Δελτίο Τύπου για την περιοδεία του Αναπληρωτή Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης στην Δυτική Αχαΐα

100_9343

Πάτρα, 4.11.2015

 

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

 

ΘΕΜΑ: Κλιμάκιο του ΣΥΡΙΖΑ Αχαΐας συνόδεψε τον Αναπληρωτή Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης Μάρκο Μπόλαρη στην περιοδεία του στην Δυτική Αχαΐα.

 

Την Δευτέρα 2 Νοεμβρίου, κλιμάκιο του ΣΥΡΙΖΑ Αχαΐας με επικεφαλής του Βουλευτές Αχαΐας του ΣΥΡΙΖΑ Κώστα Σπαρτινό και Ανδρέα Ριζούλη συνόδεψε τον Αναπληρωτή Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης Μάρκο Μπόλαρη και τον Πρόεδρο του ΕΛΓΑ Φάνη Κουρεμπέ στην περιοδεία τους στις αγροτικές περιοχές της Δυτικής Αχαΐας και της Ηλείας που επλήγησαν από τα ακραία καιρικά φαινόμενα τις προηγούμενες μέρες.

Οι Βουλευτές Αχαΐας του ΣΥΡΙΖΑ συμμετείχαν αρχικά στην σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε το πρωί στα γραφεία της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας όπου έγινε μια πρώτη ενημέρωση από τον Περιφερειάρχη Απόστολο Κατσιφάρα στον Αναπληρωτή Υπουργό για τις ζημιές στην παραγωγή και στις υποδομές στις πληγείσες περιοχές.

Στη συνέχεια επισκέφθηκαν τις πληγείσες περιοχές με την παρουσία των τοπικών αρχών και συγκεκριμένα των Δημάρχων Δυτικής Αχαΐας Χρήστου Νικολάου και Ανδραβίδας – Κυλλήνης Ναμπίλ Ιωσήφ Μοράντ καθώς και εκπροσώπων αγροτικών ενώσεων και ομάδων παραγωγών. Κατά την περιοδεία είχαν την ευκαιρία να διαπιστώσουν  τις ζημιές που προκλήθηκαν  από τα ακραία καιρικά φαινόμενα στις καλλιέργειες και να συνομιλήσουν με τους παραγωγούς για τα προβλήματα που τους απασχολούν.

Ακολούθησε ευρεία σύσκεψη στην αίθουσα του Πολιτιστικού Κέντρου «Μελίνα Μερκούρη» στην Κάτω Αχαΐα με μεγάλη συμμετοχή αρχών και φορέων αλλά και παραγωγών της περιοχής. Πραγματοποιήθηκε διεξοδική συζήτηση για όλα τα ζητήματα και τα προβλήματα που αφορούν τους αγρότες. Η συζήτηση δεν περιορίστηκε μόνο στο θέμα των πληγέντων και των αποζημιώσεων αλλά περιστράφηκε και γύρω από τα καίρια προβλήματα του αγροτικού πληθυσμού όπως το φορολογικό, την τιμή της ηλεκτρικής ενέργειας, το ζήτημα των μεταναστών που εργάζονται στις καλλιέργειες χωρίς νόμιμα έγγραφα, το ζήτημα της απουσίας ενίσχυσης τους από το σημερινό τραπεζικό σύστημα, τα προβλήματα στην άρδευση των καλλιεργειών και άλλα.

Ο Αναπληρωτής Υπουργός Μάρκος Μπόλαρης, αφού άκουσε όλους όσους θέλησαν να τοποθετηθούν, υπογράμμισε ότι η κρίση καταπολεμάται με την παραγωγή και ότι η  αγροτική παραγωγή δεν μπορεί παρά να είναι βασικός μοχλός ανάπτυξης της χώρας. Σημείωσε ότι το  κράτος θα είναι δίπλα στους αγρότες, θα συμπαρασταθεί οικονομικά στους πληγέντες, θα ενισχύσει τους Τ.Ο.Ε.Β. και τους Γ.Ο.Ε.Β. ώστε να στηρίξουν με το έργο τους τις ανάγκες των καλλιεργειών.

Στη συνέχεια, ο Πρόεδρος του Ε.Λ.Γ.Α. διαβεβαίωσε ότι ο οργανισμός σε σύντομο χρονικό διάστημα θα είναι σε θέση να καταβάλλει τις αποζημιώσεις του 2014 που ακόμα εκκρεμούν ενώ στόχος τους είναι να προχωρήσουν με γοργό ρυθμό οι διαδικασίες για την ολοκλήρωση της καταγραφής των ζημιών και της έκδοσης των σχετικών πορισμάτων για τους πληγέντες της περιοχής. Σημείωσε επίσης, ότι θα προσπαθήσουν να αντιμετωπίσουν με τον πιο δίκαιο τρόπο το πρόβλημα που έχει προκύψει με καλλιέργειες που υπέστησαν ζημιές και δεν είχαν ασφαλιστεί στον ΕΛΓΑ.

 

 

Το Γραφείο Τύπου

ΣΥΡΙΖΑ ΑΧΑΪΑΣ