Ανακοίνωση του Τμήματος Εργατικής Πολιτικής ΣΥΡΙΖΑ για την πτώχευση της εταιρείας “Ηλεκτρονική Αθηνών”

ΣΥΡΙΖΑ

Το Τμήμα Εργατικής Πολιτικής ΣΥΡΙΖΑ καταγγέλλει την απαράδεκτη ενέργεια την διοίκησης της Εταιρείας  ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΑΘΗΝΩΝ να προχωρήσει εν κρυπτώ και χωρίς καμία διαβούλευση με τους εργαζόμενους σε πτώχευση της επιχείρησης πετώντας ουσιαστικά στο δρόμο 450 εργαζόμενους.
Η διοίκηση της εταιρείας μπορεί και  πρέπει, έστω και την ύστατη ώρα, να προχωρήσει σε ανάκληση της απόφασής της και στις απαραίτητες νομικές διαδικασίες για  επαναλειτουργία της επιχείρησης σε συνεργασία με τους εργαζόμενους.
Σε άλλη περίπτωση οφείλει να εγγυηθεί την καταβολή  των αποζημιώσεων στους εργαζόμενους  και να μην κρυφτεί πίσω από την απόφαση πτώχευσης του δικαστηρίου και τον ορισμό σύνδικου.
Καλούμε το Υπουργείο Εργασίας να κάνει ότι είναι δυνατό στην κατεύθυνση της επαναλειτουργίας της επιχείρησης και της διασφάλισης των θέσεων εργασίας. Αν αυτό δεν καταστεί εφικτό θα πρέπει να εξασφαλίσει την καταβολή των  αποζημιώσεων στους εργαζόμενους, την άμεση εγγραφή  τους στο ταμείο ανεργίας και τη στήριξή τους με κάθε δυνατό τρόπο.
Τέλος καλούμε  το Υπουργείο Εργασίας και την  Κυβέρνηση  να  προχωρήσουν άμεσα:
1.  Στις απαραίτητες  νομοθετικές ρυθμίσεις, ώστε οι βασικοί μέτοχοι μιας εταιρείας να είναι υπεύθυνοι με την προσωπική τους περιουσία για οφειλές  σε  εργαζόμενους και ασφαλιστικά ταμεία προκειμένου να μην χρησιμοποιείται η πτώχευση ως όπλο για την καταστρατήγηση θεμελιωδών εργασιακών δικαιωμάτων.
2. Στη βελτίωση και  διεύρυνση του υφιστάμενου θεσμικού πλαισίου για την αυτοδιαχείριση πτωχευμένων επιχειρήσεων, ώστε να διευκολύνονται πιθανές συνεργατικές πρωτοβουλίες των εργαζομένων της υπό πτώχευση επιχείρησης.

/ Ανακοινώσεις