Αλ. Τσίπρας: Ο λαός θα μας δώσει τη δυνατότητα να ολοκληρώσουμε την ανασυγκρότηση της κοινωνίας και της οικονομίας

Συνέντευη του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ στην εφημερίδα ΤΑ ΝΕΑ και τη Βούλα Κεχαγιά

 1. Κύριε πρόεδρε, δύο μόλις ημέρες απομένουν πριν από την κρίσιμη εκλογική αναμέτρηση. Με τα σημερινά πλέον δεδομένα ποιος είναι ο βασικός σας αντίπαλος; Ο κ. Μεϊμαράκης,  οι δύσπιστοι ψηφοφόροι, η αποχή ή όσα έπονται των εκλογών;

Ο μεγαλύτερος πολιτικός μας αντίπαλος είναι μια σκοπίμως καλλιεργούμενη αντιπολιτική λογική η οποία θέλει να ισοπεδώσει τις διαφορές μεταξύ των πολιτικών δυνάμεων που συγκρούονται σε αυτές τις εκλογές. Είναι ακριβώς αυτή η λογική η οποία τροφοδοτεί και τη δυσπιστία αλλά και την αποχή. Γι αυτό το λόγο τονίζουμε διαρκώς ότι σε αυτές τις εκλογές ο κόσμος δεν καλείται να επιλέξει τον καλύτερο διαχειριστή της νέας συμφωνίας. Πολύ περισσότερο καλείται να επιλέξει ανάμεσα σε δύο διαφορετικά μοντέλα διακυβέρνησης αλλά και σε δύο διαφορετικά πολιτικά σχέδια για την έξοδο από την κρίση. Από τη μια μεριά η πρόταση της ΝΔ: το μοντέλο της αναξιοκρατίας, της διαφθοράς και της διαπλοκής και το πολιτικό σχέδιο της εσωτερικής υποτίμησης. Από την άλλη ο ΣΥΡΙΖΑ, της δημοκρατίας, της κοινωνικής δικαιοσύνης και της προσπάθειας αναπροσανατολισμού της ελληνικής οικονομίας πέρα από τα δόγματα της διαρκούς συμπίεσης των μισθών και των οριζόντιων περικοπών και της καταστροφής επιχειρήσεων.

 1. Εκφράζετε τη βεβαιότητα ότι θα είστε ο νικητής της κάλπης. Όμως κάποιοι –ανάμεσά τους και η ΝΔ-διατείνονται ότι θέλετε να αποδράσετε και ότι επί της ουσίας δεν επιθυμείτε να ξανακυβερνήσετε, για να αποφύγετε τα δύσκολα του μνημονίου.

Αν ήθελα να αποδράσω δεν θα είχα προχωρήσει σε εκλογές. Αντιθέτως θα βρισκόταν μια λύση μεταβατικής διακυβέρνησης από την προηγούμενη Βουλή. Η προκήρυξη εκλογών ήταν αντίθετα κίνηση ηθικής και πολιτικής ευθύνης. Μετά την ολοκλήρωση της σκληρής διαπραγμάτευσης ήταν δημοκρατική αναγκαιότητα να δοθεί στο λαό η δυνατότητα να κρίνει το αποτέλεσμα της. Και ο λαός είμαι βέβαιος θα δώσει τη δυνατότητα στον ΣΥΡΙΖΑ να συνεχίσει τη μεγάλη προσπάθεια και να ολοκληρώσει το σχέδιο ανασυγκρότησης της ελληνικής κοινωνίας και οικονομίας.

 1. Το κομμάτι των αναποφάσιστων ψηφοφόρων παραμένει μεγάλο παραμονές εκλογών. Για ποιο λόγο να σας εμπιστευθεί εκ νέου έστω και την τελευταία στιγμή;

Η ψήφος στις εκλογές δεν είναι ζήτημα απλής εμπιστοσύνης. Ο ΣΥΡΙΖΑ με ό,τι κανείς μπορεί να του προσάψει εξακολουθεί να είναι ένα αυθεντικά λαϊκό κόμμα, το κόμμα των μισθωτών, των μικρομεσαίων επιχειρηματιών, των αυτοαπασχολούμενων. Η ΝΔ είναι, και δεν το αρνείται, το κόμμα της οικονομικής εξουσίας, το κόμμα της ολιγαρχίας και των συμφερόντων της. Αυτό η κοινωνική πλειοψηφία το αντιλαμβάνεται και γι αυτό το λόγο θα στηρίξει και πάλι τον ΣΥΡΙΖΑ την Κυριακή.

