Αλ. Τσίπρας – Μ. Αμπάς: Η Ελλάδα μπορεί να παίξει ρόλο στην επίλυση του Παλαιστινιακού (Video)

ΤΣΙΠΡΑΣ ΑΜΠΑΣ 100

“Η επίσκεψής σας εδώ μας δίνει την ευκαιρία να αναδείξουμε τους ιστορικούς δεσμούς των δύο λαών. Μια σχέση στενή, φιλίας, μία αδερφική σχέση που σφυρηλατήθηκε σε δύσκολες στιγμές. Είμαι χαρούμενος που δέχομαι εδώ εσάς, ως επικεφαλής ενός λαού που δίνει μάχη να κατοχυρώσει το δίκιο του, έναν αγώνα που έχει συγκινήσει και παρακινήσει με την σειρά του αγώνες σε όλο τον κόσμο” τόνισε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας υποδεχόμενος τον Μ. Αμπάς στο Μέγαρο Μαξίμου.

“Η Ελλάδα μπορεί να παίξει ρόλο σταθερότητας στην περιοχή, μπορεί να παίξει τον ρόλο γέφυρας στην κατεύθυνση μιας δίκαιης και βιώσιμης λύσης στο Παλαιστινιακό” υπογράμμισε ο Έλληνας πρωθυπουργός.

Την πεποίθηση ότι η Ελλάδα μπορεί να διαδραματίσει καθοριστικό ρόλο στην επίλυση του Παλαιστινιακού προβλήματος, εξέφρασε, από την πλευρά του, ο Πρόεδρος της Παλαιστιανικής Αρχής.

Ο Μαχμούντ Αμπάς ευχαρίστησε θερμά τον πρωθυπουργό γιατί μέσα σε λίγους μήνες τον έχει συναντήσει ήδη τέσσερις φορές. «Θεωρώ τον εαυτό μου πλέον τυχερό διότι σας συναντώ μέσα σε αυτό το χρονικό διάστημα τέσσερις φορές. Αυτό όμως αντανακλά και το βάθος των μεταξύ μας σχέσεων και της αμοιβαίας εμπιστοσύνης μεταξύ των δύο πλευρών», είπε ο κ. Αμπάς και προσέθεσε: «Οι σχέσεις μας είναι ιστορικές, είναι στενές σχέσεις, είμαστε γείτονες, έχουμε πολλά κοινά στοιχεία που μας δένουν, και θα έλεγα ότι έχετε βάλει το χέρι σας επί τον τύπον των ήλων όταν είπατε για την ανάγκη επίλυσης του παλαιστινιακού ζητήματος προκειμένου να επιλυθούν και άλλα προβλήματα».

«Αν λυθεί λοιπόν το Παλαιστινιακό πρόβλημα θα λυθεί και πρόβλημα της τρομοκρατίας που μας περικυκλώνει όλους πλέον. Είμαστε υπέρ της καταπολέμησης της τρομοκρατίας, είμαστε υπέρ της ειρηνικής επίλυσης και της πολιτικής επίλυσης όλων των προβλημάτων που ζούμε, στη Συρία, στο Ιράκ και σε άλλες περιοχές», είπε ο Πρόεδρος της Παλαιστινιακής Αρχής και σημείωσε: «Έχοντας καλές σχέσεις που μας δένουν εμάς μεταξύ μας, έχοντας και εσείς καλές σχέσεις με το Ισραήλ, μπορείτε και εύχομαι, και είμαι σίγουρος ότι μπορείτε να πετύχετε, μπορείτε να διαδραματίσετε έναν σημαντικό πολιτικό ρόλο μεταξύ των δύο πλευρών. Έχετε την ειλικρινή πρόθεση και την αποφασιστικότητα και τη δυνατότητα να διαδραματίσετε έναν τέτοιο ρόλο».

Αναφερόμενος στο περιεχόμενο των συνομιλιών που θα έχει κατά την επίσκεψή του στην Αθήνα, ο κ. Αμπάς ευχήθηκε να είναι διευρυμένες, προκειμένου να καλύψουν όλους τους τομείς των διμερών σχέσεων.

/ Τσίπρας