Απαντήσεις για τη μισθολογική κατάσταση στον Οργανισμό Βιομηχανικής Ιδιοκτησίας (ΟΒΙ) έδωσε ο υπουργός Οικονομίας Γιώργος Σταθάκης, μετά την σχετική ερώτηση που κατέθεσε ο βουλευτής του Ποταμιού, Γιώργος Αμυράς και την παράλληλη μετάδοση του θέματος από το Mega Channel, το οποίο “έβγαλε” πριν λίγο στον “αέρα” του κεντρικού του δελτίου το βουλευτή του Ποταμιού για να μιλήσει για το θέμα.

Ο κ. Αμυράς στην ερώτησή του ανέφερε πως «97 υπάλληλοι του ΟΒΙ είχαν μισθούς ακόμη και πάνω από 7.000 ευρώ τον μήνα» και στο πλαίσιο αυτό ζήτησε να μάθει σε ποιο στάδιο βρίσκονται οι ποινικές διώξεις σε βαθμό κακουργήματος, που άσκησε η Εισαγγελέας Διαφθοράς κα Ράικου στα στελέχη του ΟΒΙ, εάν παραμένουν σήμερα στις θέσεις τους και με τι καθήκοντα, καθώς και ποιες είναι σήμερα οι μηνιαίες αμοιβές του προέδρου, των μελών του ΔΣ, των διευθυντών και του λοιπού προσωπικού του ΟΒΙ.

«Ήδη από το 2012 οι μισθοί των εργαζομένων έχουν περικοπεί κατά 25%, ακολουθώντας τις επιταγές των νόμων 4024/11 και 4093/12», απάντησε o υπουργός και έκανε λόγο για «αυτοχρηματοδοτούμενο Οργανισμό, που δεν επιβαρύνει με οποιοδήποτε τρόπο τον κρατικό προϋπολογισμό», διαψεύδοντας το βουλευτή του Ποταμιού.

Πρόσθεσε, δε, ότι «οι μισθοί στον ΟΒΙ θα προσαρμοστούν σε όσα προβλέπει το Ενιαίο Μισθολόγιο» και πως «συνολικά το θέμα βρίσκεται προς εξέταση στη Δικαιοσύνη».

Η απάντηση του Γιώργου Σταθάκη έχει ως εξής:

“* Ήδη από το 2012 οι μισθοί των εργαζομένων έχουν περικοπεί κατά 25%, ακολουθώντας τις επιταγές των νόμων 4024/11 και 4093/12. Σύμφωνα με αυτούς, πέραν του συγκεκριμένου ποσοστού ενεργοποιείται αναστολή περικοπής και άρα δεν μπορεί να υπάρξει μεγαλύτερη μείωση.

* Πρόκειται για αυτοχρηματοδοτούμενο Οργανισμό, που δεν επιβαρύνει με οποιοδήποτε τρόπο τον κρατικό προϋπολογισμό.

* Οι μισθοί στον ΟΒΙ θα προσαρμοστούν σε όσα προβλέπει το Ενιαίο Μισθολόγιο, όπως ο νόμος 4093/12 ορίζει.

* Συνολικά το θέμα βρίσκεται προς εξέταση στη Δικαιοσύνη, με προσφυγές των εργαζομένων (αίτηση αναίρεσης στον Άρειο Πάγο σχετικά με τις μειώσεις των μισθών), του Οργανισμού (αίτηση ακύρωσης στο ΣτΕ αναφορικά με το νομικό του καθεστώς) αλλά και του Δημοσίου (ποινική δίωξη εις βάρος μελών απελθούσας Διοίκησης του Οργανισμού για ανεπαρκή μείωση των μισθών).

Το Υπουργείο περιμένει τις σχετικές τελεσίδικες αποφάσεις, έχοντας πλήρη εμπιστοσύνη στην ανεξάρτητη λειτουργία της Δικαιοσύνης”.