Αλ. Τσίπρας στο debate: Αγώνας για να μη μείνει στη μέση η ελπίδα (vids)

Σε ερώτηση δημοσιογράφου σχετικά με το ενδεχόμενο συνεργασίας με το ΠΑΣΟΚ και το Ποτάμι, ο Αλ. Τσίπρας δήλωσε ότι δεν υπάρχει αμφιβολία ότι θα υπάρξει κυβέρνηση στον τόπο. Διεκδικώ την πλειοψηφία στη Βουλή ωστόσο έχω δηλώσει ότι θα εκκινήσω τις διαδικασίες για κυβέρνηση. Κυβέρνηση θα υπάρξει όχι όμως παρά φύση όπως καλεί ο κ. Μεϊμαράκης. Εκτιμώ ότι τα δύο αυτά κόμματα θα έπρεπε να ερωτηθούν για τη στάση τους. Ο κ. Τσίπρας επισήμανε ότι εφικτός στόχος η αυτοδυναμία, ενώ σημείωσε ότι θα μπουν στη Βουλή η ΑΝ.ΕΛ. Σε κάθε περίπτωση κυβέρνηση θα υπάρξει.

Αλ. Τσίπρας: Ο ΣΥΡΙΖΑ διεκδικεί κυβερνητική πλειοψηφία

 

Στο ίδιο κλίμα απάντησε και σε ερώτηση για ενδεχόμενη συνεργασία με την ΝΔ. Το ζήτημα δεν είναι ποιος είναι ο κ. Μεϊμαράκης αλλά τι εκπροσωπεί. Φόρτωσε ανεργία, βάρη στο λαό. Δεν βλέπω να θέλει να συγκρουστεί με τη διαπλοκή. Δεν θα καταφέρει η διαπλοκή να μας πάρει με το μέρος της. Έχουμε μπροστά μας μάχες που πρέπει να δώσουμε με σχέδιο και πρόγραμμα.

Αλ. Τσίπρας: Τι κάνατε για τη διαφθορά και τη διαπλοκή κ. Μεϊμαράκη;

Στη συνέχεια ο κ. Τσίπρας αναρωτήθηκε: Ποιά ήταν τα κόμματα που έπαιρναν το 3% από τη Siemens μήπως ήταν ο ΣΥΡΙΖΑ; Ποια κόμματα ήταν όταν έφυγε ο Χριστοφοράκος; Ερευνήθηκαν οι υποθέσεις σκανδάλων και διαφθοράς; Χθες ο κ. Φαλτσιανί έδωσε συγχαρητήρια στην κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ για την αποφασιστικότητά της κατά της διαφθοράς. Εσείς αντίθετα πήγατε με τον κ. Παπασταύρου παρέα στις Βρυξέλλες.

Σε ερώτηση δημοσιογράφου για το θέμα των μεταλλείων της Χαλκιδικής ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ τόνισε ότι η εταιρεία εκβιαστικά χρησιμοποιεί τους εργαζόμενους. Είμαστε και με τους εργαζόμενους αλλά και με το περιβάλλον. Θα εφαρμοστούν οι νόμοι. Αν η εταιρεία μολύνει το περιβάλλον θα κλείσει αν όχι θα συνεχίσει να λειτουργεί. Επενδύσεις θα έρθουν στη χώρα με σταθερό φορολογικό σύστημα και καταπολέμηση της διαφθοράς.

Αλ. Τσίπρας: Θα τηρηθούν οι νόμοι για τις Σκουριές

Για το θέμα των συντάξεων ο Αλ. Τσίπρας σημείωσε ότι δώσαμε τη μάχη να διατηρηθούν οι συντάξεις. Αφήσαμε ανοιχτό να βρεθούν ισοδύναμα. Η κυβέρνηση Σαμαρά Βενιζέλου κούρεψε με το PSI τα ασφαλιστικά ταμεία και η ανεργία επιδείνωσε την κατάσταση. Πρέπει να δούμε το συνταξιοδοτικό ξανά είπε ο Αλ. Τσίπρας και πρόσθεσε ότι έφερε μια σειρά από ρυθμίσεις στη Βουλή που καταργούν τα προνόμια των βουλευτών.