 1. Η Νέα Δημοκρατία επιμένει τις τελευταίες ημέρες πως το δίλημμα των εκλογών είναι Τσίπρας ή Μεϊμαράκης για πρωθυπουργός. Γιατί ο λαός να επιλέξει εσάς, αφού ως πρωθυπουργός έχετε υπογράψει μνημόνιο, ενώ εκείνος όχι;

Η ΝΔ κατεβαίνει με ψηφοδέλτια, πρόγραμμα και δεσμεύσεις Σαμαρά. Με ότι ο λαός μας απέρριψε. Πρόκειται για ακραία νεοφιλελεύθερη σκληρή δεξιά. Ταυτίζονται πολιτικά με τις πολιτικές της ύφεσης και της αποδιάρθρωσης. Το πρόγραμμά τους είναι αυτό της εσωτερικής υποτίμησης, της απορρύθμισης της αγοράς εργασίας, της οριζόντιας περικοπής κοινωνικών δαπανών και του ξεπουλήματος της δημόσιας περιουσίας. Αν εφαρμοστεί θα αποσταθεροποιήσει την κοινωνία, την οικονομία και την πολιτική. Ο ΣΥΡΙΖΑ διαπραγματεύτηκε σκληρά σε συνθήκες οικονομικού και πολιτικού πολέμου, και από τη Νέα Δημοκρατία, και πέτυχε μια συμφωνία η οποία λύνει τα θεμελιώδη προβλήματα της ελληνικής οικονομίας, το πρόβλημα του χρέους και της ρευστότητας και μειώνει τα πρωτογενη πλεονάσματα που είναι το άλλο όνομα της λιτότητας. Ταυτόχρονα εγγράφει κατακτήσεις με την επαναφορά των συλλογικών διαπραγματεύσεων, την αποτροπή των νέων απολύσεων στο δημόσιο τομέα, την εξασφάλιση του δημόσιου χαρακτήρα της μικρής ΔΕΗ και του ΑΔΜΗΕ και άλλα.

 1. Το θέμα των συνεργασιών έχει κυριαρχήσει κατά την προεκλογική περίοδο. Έχετε ξεκαθαρίσει ότι δεν θα κάνετε συγκυβέρνηση με την Νέα Δημοκρατία. Εφόσον λοιπόν δεν έχετε αυτοδυναμία, αλλά αναδειχθείτε πρώτο κόμμα ποιες οι πρώτες  σας κινήσεις την Δευτέρα το πρωί;

Οι κινήσεις του πρώτου κόμματος περιγράφονται και προσδιορίζονται από το Συνταγμα. Θα λάβουμε τη διερευνητική εντολή και θα σχηματίσουμε κυβέρνηση.

 1. Εμφανίζεστε βέβαιος πως δεν θα επιστρέψετε στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας τη διερευνητική εντολή. Που εδράζεται η πεποίθηση αυτή;

Αν ο ελληνικός λαός δώσει στον ΣΥΡΙΖΑ την πρώτη θέση αυτό θα σημαίνει ότι θα δώσει εντολή για σχηματισμό κυβέρνησης με κορμό τον ΣΥΡΙΖΑ. Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν θα έχει δικαίωμα να μην υλοποιήσει αυτή την εντολή. Δεν πρόκειται λοιπόν για απλή πεποίθηση αλλά για πολιτική και ηθική υποχρέωση απέναντι στο εκλογικό σώμα.

