Αποσπάσματα συνέντευξης του κοιν. εκπροσώπου Χρ. Μαντά στην ΕΡΤ1

ΣΥΡΙΖΑ-ΚΟΥΜΟΥΝΔΟΥΡΟΥ

Στην τηλεοπτική εκπομπή της ΕΡΤ1 «Πρωινή Ενημέρωση», συμμετείχε σήμερα το πρωί, ο βουλευτής Ιωαννίνων και κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, Χρήστος Μαντάς.
Απαντώντας σε ερωτήματα  των δημοσιογράφων Γ. Δάρρα  και Μ. Κατσίμη ο  Χρ. Μαντάς μεταξύ άλλων ανέφερε :

«Σήμερα είναι μια σημαντική μέρα για το ελληνικό Κοινοβούλιο. Σε ειδική συνεδρίαση της ολομέλειας έρχεται ομόφωνη εισήγηση της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων και Άμυνας για αναγνώριση Παλαιστινιακού Κράτους. Προσδοκούμε και προσβλέπουμε  όλοι  για  ειρηνική συνύπαρξη στην περιοχή της Μέσης Ανατολής.»
Σχετικά με το ζήτημα της εκταμίευσης της δόσης του 1δις. μετά και την πρόσφατη συμφωνία και στο 13ο προαπαιτούμενο ο κ. Μαντάς δήλωσε:
«Δυστυχώς η όλη διαδικασία θύμισε στο λαό μας το μαρτύριο της σταγόνας που ζούμε όλη αυτή την περίοδο. Σχετικά με το τελευταίο προαπαιτούμενο: Οι δανειστές ήθελαν 70% περικοπές της αποζημίωσης των διαγνωστικών κέντρων από τον ΕΟΠΥΥ. Τελικά η συμφωνία έκλεισε στο 40% για τις πιο συνηθισμένες εργαστηριακές  εξετάσεις. Κατανοούμε πως από  την μείωση αυτή θίγονται κυρίως τα μικρά διαγνωστικά κέντρα, αλλά μειώνονται και οι τιμές για τους ασφαλισμένους. Δυστυχώς οι θεσμοί δεν κατανοούν τον τρόπο που μπορεί να γίνουν αλλαγές σε μια σειρά από ζητήματα και εμμένουν δογματικά.»

Σε ερωτήματα σχετικά με τροπολογίες που αφορούν στο παράλληλο πρόγραμμα και έρχονται στο νομοσχέδιο για το σύμφωνο συμβίωσης, ο Χ. Μαντάς είπε:
«Θα υπάρχουν κάποιες ρυθμίσεις που αφορούν ημερομηνίες όπως για παράδειγμα η συνέχιση των προγραμμάτων για την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης. Το νομοσχέδιο για το σύμφωνο συμβίωσης και οι ρυθμίσεις αυτές θεωρώ ότι θα ψηφιστούν με ευρεία πλειοψηφία. Είναι θετικό για τη δημόσια ζωή να γίνεται διάλογος και να κατατίθενται προτάσεις.»

Όσον αφορά στο ασφαλιστικό και τις επόμενες κινήσεις της κυβέρνησης , ανέφερε:
«Σχετικά με το ασφαλιστικό υπάρχει διυπουργική επιτροπή που μελετά το ζήτημα των αποθεματικών των ταμείων και προσπαθεί να βρει λύση για να υπάρξει ένας «κουμπαράς» και να γίνει το σύστημα βιώσιμο. Έχουμε μπροστά μας δυο κρίσιμους μήνες για να ολοκληρώσουμε τον οδικό χάρτη που έχουμε σχεδιάσει. Θα φέρουμε νομοσχέδιο για το ασφαλιστικό που να διασφαλίζει τις κύριες συντάξεις, ενώ έχουμε συγκροτήσει εναλλακτική πρόταση για την φορολογία των αγροτών. Επιπλέον κρίσιμο είναι το θέμα του υπερταμείου για την αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας, όπου θυμίζω ότι το 25% των εσόδων του θα πηγαίνει για την ανάπτυξη. Τέλος εργαζόμαστε εντατικά για να παρουσιάσουμε το σχέδιό μας για την ανάπτυξη τον Μάρτιο του 2016 ενώ γίνονται εντατικές διεργασίες σε αυτό το επίπεδο όπως η πρόσφατη συνάντηση του Οικονομικού Επιτελείου με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων.»

 

/ Χωρίς κατηγορία