Αλ. Τσίπρας: Υπέρ των ασθενέστερων το νέο συνταξιοδοτικό

 

Στη συνέχεια, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ δήλωσε ότι ο ελληνικός λαός θέλει ένα πρωθυπουργό που θα λέει την αλήθεια “Όποιος επιχειρεί κάνει και σφάλματα” είπε αναφερόμενος στη διαπραγμάτευση. Απομακρύνθηκε ο κίνδυνος του Grexit και αυτό ήταν μια επιλογή πολιτικής ευθύνης. Ο Αλ. Τσίπρας υποστήριξε ότι είναι ο πρώτος που αναγνώρισε τα λάθη του και δήλωσε περήφανος για τη διαπραγμάτευση και για όλες τις νομοθετικές παρεμβάσεις της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ γιατί ήταν προς φιλολαϊκή κατεύθυνση.

Αλ. Τσίπρας: Επιλογή εθνικής ευθύνης η αποφυγή του σχεδίου Σόιμπλε για Grexit

 

Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με το μεταναστευτικό και τις δράσεις επιχειρησιακού χαρακτήρα ο Αλέξης Τσίπρας σημείωσε: δεεν είναι καινούργιο για μένα γιατί είχε τεθεί το θέμα στην Ε.Ε. για δράσεις επιχειρησιακού χαρακτηρα στις βάρκες των διακινητών. Στην Ελλάδα είναι πιο περίπλοκα. Οι βάρκες έρχονται χωρίς διακινητές. Δεν μπορούν να γίνουν πολεμικού χαρακτήρα επιχειρήσεις στην Ελλάδα. Την ενίσχυση της επιτήρησης τη θέλουμε. Το προσφυγικό πρέπει να αντιμετωπιστεί με ανθρωπισμό.

Αλ. Τσίπρας: Δεν είναι εφικτό πολεμικού χαρακτήρα επιχειρήσεις στην Ελλάδα

 

Στη συνέχεια παραδέχτηκε ότι  συμφωνία έχει δυσκολίες. Μπορεί όμως να υλοποιηθεί και αν απομειωθεί το χρέος θα μπορέσουμε να γυρίσουμε στην ανάπτυξη. Ανάπτυξη με κοινωνικό πρόσημο.

Αλ. Τσίπρας: Ανάπτυξη με κοινωνικό πρόσημο ο στόχος του ΣΥΡΙΖΑ

Στο θέμα των επενδύσεων ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ σημείωσε ότι έχουν αλλάξει πολλές φορές οι φορολογικοί συντελεστές αλλά επενδύσεις δεν είδαμε. Ζητήματα με γραφειοκρατία, αδειοδότηση, ανθρώπινο δυναμικό. Αν θέλουμε πραγματικά επενδύσεις με ανταποδοτικότητα και θέσεις εργασίας πρέπει να κάνουμε μια σειρά από τομές στο γραφειοκρατικό κράτος. Αρκεί να είναι σταθερό το φορολογικό σύστημα.

Αλ. Τσίπρας: Για επενδύσεις απαιτείται σταθερό φορολογικό σύστημα και τομές στο κράτος

Καταλήγοντας ο Αλ. Τσίπρας τόνισε: Το Γενάρη που μας πέρασε πήραμε την εντολή για να ξεκινήσουμε μια μεγάλη προσπάθεια να βγάλουμε τη χώρα από το λάκκο της χρεοκοπιας που τον έριξαν τα τελευταία 40 χρόνια οι προηγούμενες κυβερνήσεις. Συγκρουστήκαμε, κερδίσαμε έδαφος, ανοιξαμε δρόμους, την κρίσιμη στιγμή βάλαμε το λαό στο τραπέζι της διπραγμάτευσης, με το περήφανο όχι κερδίσαμε μια καλύτερη συμφωνία. Έχουμε σχέδιο για να προχωρήσουμε μπροστά. Πρέπει να ξεμπερδέψουμε με αυτό που ονομάζουμε παλιό κατεστημένο.

Αλ. Τσίπρας: Θα βγάλουμε τη χώρα από το λάκκο της χρεοκοπίας

Να ξεμπερδέψουμε με παθογένειες, με τη διαφθορά, την αναξιοκρατία, να βγούμε από τη λάσπη. Το δίλλημα της Κυριακής είναι εάν θέλουμε την Ελλάδα των λίγων ή των πολλών, που να δίνει προοπτική για κάθε Ελληνα και Ελληνίδα να ατενίζει μέλλον με αισιοδοξία. Ας κερδίσουμε το αύριο τελειώνοντας με το χθες. Είναι στο χέρι σας.

Αλ. Τσίπρας: Καλούμε σε αγώνα να μη μείνει η ελπίδα στη μέση

/ Χωρίς κατηγορία