Βιογραφικό Κώστα Σπαρτινού

Σπαρτινός Κώστας

Βουλευτής Αχαΐας

Σύντομο Βιογραφικό

Ο Κώστας Σπαρτινός γεννήθηκε το 1951 στην Πάτρα και τέλειωσε το (τότε) Γ΄ Γυμνάσιο Αρρένων. Στη συνέχεια σπούδασε Μηχανολόγος-Ηλεκτρολόγος Μηχανικός στο Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο.

Μετά την στρατιωτική του θητεία εργάστηκε για ένα διάστημα ως ελεύθερος επαγγελματίας μελετητής στην Πάτρα και στη συνέχεια επί 10 χρόνια (1979-1989) στον Ελληνικό Οργανισμό Τυποποίησης (ΕΛΟΤ), στον οποίο διατέλεσε Προϊστάμενος της Διεύθυνσης Πιστοποίησης. Το διάστημα αυτό εκπροσώπησε τον ΕΛΟΤ σε ευρωπαϊκές επιτροπές Πιστοποίησης, σε ομάδα εργασίας της ΕΟΚ για την τυποποίηση στον τομέα της πληροφορικής, καθώς και σε ομάδα εργασίας του Υπουργείου Βιομηχανίας και Ενέργειας για το πενταετές Πρόγραμμα Οικονομικής και Κοινωνικής Ανάπτυξης 1983-1987 στην Τυποποίηση και τον Έλεγχο Ποιότητας.

Το διάστημα 1989-1990 εργάστηκε στη Δημόσια Επιχείρηση Αερίου (ΔΕΠΑ) ως υπεύθυνος προδιαγραφών και ελέγχου ποιότητας και εκπροσωπούσε τη ΔΕΠΑ στην Ομάδα Εργασίας του ΥΠΕΧΩΔΕ για τη σύνταξη προδιαγραφών δικτύων και εγκαταστάσεων τεχνικής υποδομής.

Στη συνέχεια επέστρεψε στην Πάτρα όπου ζει μέχρι σήμερα, όπου εργάστηκε ως Τεχνικός Διευθυντής σε βιομηχανία και μετά ως ελεύθερος επαγγελματίας, μελετητής οργάνωσης επιχειρήσεων και διαχείρισης ποιότητας. Εκτός από μελέτες εφαρμογής συστημάτων διαχείρισης σε δεκάδες επιχειρήσεις και εργαστήρια δοκιμών, ασχολήθηκε με την εφαρμογή κοινοτικών Οδηγιών σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες σχετικά με την εποπτεία της αγοράς προϊόντων σε θέματα που αφορούν την ασφάλεια και την υγεία των καταναλωτών και την προστασία του περιβάλλοντος (σήμανση CE), καθώς και με μελέτες ίδρυσης εργαστηρίων ελέγχου προϊόντων. Εργάστηκε επίσης και ως επιθεωρητής συστημάτων διαχείρισης ποιότητας.

Διατέλεσε μέλος του Εθνικού Συμβουλίου Διαπίστευσης (ΕΣΥΔ) (2004 – 2007), ως εκπρόσωπος του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας (ΤΕΕ).

Έχει παρακολουθήσει επιμορφωτικά προγράμματα στην Ελλάδα και στο εξωτερικό, έχει συμμετάσχει σε διεθνείς συνεργασίες στο αντικείμενο της εργασίας του και έχει παρουσιάσει πολλές σχετικές εισηγήσεις σε συνέδρια, ημερίδες και σεμινάρια πολλών φορέων.

Διατέλεσε Πρόεδρος του Συλλόγου Υπαλλήλων του Ελληνικού Οργανισμού Τυποποίησης-ΕΛΟΤ, Αντιπρόεδρος του Συλλόγου Υπαλλήλων της Δημόσιας Επιχείρησης Αερίου-ΔΕΠΑ, μέλος της Πανελλαδικής Αντιπροσωπείας του ΤΕΕ για 3 περιόδους και μέλος Επιτροπών του ΤΕΕ Δυτ. Ελλάδας. Επίσης μέλος του Πανελληνίου Συλλόγου Διπλωματούχων Μηχανολόγων-Ηλεκτρολόγων και της Ελληνικής Εταιρείας Ορολογίας (ΕΛΕΤΟ).

Υπήρξε μέλος του πρώτου Δ.Σ. της Κινηματογραφικής Λέσχης Πάτρας και συνεργάτης του περιοδικού «Υδρία» που διεύθυνε ο Σωκράτης Σκαρτσής.

Με τα προβλήματα της Πάτρας ασχολείται ενεργά από το 2002, όταν μαζί με άλλους συνδημότες και συνδημότισσες συμμετείχε στην «Κίνηση πολιτών για την Πάτρα», ως μέλος του συντονιστικού της και υποψήφιος δημοτικός σύμβουλος.

Εντάχθηκε στην Αριστερά (στο ΚΚΕ Εσωτερικού) το 1978. Υπήρξε μέλος της Κεντρικής Επιτροπής του ΚΚΕ Εσωτερικού – Ανανεωτική Αριστερά και της Κεντρικής Πολιτικής Επιτροπής του ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟΥ. Σήμερα είναι μέλος της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ και (μέχρι την εκλογή του από τη ΡΑΠ-Πάτρα, Ανθρώπινη Πόλη ως υποψήφιου Δημάρχου Πατρέων) ήταν συντονιστής της Νομαρχιακής Επιτροπής Αχαΐας.

Είναι παντρεμένος και έχει μία κόρη.

Επιτροπές Βουλής

(No Title)