Ανακοίνωση για το θάνατο του εργαζόμενου σε πρόγραμμα κοινωφελούς εργασίας στο Δήμο Μεγαρέων

ΣΥΡΙΖΑ

Το Τμήμα Εργατικής Πολιτικής ΣΥΡΙΖΑ εκφράζει την οδύνη του για το θάνατο ενός νέου ανθρώπου, του 35χρονου Γεώργιου Σταμέλου εργαζόμενου σε πρόγραμμα κοινωφελούς εργασίας στο Δήμο Μεγαρέων, μετά από 4μηνη μάχη στην εντατική.
Το τραγικό αυτό γεγονός που έρχεται σε συνέχεια και άλλων περιστατικών τραυματισμού εργαζόμενων στους ΟΤΑ μέσω των πεντάμηνων προγραμμάτων κοινωφελούς εργασίας  αναδεικνύει με τον χειρότερο τρόπο τις εγκληματικές ευθύνες των Δημάρχων, που παρά τις  σαφείς εγκυκλίους του Υπουργείου Εργασίας συνεχίζουν να απασχολούν τους εργαζόμενους αυτούς σε επικίνδυνες θέσεις εργασίας που χρειάζονται ειδική εκπαίδευση, όπως στα απορριμματοφόρα.
Με αφορμή το τραγικό γεγονός το Τμήμα Εργατικής Πολιτικής υπενθυμίζει ότι πάγια θέση του ΣΥΡΙΖΑ είναι ότι  η ανεργία αντιμετωπίζεται με πλήρη και σταθερή απασχόληση και εργασιακά δικαιώματα και όχι με προγράμματα ανακύκλωσης της ανεργίας και ζητάει:
-Την άμεση διερεύνηση και την απόδοση ευθυνών για τον θάνατο του εργαζόμενου από τις αρμόδιες υπηρεσίες του ΣΕΠΕ και την δικαιοσύνη.
-Την ενεργοποίηση του ΣΕΠΕ στον έλεγχο των συνθηκών εργασίας των εργαζομένων στους ΟΤΑ μέσω προγραμμάτων κοινωφελούς εργασίας.
-Την  καταβολή αποζημίωσης στην οικογένεια του θανόντος.
-Να προχωρήσει άμεσα η νομοθετική κατοχύρωση πλήρη εργασιακών και ασφαλιστικών  δικαιωμάτων για τους  εργαζόμενους στα προγράμματα κοινωφελούς εργασίας.
-Οι εργαζόμενοι μέσω των προγραμμάτων να απασχολούνται αυστηρά σε θέσεις που δεν καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες, οι οποίες θα πρέπει να καλύπτονται αποκλειστικά με  μόνιμο προσωπικό.
-Να πάρει η κυβέρνηση πρωτοβουλίες σε Ευρωπαϊκό επίπεδο ώστε  τα κονδύλια του  Ευρωπαϊκού Κοινωνικού Ταμείου να στοχεύουν   στη δημιουργία και ενίσχυση θέσεων εργασίας πλήρους και σταθερής απασχόλησης.

Το τραγικό περιστατικό  αποτελεί   δυστυχώς μια ακόμη όψη  της κατάστασης  στην αγορά εργασίας  και καθιστά επιτακτική την ανάγκη να πάρει η Κυβέρνηση άμεσα μέτρα για την καταπολέμηση των ποικίλων  μορφών  παραβατικότητας  και την προστασία των εργασιακών δικαιωμάτων. Ταυτόχρονα αναδεικνύεται η ανάγκη για την ανασυγκρότηση του εργατικού κινήματος σε μία μαχητική κατεύθυνση. Οι εργαζόμενοι μέσα από τους αγώνες τους μπορούν να αλλάξουν τα πράγματα.

 

/ Ανακοινώσεις