Αλ. Τσίπρας από Λέσβο: Αν η Ευρώπη δε δείξει αλληλεγγύη δεν έχει νόημα ύπαρξης

Αλ. Τσίπρας από Λέσβο: Αν η Ευρώπη δε δείξει αλληλεγγύη δεν έχει νόημα ύπαρξης

 

 

Το μήνυμα ότι η Ευρώπη δεν έχει νόημα ύπαρξης αν δε δείξει αλληλεγγύη, έστειλε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας από τη Λέσβο, όπου μαζί με τον Αυστριακό καγκελάριο Βέρνερ Φάινμαν, επισκέφτηκαν τις εγκαταστάσεις πρώτης υποδοχής και ταυτοποίησης των προσφύγων.

«Σήμερα, είχαμε την ευκαιρία να δούμε μαζί με τον καγκελάριο της Αυστρίας ένα διαφορετικό πρόσωπο της  Ευρώπης.  Το καλό πρόσωπο της Ευρώπης, το πρόσωπο της αλληλεγγύης», ανέφερε αρχικά ο πρωθυπουργός και πρόσθεσε:

«Η Ελλάδα είναι μια χώρα σε κρίση, μια μικρή σε δυνατότητες χώρα. Και η Λέσβος είναι ένα μικρό συγκριτικά νησί, που δέχεται όμως τεράστιες ροές προσφύγων, οι οποίοι έρχονται από την εμπόλεμη ζώνη της Συρίας αναζητώντας ένα καλύτερο μέλλον στην Ευρώπη. Και αυτοί οι άνθρωποι, που ταξιδεύουν χιλιάδες χιλιόμετρα φεύγοντας από τον πόλεμο και διακινδυνεύοντας τη ζωή τους στο Αιγαίο, ζητούν το αυτονόητο: Τη δυνατότητα να έχουν μια ανθρώπινη συμπεριφορά , να μπορέσουν να ταυτοποιηθούν σύντομα, να έχουν φαγητό, ιατροφαρμακευτική περίθαλψη και να συνεχίσουν το μεγάλο ταξίδι τους για ένα καλύτερο μέλλον».

Ο Αλέξης Τσίπρας επανέλαβε ότι δεν είναι πρόκειται για ένα ελληνικό πρόβλημα ελληνικό, αλλά για ένα παγκόσμιο και ευρωπαϊκό. Και εφόσον, όπως σημείωσε, είναι ένα πρόβλημα ευρωπαϊκό, «οφείλουμε να το αντιμετωπίσουμε από κοινού. Η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν θα έχει νόημα ύπαρξης αν δεν λειτουργεί με γνώμονα την αξία της αλληλεγγύης και της συνεργασίας».

Ο πρωθυπουργός και ο Αυστριακός καγκελάριος επισκέφθηκαν το λιμάνι της Μυτιλήνης, καθώς και τους χώρους προσωρινής φιλοξενίας και υποδοχής στην Μόρια, το Καρά Τεπέ και το ΠΙΚΠΑ (χωριό «Όλοι μαζί») όπου είχαν την ευκαιρία να ενημερωθούν για τις διαδικασίες υποδοχής, ταυτοποίησης και παραλαβής αιτημάτων ασύλου. Επίσης συναντήθηκαν με την Περιφερειάρχη Βορείου Αιγαίου Χριστιάνα Καλογήρου και τον Δήμαρχο Μυτιλήνης κ. Γαληνό.

Στο πλαίσιο της επίσκεψης επιβεβαιώθηκε η στενή συνεργασία των δύο χωρών για την διαχείριση του προσφυγικού, καθώς και η ανάγκη για μια προοδευτική προσέγγιση του ζητήματος, που θα διασφαλίζει τόσο την αποτελεσματικότητα όσο και την αναγκαία ανθρωπιστική παράμετρο.

Τον πρωθυπουργό συνόδευσε κυβερνητικό κλιμάκιο αποτελούμενο από τον αναπληρωτή υπουργό Μεταναστευτικής Πολιτικής Γιάννη Μουζάλα, τον υπουργό Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής Θοδωρή Δρίτσα, τον αναπληρωτή υπουργό Προστασίας του Πολίτη Νίκο Τόσκα, και τον αναπληρωτή υπουργό Ευρωπαϊκών Υποθέσεων Νίκο Ξυδάκη. Στην επίσκεψη παρευρίσκονται και εκπρόσωποι της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

/ Χωρίς κατηγορία