Αλ. Τσίπρας: Η λύση στο προσφυγικό δεν μπορεί παρά να είναι ευρωπαϊκή

Στην ευρωπαϊκή διάσταση του προσφυγικού, και στο γεγονός ότι η λύση δεν μπορεί παρά να είναι ευρωπαϊκή αναμένεται να σταθεί ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας στη σημερινή Σύνοδο Κορυφής.

Σύμφωνα με σχετική ενημέρωση από το γραφείο του Αλ. Τσίπρα, ο πρωθυπουργός αναμένεται να δώσει έμφαση στην επανεγκατάσταση από τρίτες χώρες, στην εφαρμογή των Συμφωνιών Επανεισδοχής μεταναστών με χώρες καταγωγής και διέλευσης, καθώς και στην εσωτερική μετεγκατάσταση προσφύγων με τρόπο αναλογικό που να αντιστοιχεί στην ευρωπαϊκή διάσταση του ζητήματος.

Επιτακτική, αναμένεται να τονίσει, είναι η ανάγκη επαρκούς οικονομικής και τεχνικής στήριξης. Νωρίτερα, ενόψει της έκτακτης Συνόδου Κορυφής, ο Αλέξης Τσίπρας είχε διμερείς επαφές με τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζ.-Κ. Γιουνκέρ, τον καγκελάριο της Αυστρίας, Β. Φάυνμαν, και τον πρόεδρο της Ομάδας Ευρωπαίων Σοσιαλιστών, Τζ. Πιττέλα. «Η ενωμένη στάση της Ευρώπης, ο συνδυασμός της ανάληψης ευθύνης με την αλληλεγγύη, αποτελεί προϋπόθεση για την επίλυση του ζητήματος», υπογράμμισε ο πρωθυπουργός.

Από το Μαξίμου υπενθυμίζουν ότι στο χθεσινό έκτακτο Συμβούλιο υπουργών Εσωτερικών, όπου εξασφαλίστηκε η μετεγκατάσταση 120.000 προσφύγων, πλέον των ήδη αποφασισμένων 40.000, από τις χώρες πρώτης γραμμής, συμπεριλαμβανομένης της Ελλάδας, τέθηκε από την ελληνική πλευρά με ιδιαίτερη βαρύτητα το ζήτημα της επανεγκατάστασης από τρίτες χώρες ως μέτρου που θα συμβάλει στην αντιμετώπιση των ροών, την ασφάλεια των προσφύγων και την πάταξη των κυκλωμάτων διακινητών.

/ Δηλώσεις, Τσίπρας