 1. Κύριε Τσίπρα, ένα από τα διλήμματα που έχετε θέσει είναι το προοδευτική ή συντηρητική διακυβέρνηση. Αυτό σημαίνει ότι θα απευθυνθείτε και σε πολιτικά κόμματα όπως το ΠΑΣΟΚ και το Ποτάμι ή μήπως μεταφράζετε και ως κάποια πολιτική μετατόπισή σας προς το κέντρο;

Το δίλημμα αυτών των εκλογών που δεν τίθεται απλώς από μας αλλά από την ίδια τη ζωή είναι όχι μόνο ποιος μπορεί να υλοποιήσει την Συμφωνία με τρόπο κοινωνικά αποδεκτό και βιώσιμο αλλά αφορά κυρίως τον προσανατολισμό της ελληνικής οικονομίας από εδώ και στο εξής. Άνεργη ανάπτυξη στηριγμένη πάνω στα κοινωνικά ερείπια ή βιώσιμη ανάπτυξη με ενίσχυση της εργασίας και των μικρομεσαίων στρωμάτων. Αυτό μεταφράζεται στο δίλημμα προοδευτική ή συντηρητική διακυβέρνηση. Πρόκειται για δίλημμα καθαρό. Ο κόρμός της επόμενης κυβέρνησης θα είμαστε ή εμείς ή η ΝΔ.

 1. Θα σκεφτόσασταν συνεργασία με την Λαϊκή Ενότητα;

Η Λαϊκή Ενότητα πήρε τις αποφάσεις της όταν έρίξε την πρώτη αριστερή κυβέρνηση στη χώρα για να δραπετεύσει από την σκληρή πραγματικότητα και τον συσχετισμό δύναμης. Σέβομαι βεβαίως την πολιτική αυτή απόφαση αλλά δεν μπορώ να την παρακολουθήσω ακριβώς. Είναι αδιέξοδη και ιδιοτελής.

 1. Σας ανησυχεί το τοπίο στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ; Κάποιες κινήσεις της ομάδας των  53 υποδηλώνουν ότι ενδεχομένως να υψωθούν εμπόδια ακόμη και στον τρόπο επιλογής εταίρων κατά την διαδικασία σχηματισμού κυβέρνησης.

Κανένας στον ΣΥΡΙΖΑ δεν πρόκειται να πάρει θέση κόντρα στην εντολή του ελληνικού λαού. Ο ΣΥΡΙΖΑ θα σχηματίσει σταθερή κυβέρνηση μετά τις εκλογές.

 1. Εφόσον ορκιστείτε πρωθυπουργός ποια θα είναι η πρώτη σας πολιτική πράξη;

Η πρώτη πράξη θα είναι ο σχηματισμός μιας προοδευτικής αριστερής κυβέρνησης με τα ικανά πρόσωπα εκείνα που θα σηματοδοτούν την συνέχιση της μεγάλης προσπάθειας που ξεκίνησε στις 25 Γενάρη για την αλλαγή των κοινωνικών συσχετισμών στην Ελλάδα και των πολιτικών συσχετισμών στην Ευρώπη. Μια κυβέρνηση που θα μπορεί να εγγυηθεί την επιτυχή διαπραγμάτευση του χρέους, που είναι κορυφαία προτεραιότητα, καθώς και την υλοποίηση του προγράμματος του ΣΥΡΙΖΑ και των βραχυπρόθεσμων και μακροπρόθεσμων στόχων του για να βγει η κοινωνία όρθια από την κρίση.

 1. Το υπουργικό σας συμβούλιο θα είναι μία ανακύκλωση προσώπων της προηγούμενης κυβέρνησης ή θα τολμήσετε αλλαγές που ενδεχομένως να προκαλέσουν και δυσαρέσκειες;

Ποτέ οι επιλογές προσώπων δεν αφήνουν τους πάντες ευχαριστημένους. Η προσπάθειά μου θα είναι να συγκροτηθεί μια κυβέρνηση που θα εγγυάται την υλοποίηση των προγραμματικών δεσμεύσεων του ΣΥΡΙΖΑ και τη συνέχιση της προσπάθειας που ξεκίνησε στις 25 Γενάρη. Επίσης μια κυβέρνηση που θα σηματοδοτεί τη διαφορετική πολιτική κουλτούρα και το δημοκρατικό ήθος της Αριστεράς. Διότι πέρα από τα ζητήματα της οικονομικής πολιτικής που δικαίως μονοπωλούν το ενδιαφέρον η Αριστερά έχει υποχρέωση να παίξει πρωταγωνιστικό ρόλο και στην προσπάθεια αποκατάστασης της Δημοκρατίας σε Ελλάδα και Ευρώπη.

