Δήλωση Πάνου Σκουρλέτη σχετικά με την Ιπποκράτειο Πολιτεία

Η  αποδοχή της προ 30 ετών γνωμοδότησης του Αναθεωρητικού Συμβουλίου Ιδιοκτησίας Δασών σχετικά με την Ιπποκράτειο Πολιτεία δεν μπορεί να υλοποιηθεί στις σημερινές συνθήκες. Εκκινώντας από ένα πνεύμα προστασίας του δημοσίου συμφέροντος στην πράξη πλήττει πραγματικές καταστάσεις, που έχουν διαμορφωθεί εδώ και δεκαετίες με την σύμπραξη του κράτους.

Στα πλαίσια ενός εγκεκριμένου σχεδίου, που ποτέ η Πολιτεία δεν αμφισβήτησε η ανέστειλε την τυπική εγκυρότητα του, διαμορφώθηκε μια αλληλουχία έννομων σχέσεων ανάμεσα σε πολίτες αλλά και υποχρεώσεις προς το Κράτος. Έγιναν χιλιάδες δικαιοπραξίες μεταβιβάσεων που αποτυπώνονται στο Κτηματολόγιο, εκδόθηκαν οικοδομικές άδειες, καταβλήθηκαν φόροι. Μεσολάβησε σχετική απόφαση του ΣτΕ το 1992. Αυτή η πραγματικότητα δεν μπορεί να αγνοείται.

Οι όποιες παραλείψεις και αμαρτίες του πολιτικού συστήματος του παρελθόντος, η κερδοσκοπική στρέβλωση συνεταιριστικών πρακτικών δεν μπορούν να επιβαρύνουν εκ των υστέρων χιλιάδες πολίτες που άσκησαν με σύννομο τρόπο τα δικαιώματα τους αλλά και εκπλήρωσαν τις αντίστοιχες υποχρεώσεις τους προς το κράτος.

Η οριστική διευθέτηση των σημερινών προβλημάτων της περιοχής της Ιπποκρατείου Πολιτείας είναι ταυτόσημη με την επιτάχυνση και επικαιροποίηση του “Σχεδίου Χωρικής και Οικιστικής Οργάνωσης Ανοιχτής Πόλης” Αφιδνών, δηλαδή τη δημόσια πολεοδομική οργάνωση της περιοχής. Στο πλαίσιο αυτό είναι δυνατή μια νέα ρύθμιση των σχέσεων ιδιωτικού  – δημοσίου, κτισμένου και φυσικού περιβάλλοντος χωρίς τις αμαρτωλές σκιές του παρελθόντος. Από μια τέτοια διαδικασία κάτοικοι και νόμιμοι ιδιοκτήτες γης της Ιπποκρατείου Πολιτείας δεν έχουν κανένα λόγο για να ανησυχούν.

Ο ΣΥΡΙΖΑ θα εγγυηθεί τη οριστική λύση του προβλήματος.

 

/ Δηλώσεις