Γ. Κατρούγκαλος: Εισπράξαμε πολύ θετική αποδοχή για το ασφαλιστικό

ΚΑΤΡΟΥΓΚΑΛΟΣ ΥΠΟΥΡΓΙΚΟ

Πεπεισμένος ότι έπεισε τους ομολόγους του για την ορθότητα του νομοσχεδίου για το ασφαλιστικό και ότι εξασφάλισε την υποστήριξή τους, δηλώνει ο υπουργός Εργασίας Γιώργος Κατρούγκαλος, ύστερα από την τριήμερη επίσκεψή του στο Παρίσι, στο πλαίσιο της διϋπουργικής του ΟΟΣΑ.

«Εισπράξαμε μια πολύ θετική υποδοχή, τόσο στο πλαίσιο γενικότερα της συνέλευσης του ΟΟΣΑ όσο και στις διμερείς επαφές με τους ομολόγους μου, τις δύο Γαλλίδες, τη Γερμανίδα και τον Πορτογάλο», δήλωσε ο υπουργός, στο ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Επιβεβαιώνει η Γερμανίδα υπουργός Αντρέα Νάλες, δηλώνοντας ότι η μεταρρύθμιση «βρίσκεται στο σωστό δρόμο», ότι συμφωνεί με τον κ.Κατρούγκαλο για «ενίσχυση της κοινωνικής πολιτικής στην ΕΕ» και ότι η ίδια «θα υποστηρίξει» τη μεταρρύθμιση.

Η Γαλλίδα υπουργός Μίριαμ Ελ Κομρί, δήλωσε από την πλευρά της , ότι πρόκειται «για μια θαρραλέα μεταρρύθμιση που θα επιτρέψει να καθορισθεί καλύτερα, ποιό είναι το κοινωνικό μοντέλο στην Ελλάδα».

Στο ερώτημα του ΑΠΕ-ΜΠΕ, ποιος είναι ο κοινός παρονομαστής μέσω του οποίου πείσθηκε τόσο η συντηρητική Γερμανίδα υπουργός, όσο και η σοσιαλίστρια Γαλλίδα υπουργός , ο κ.Κατρούγκαλος απάντησε : «Αντιλαμβάνονται τη σοβαρότητα της προσπάθειάς μας και αποδέχονται ότι μια μεταρρύθμιση εν καιρώ κρίσης, πρέπει να έχει στοιχεία κοινωνικής δικαιοσύνης, να βοηθάει δηλαδή περισσότερο τους πιο αδύναμους.

Επίσης, αντιλαμβάνονται ότι στην ειδική περίπτωση της Ελλάδας με το πολυκερματισμένο και το πελατειακό ασφαλιστικό σύστημα είναι σημαντικό να έχουμε κανόνες ισότητας και εναρμόνισης. Γι’ αυτό το λόγο υπήρξε μια γενική υποστήριξη του σχεδίου μας, ακόμα και στην ειδική αυτή πλευρά, του να μην έχουμε νέες μειώσεις στις συντάξεις, που έχουν μειωθεί κατά 40 %, αλλά να φθάσουμε στην κάλυψη που μας απομένει για τη μείωση του κόστους, με την αύξηση των εισφορών» υπογράμμισε.

Σχετικά με τις κατ’ ιδίαν συναντήσεις που είχε με την ηγεσία του ΟΟΣΑ και τον ΓΓ Ανχελ Γκουρία, ο κ. Κατρούγκαλος ανέφερε ότι « ο ΟΟΣΑ που μέχρι πρότινος ήταν πλήρως ταυτισμένος με το φιλελεύθερο  πρόταγμα,  από ένα σημείο και μετά όμως, αντιλαμβάνεται ότι θέλουμε μια ανάπτυξη που να μη δημιουργεί κοινωνικό αποκλεισμό».

«Επίσης, αυτές τις μέρες στο Παρίσι στη διϋπουργική, γινόταν συζήτηση για νέες θέσεις εργασίας με ποιότητα και ισότητα, και αυτά τα στοιχεία της ισότητας και της αποφυγής του κοινωνικού αποκλεισμού τα συμμεριζόμαστε. Γι αυτό συζητάμε μαζί τους, για να δούμε πως μπορούν να μας βοηθήσουν τώρα στη διαπραγμάτευση, αλλά και στην προσπάθεια να μεταρρυθμίσουμε τους θεσμούς μας».

Στην παρατήρηση, εάν η λεγόμενη «εργαλειοθήκη του ΟΟΣΑ» η οποία έχει συχνά αμφισβητηθεί, διαθέτει ακόμα στον τομέα της απασχόλησης, κάποια «εργαλεία» από τα οποία η Ελλάδα θα μπορούσε να επωφεληθεί, ο υπουργός απάντησε :

« Η εργαλειοθήκη του ΟΟΣΑ πράγματι, περιελάμβανε πάρα πολλές από τις νεοφιλελεύθερες αποδοχές. Και μάλιστα ο τρόπος με τον οποίο ερμηνεύθηκε, θεολογικό θα έλεγα τρόπο, δεν βοήθησε στο παρελθόν την Ελλάδα να μεταρρυθμισθεί στην κατεύθυνση που πρέπει.

Ακριβώς γι αυτόν τον λόγο και εγώ διαφοροποιώ  ο,τι υπάρχει νεοφιλελεύθερο, απ’ ότι έχει κοινωνικό στοιχείο στις προτάσεις, όχι μόνο του ΟΟΣΑ, αλλά κάθε διεθνούς οργανισμού. Γιατί εμείς θέλουμε να κάνουμε μια μεταρρύθμιση όχι γιατί θα μας υπαγορευθεί απ’ έξω, με τη λογική οποιουδήποτε οργανισμού, αλλά θέλουμε μεταρρυθμίσεις που να είναι συμβατές με τις δικές μας ιδεολογικές και πολιτικές αρχές» δήλωσε ο υπουργός.

/ Συνεντεύξεις