Γ. Σταθάκης: Προγραμματικά αγεφύρωτες οι διαφορές μας με τη ΝΔ

«Το μνημόνιο έχει 4 πράγματα, πολύ συγκεκριμένα, αλλά η πολιτική είναι κάτι πολύ ευρύτερο και αφορά ατζέντα, μελλοντικές τομές», ανέφερε ο πρώην υπουργός Οικονομίας, Γιώργος Σταθάκης. Αυτή ακριβώς η ατζέντα, οι τομές, είναι το ζητούμενο των εκλογών είπε ο Γ. Σταθάκης, σημειώνοντας ότι ο ΣΥΡΙΖΑ τώρα θα πρέπει να προωθήσει, να κάνει και να ολοκληρώσει τις τομές, για τις οποίες – όπως σημείωσε- δεν επαρκούσαν οι έξι μήνες διακυβέρνησης.

Μιλώντας στο «Κόκκινο» και τον Κώστα Αρβανίτη, χαρακτήρισε ανέφικτο ένα κυβερνητικό «μεγάλο συνασπισμό», καθώς είναι «προγραμματικά αγεφύρωτες οι διαφορές του ΣΥΡΙΖΑ και τη ΝΔ». Πρόσθεσε δε ότι η στρατηγική της προώθησης της ιδέας του «μεγάλου συνασπισμού» αποσκοπεί στον εγκλωβισμό του ΣΥΡΙΖΑ και στην απονεύρωση του προγράμματός του, καθώς ένας «μεγάλος συνασπισμός», στον οποίο θα συμμετείχαν οι συντηρητικές δυνάμεις, δεν θα έκανε τις αναγκαίες τομές.

Ο Γ. Σταθάκης μεταξύ άλλων ανέφερε ότι στο ίδιο το μνημόνιο έχει προεγγραφεί η επιστροφή της ελληνικής οικονομίας σε θετικό πρόσημο, από το πρώτο τρίμηνο του 2016. Σε αυτήν την προοπτική, τόνισε, μπορούμε να προσδοκούμε τόνωση της ανάπτυξης, της απασχόλησης, άρα και ροές εισφορών στα ασφαλιστικά ταμεία. Κάτι που, όπως ανέφερε, μπορεί να διαμορφώσει ευνοϊκότερες συνθήκες για το ασφαλιστικό και το συνταξιοδοτικό.

Χαρακτήρισε ο πρώην υπουργός «εντελώς παραπλανητικό» τον ισχυρισμό της ΝΔ, ότι η διαπραγμάτευση της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ, «φόρτωσε» στην ελληνική οικονομία 90 δισ. ευρώ. Το εκ διαμέτρου αντίθετο συμβαίνει, είπε ο Γ. Σταθάκης, επειδή με τη διαπραγμάτευση επιτεύχθηκε η απαλλαγή από τον «βραχνά», που υπαγόρευε ότι τα 50 δισεκατομμύρια μέχρι το 2019 προς τους δανειστές θα βάραιναν την πραγματική οικονομία. «Αυτά τα 50 δισεκατομμύρια αντικαταστάθηκαν»

/ Δηλώσεις