 1. Πολύς λόγος γίνεται για την αναγκαιότητα αλλαγών στο πολιτικό σύστημα. Θα προχωρήσετε στην αλλαγή του εκλογικού νόμου;

Σας είπα και προηγουμένως ότι αν και η οικονομία μονοπωλεί το ενδιαφέρον εξαιτίας της κρίσης, τα ζητήματα δημοκρατίας δεν είναι λιγότερο σημαντικά. Τα τελευταία σαράντα χρόνια οικοδομήθηκε ένα πολιτικό σύστημα, διεφθαρμένο, ανεξέλεγκτο, πελατειακό. Μεγάλη προτεραιότητα του ΣΥΡΙΖΑ είναι η εκ βάθρων αλλαγή αυτού του πολιτικού συστήματος, ο ριζικός δημοκρατικός μετασχηματισμός του. Ο νόμος για τη χρηματοδότηση των πολιτικών κομμάτων, η προστασία της δημόσιας διοίκησης από αθέμιτες πρακτικές, η διεύρυνση της δυνατότητας συμμετοχής των πολιτών στη διαδικασία λήψης αποφάσεων, η αλλαγή των διατάξεων για την ευθύνη των Υπουργών ώστε να αντιμετωπίζονται όπως όλοι οι πολίτες από την ποινική δικαιοσύνη και φυσικά η αλλαγή του εκλογικού νόμου με την καθιέρωση της απλής αναλογικής.

Ο ΣΥΡΙΖΑ εξάλλου έχει δεσμευτεί ότι αμέσως μετά τις εκλογές θα πάρει την πρωτοβουλία για να ανοίξει μια μεγάλη συζήτηση με τη συμμετοχή κοινωνικών φορέων και πολιτών για την αναγκαία αναθεώρηση του Συντάγματος.

 1. Οι πολέμιοί σας,  λένε ότι έχετε μεταλλαχθεί πολιτικά. Είστε ο Τσίπρας του περασμένου Ιανουαρίου ή ένας άλλος πολιτικός;

Στην επτάμηνη διαπραγμάτευση είδαμε και μάθαμε από πρώτο χέρι της ανεπάρκειες και τα θεσμικά αδιέξοδα της Ευρωζώνης, υποστήκαμε πρωτοφανείς πιέσεις και εκβιασμούς και φυσικά κατανοήσαμε αυτό που ξέραμε από τα βιβλία ότι δηλαδή είναι διαφορετικό πράγμα η κυβέρνηση και διαφορετικό η πολιτική εξουσία.

 1. Είναι «παρά φύσιν» εξέλιξη το να εφαρμόζει η Αριστερά μνημόνια;

Η Αριστερά γνωρίζει πολύ καλά από την ιστορία της ότι πολλές φορές είναι προτιμότερος ένας πολιτικός συμβιβασμός που επιτρέπει την τελική κατίσχυση από μια γροθιά στο μαχαίρι που οδηγεί με μαθηματική ακρίβεια στην κοινωνική και πολιτική συντριβή. Η Συμφωνία που πετύχαμε λοιπόν ήταν μεν ένας συμβιβασμός που ανοίγει υπό συγκεκριμένες προϋποθέσεις τη δυνατότητα ανάκαμψης της ελληνικής οικονομίας και κρατά ζωντανό τον αγώνα μας για μια συνολική δημοκρατική αλλαγή στην Ευρώπη, ειδικά τώρα που συντελούνται μεγάλες πολιτικές ανακατατάξεις στην Μεγάλη Βρετανία με την ιστορική νίκη του Κόρμπυν στους Εργατικούς, στην Ισπανία, την Ιρλανδία και αλλού.

