσφυγικών ροών στο τουρκικό έδαφος και με τη δημιουργία ενός προγράμματος μετεγκατάστασης και από την Τουρκία και ασφαλώς και με την κατανομή προσφύγων σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες.
Τα πράγματα ωριμάζουν, οι διαφορές που υπάρχουν γεφυρώνονται
Δεν κάνουμε παζάρι, τύπου “δώστε μας κάτι στο προσφυγικό, για να σας δώσουμε κάτι στο ασφαλιστικό”. Ολοένα και περισσότεροι, όμως, καταλαβαίνουν ότι πρέπει να επιταχυνθεί η ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης, προκειμένου να δοθεί ένα σήμα σταθερότητας. Κατά τη γνώμη μου, στη σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών, μαζί με τη σφυρηλάτηση της ευρύτερης δυνατής συνεννόησης και ενότητας για το προσφυγικό, πρέπει να οικοδομηθεί, παρά τις διαφορές, η ευρύτατη δυνατή συναίνεση, ώστε να επιτευχθεί η ταχύτερη δυνατή ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης, που αποτελεί προϋπόθεση για την σταθεροποίηση, ώστε στη συνέχεια να μειωθεί η ανεργία και να επιστρέψουμε στην ανάπτυξη. Στόχος τον οποίο θεωρώ εφικτό.
Εκτιμώ ότι μέσα στην επόμενη εβδομάδα θα έχουμε θετικές εξελίξεις στον τομέα επιτάχυνσης των διαδικασιών για την πρώτη αξιολόγηση. Θεωρώ ότι τα πράγματα ωριμάζουν και πρέπει να επιταχύνουν και οι δύο πλευρές. Όπου παραμένουν διαφορές, να τις επιλύσουν και να πάνε παρακάτω. Η συμφωνία πρέπει να υλοποιηθεί στο 100%. Τίποτα λιγότερο από αυτή και τίποτα περισσότερο.
Σε όλους τους τομείς σημειώνεται πρόοδος. Αυτό δηλώνεται επισήμως από όσους μιλούν για το θέμα. Μιλώντας με έναν κορυφαίο αξιωματούχο, όταν τον ρώτησα εάν είναι εφικτό να επιστρέψει άμεσα -ει δυνατόν και τη Δευτέρα- ο κ. Κοστέλο, ο επικεφαλής των τεχνικών κλιμακίων της Κομισιόν, μού απάντησε ότι “εργαζόμαστε γι’ αυτό. Ίσως η Δευτέρα είναι πάρα πολύ κοντά”.
Η αίσθησή μου είναι -και ρισκάρω την πρόβλεψη- ότι μέσα στην επόμενη εβδομάδα θα έρθουν και οι επικεφαλής των κλιμακίων. Τα τεχνικά κλιμάκια βρίσκονται ήδη εδώ και εργάζονται. Η ενημέρωση και η εικόνα που έχω είναι ότι οι διαφορές που υπάρχουν γεφυρώνονται. Η ενίσχυση της σταθερότητας και στην οικονομία δεν εξυπηρετεί μόνο την Ελλάδα, αλλά και την Ευρώπη και την Αμερική.

/ Συνεντεύξεις