Ανακοίνωση του Τμήματος Πολιτισμού του ΣΥΡΙΖΑ για τον θάνατο της Άννας Συνοδινού

ΣΥΡΙΖΑ

Πλήρης ημερών και μετά από μακροχρόνια προβλήματα υγείας, απεβίωσε σήμερα η Άννα Συνοδινού, μία από τις λαμπρότερες εκπροσώπους μιας σπουδαίας γενιάς του ελληνικού θεάτρου. Γεννημένη στο Λουτράκι το 1927, η Άννα Συνοδινού φοίτησε στη Δραματική Σχολή του Εθνικού (τότε Βασιλικού) Θεάτρου. Η πορεία της στο θέατρο συνδέθηκε κατά κύριο λόγο με το αρχαίο δράμα χαρίζοντάς της δίκαια τον τίτλο της «μεγάλης τραγωδού». Μεταξύ των σημαντικότερων ερμηνειών της υπήρξαν οι πρωταγωνιστικοί ρόλοι στις τραγωδίες Αντιγόνη, Ηλέκτρα, Ανδρομάχη, Ιφιγένεια, Ελένη, καθώς και στην αριστοφανική κωμωδία Λυσιστράτη. Παράλληλα διακρίθηκε σε πολλούς ρόλους τόσο του κλασικού, όσο και του σύγχρονου ρεπερτορίου, καθώς και στον κινηματογράφο. Υπήρξε ένα από τα ιδρυτικά μέλη του Θεάτρου του Εθνικού Κήπου (τότε Βασιλικού), καθώς και ιδρύτρια του Θεάτρου του Λυκαβηττού, του οποίου την άδεια ανακάλεσε η Χούντα, αφαιρώντας και από την ίδια το διαβατήριό της.
Το σπάνιο μέταλλο της φωνής της, η χαρισματική και δυναμική προσωπικότητα και το ήθος της δεν της εξασφάλισαν μόνο μια σπουδαία πορεία στο χώρο της υποκριτικής τέχνης. Την οδήγησαν και στο πεδίο της πολιτικής. Εξελέγη βουλεύτρια με τη Νέα Δημοκρατία από το 1974 μέχρι το 1989, ενώ διατέλεσε και υφυπουργός Κοινωνικών Υπηρεσιών (1977-1981) καθώς και δημοτική σύμβουλος στο Δήμο Αθηναίων (1987-1989). Παραιτήθηκε από το βουλευτικό αξίωμα το 1990 κατά τη διάρκεια της διαδικασίας εκλογής προέδρου της Δημοκρατίας. Έκτοτε δεν ασχολήθηκε ξανά με την ενεργό πολιτική.
Το Τμήμα Πολιτισμού του ΣΥΡΙΖΑ εκφράζει τη βαθιά του θλίψη για την απώλεια της μεγάλης κυρίας του ελληνικού θεάτρου και της πολιτικού που κόσμησε με την παρουσία και το ήθος της τη Βουλή των Ελλήνων.

/ Χωρίς κατηγορία