Γ. Δραγασάκης: Να σταματήσει η πρακτική κάποιοι να έχουν τα κέρδη στο εξωτερικό και τα δάνεια στο εσωτερικό (Video)

δραγασακης

«Η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών θα κριθεί επιτυχής μόνο σε συνδυασμό με την επίλυση του προβλήματος των «κόκκινων» δανείων και μια πολιτική για την απασχόληση» υπογράμμισε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, Γ. Δραγασάκης, επισημαίνοντας ότι οι προηγούμενες ανακεφαλαιοποιήσεις απέτυχαν γιατί «δεν άλλαξε σχεδόν τίποτα στην διοίκηση τραπεζών» και δεν αντιμετωπίστηκε το πρόβλημα των «κόκκινων» δανείων. Ο Γ. Δραγασάκης υπογράμμισε ότι παρά το γεγονός ότι επενδυτές χάσανε τεράστια ποσά στις προηγούμενες ανακεφαλαιοποιήσεις, τώρα επενδύουν εκ νέου λόγω την αποφασιστικότητας της κυβέρνησης να αντιμετωπίσει το πρόβλημα.

Απαντώντας στο ερώτημα γιατί αυτό που γίνεται τώρα είναι ποιοτικά διαφορετικό, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης σχολίασε ότι «εκείνο που προστατεύτηκε ως τώρα ήταν η απραξία, δεν υπήρχαν κίνητρα ή πίεση να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα», ενώ υπογράμμισε την διάσταση των πελατειακών σχέσεων με τα χαριστικά δάνεια που δίνονταν από τις τράπεζες. Ο Γ. Δραγασάκης προειδοποίησε για τον κίνδυνο γενικευμένης κρίσης σε περίπτωση που σκάσει η «βόμβα» των «κόκκινων» δανείων και σημείωσε ότι η λύση με τα δάνεια που δίνεται σήμερα είναι το ένα σκέλος της στρατηγικής επίλυσης, με το άλλο να είναι τα επιχειρηματικά δάνεια.
Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης τόνισε ότι πρέπει να σταματήσει η πρακτική «κάποιοι να έχουν τα κέρδη τους στο εξωτερικό και τα δάνειά τους στο εσωτερικό με το κράτος να τα προστατεύει» συμπληρώνοντας ότι «δεν είναι εύκολο να τα βάλεις με κατεστημένο δεκαετιών». Μάλιστα κάλεσε τις άλλες δυνάμεις της Αριστεράς, ανεξαρτήτως των διαφορών, «να δουν την σύγκρουση που γίνεται» και «να πάρουν θέση» ώστε «να μην επιτρέψουν σε αντιλαϊκές δυνάμεις να υλοποιήσουν το σχέδιό τους».

«Δεν ήξερα ότι υπάρχει τόση άγνοια για το παράλληλο τραπεζικό σύστημα»
Σχολιάζοντας τις αντιδράσεις που είχε προκαλέσει πρόσφατη δήλωσή του για την ανάγκη ενίσχυσης του παράλληλου τραπεζικού συστήματος, ο Γ. Δραγασάκης παρατήρησε ότι «δεν ήξερα ότι υπήρχε τόση άγνοια για το θέμα» επισημαίνοντας τις σχετικές κοινοτικές οδηγίες, αλλά και την πραγματικότητα στην υπόλοιπη Ευρώπη. Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης υπογράμμισε ότι η ενίσχυση του παράλληλου τραπεζικού συστήματος θα πρέπει να σημαίνει κι εναλλακτικά κριτήρια λειτουργίας των τραπεζών, ενώ πρόσθεσε ότι και σε αυτόν τον τομέα υπάρχουν «συμφέροντα που δεν θέλουν να κάνουμε βήμα προς τα εκεί».

Τέλος, ο Γ. Δραγασάκης αναφέρθηκε στις κινητοποιήσεις των αγροτών παρατηρώντας ότι «και σήμερα είμαστε μαζί με τον λαό και τους αγρότες». Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης αναγνώρισε ότι πολλά από τα αιτήματα των αγροτών είναι δίκαια και «θέλαμε να τα ικανοποιήσουμε», αλλά «είναι γνωστή και πρόσφατη η ιστορία». Ο Γ. Δραγασάκης σχολίασε ότι «επαναϊεραρχήσαμε από ανάγκη τους στόχους» και τόνισε ότι πρέπει να δημιουργηθούν οι προϋποθέσεις «για να καταστεί δυνατή η επίτευξη των στόχων».

/ Χωρίς κατηγορία