Για πρώτη φορά, μείωση 10% της βουλευτικής αποζημίωσης

βουτσης

Για πρώτη φορά η κυβέρνηση μειώνει τη βουλευτική αποζημίωση μέσα από τον προϋπολογισμό της Βουλής για το 2016, ο οποίος ψηφίστηκε με ευρύτατη πλειοψηφία χθες από την Ολομέλεια (επιφυλάχθηκαν μόνο ΚΚΕ και Ένωση Κεντρώων). Ο πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης επεσήμανε το φαινόμενο να μην υπάρχει μείωση της αποζημίωσης μέσα στην κρίση και ανέφερε ότι η μείωση θα φτάσει το 10% (και από τα 5.700 ευρώ θα φτάσει περίπου τα 5.100 ευρώ). Επεσήμανε πάντως ότι επί της ουσίας ο βουλευτικός μισθός μειώθηκε 28% επειδή οι βουλευτές δεν παρακολούθησαν τις αυξήσεις των δικαστικών μέσω του Μισθοδικείου.

Παράλληλα, ανακοίνωσε ότι θα δημιουργηθεί επιτροπή για το φορολογικό καθεστώς των βουλευτών, καθώς επέρχεται εξίσωση του φορολογικού καθεστώτος με εκείνο των άλλων φορολογουμένων. Ο πρόεδρος της Βουλής είπε ότι από τον Σεπτέμβριο θα μειωθούν οι αποσπασμένοι συνεργάτες από πέντε σε τέσσερα.

Ο Ν. Βούτσης τάχθηκε υπέρ της δημοσιοποίησης των πόθεν έσχες των ανώτατων κρατικών λειτουργών. “Δεν είναι σωστό να υπάρχουν κάποιες ανισότητες, οι οποίες μάλιστα να θεωρούνται και φυσιολογικές”, είπε αναφερόμενος στο διάβημα που έκαναν οι δικαστές στον αναπληρωτή υπουργό Δικαιοσύνης Δημήτρη Παπαγγελόπουλο. Με αφορμή παλαιότερες δηλώσεις του Ν. Βούτση, οι δικαστές ζητούσαν να μην δημοσιοποιείται το πόθεν έσχες τους. “Είναι κατάκτηση η διαφάνεια”, τόνισε ο πρόεδρος της Βουλής και ξεκαθάρισε ότι “δεν πρέπει να υπάρχει ανισότητα ως προς αυτό το ζήτημα”. Εξήγησε ότι η πρότασή του αφορά τους ανώτατους λειτουργούς (εκδότες, αυτούς που προΐστανται σε Επιτροπές Προμηθειών του Δημοσίου, δημάρχους μεγάλων πόλεων, διοικητές οργανισμών, ανώτατους αστυνομικούς, ανώτερους και ανώτατους δικαστικούς). “Δεν μιλάμε για τον δημοσιογράφο ή τον πρωτοδίκη ή τον απλό αστυνομικό”, ξεκαθάρισε.

 

/ Χωρίς κατηγορία