 1. Γνωρίζετε πολύ καλά ότι οι πολίτες έχουν κουραστεί από την παρατεταμένη λιτότητα. Συγχρόνως όμως επιζητούν σταθερότητα για την χώρα και δεν θέλουν κινήσεις υψηλού πολιτικού ρίσκου. Πώς μπορεί να συνδυαστεί η εφαρμογή ενός νέου προγράμματος κι ενός προγράμματος ανακούφισης με αριστερά χαρακτηριστικά;

Αυτή τη στιγμή η συγκυρία είναι μάλλον ευνοϊκότερη για τις ελληνικές διεκδικήσεις καθώς και η Ευρώπη έχει κουραστεί από τη διαρκή επαναφορά της ελληνικής κρίσης στην ατζέντα, η Γερμανία έχει κάψει πολλά πολιτικά καύσιμα με τον εκβιασμό της 12ης Ιούλη, ενώ πολλές πολιτικές δυνάμεις και ολόκληρες χώρες έχουν κατανοήσει ότι το παρατράβηξαν με την Ελλάδα. Το πρόγραμμα εξάλλου που έχουμε συμφωνήσει είναι σε πολλά σημεία ανοικτό και είναι στο χέρι μας να εξασφαλίσουμε την εξειδίκευσή του με όρους προστατευτικούς για την κοινωνική πλειοψηφία όπως πχ στα ζητήματα των εργασιακών σχέσεων, του συνταξιοδοτικού, της ρύθμισης των κόκκινων δανείων. Τώρα σε ότι αφορά το πρόγραμμα ανακούφισης, το παράλληλο πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ αυτό δεν αφορά τους δανειστές αλλά τη δική μας δυνατότητα σχεδιασμού και υλοποίησης.

 1. Εάν επιμείνετε στην απόφαση μη συνεργασίας με την ΝΔ θα προσκαλέσετε την αξιωματική αντιπολίτευση να  συμμετάσχει σε μία ομάδα π.χ, για την διαπραγμάτευση του χρέους ;

Δεν βλέπω πώς η ΝΔ θα μπορούσε να συμβάλει σε κάτι το οποίο θεωρούσε μέχρι πριν λίγο καιρό αχρείαστο αφού μας έλεγε ότι το δημόσιο χρέος είναι βιώσιμο. Εν πάση περιπτώσει αν καταθέσει προτάσεις συγκεκριμένες και σαφείς θα τις λάβουμε φυσικά υπόψη μας.

 1. Επειδή οι κάλπες πολλές φορές κρύβουν εκπλήξεις τι θα πράξετε εάν βρεθείτε στα έδρανα της αντιπολίτευσης; Θα ψηφίσετε ως ΣΥΡΙΖΑ προαπαιτούμενα και εφαρμοστικούς νόμους;

Ο ΣΥΡΙΖΑ θα είναι πρώτο κόμμα σε αυτές τις εκλογές.

 1. Κύριε πρόεδρε, κατά τη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου έχετε δεχθεί παρεμβάσεις από τους έξω; Τι θα κάνετε εάν την επομένη των εκλογών δεχθείτε υποδείξεις για τον τρόπο συγκρότησης κυβέρνησης;

Είμαστε η πρώτη κυβέρνηση μετά από μια ολόκληρη πενταετία που δεν ανεχτήκαμε τέτοιου τύπου παρεμβάσεις αλλά αντίθετα διαφυλάξαμε την πολιτική και ηθική αξιοπρέπεια, τη δική μας αλλά και της χώρας. Το ίδιο θα συνεχίσουμε να κάνουμε και τώρα. Και θέλω να κάνω σαφές ότι τέτοιες παρεμβάσεις και συμπεριφορές δεν πρόκειται να γίνουν ανεκτές. Θα δημοσιοποιούνται άμεσα και θα καταγγέλλονται χωρίς δεύτερη κουβέντα.

 

/ Χωρίς κατηγορία