Αλέξης Τσίπρας: Δεν θέλουμε να πέσουμε ηρωικά, να νικήσουμε θέλουμε

ΤΣΙΠΡΑΣ

* Στον πλατύ κοινωνικό διάλογο για μια μεγάλη, δημοκρατική μεταρρύθμιση του εκπαιδευτικού συστήματος, η Νεολαία του ΣΥΡΙΖΑ πρέπει να παίξει ρόλο πρωταγωνιστικό, με ιδέες και προτάσεις πρωτότυπες και ριζοσπαστικές

* “Η ελληνική Αριστερά δεν χρειάζεται σήμερα άλλη μια αυτάρεσκη και αυτάρκη σέχτα. Και εσείς που είστε εδώ σήμερα το ξέρετε πολύ καλά αυτό. Διότι διαφορετικά δεν θα ήσασταν εδώ”

 

 

Περιστοιχισμένος από το μέλλον του κόμματος, τη Νεολαία του ΣΥΡΙΖΑ, σε αυτά τα πρώτα βήματά της μετά τα όσα προηγήθηκαν τον περασμένο χρόνο, ο Αλέξης Τσίπρας είπε στο ακροατήριό του. «Από τη δική σας επιτυχία εξαρτάται η επιτυχία αυτής της κυβέρνησης, αλλά και το μέλλον του ίδιου του κόμματος».

Έχοντας γύρω του, λοιπόν, το μέλλον του κόμματος, ο Αλέξης Τσίπρας έθεσε ένα βασικό ζήτημα όταν αποφάνθηκε: «χρειάζεται επιμονή, υπομονή αλλά και πρόσκαιρους συμβιβασμούς για να μην γίνει η Αριστερά ένας διάττοντας αστέρας, γιατί σε αυτόν τον αγώνα δεν θέλουμε να πέσουμε ηρωικά, να νικήσουμε θέλουμε».

Ή, όπως σε άλλο σημείο τόνισε, «η Αριστερά, όλοι εμείς, είμαστε λοιπόν υποχρεωμένοι, έχουμε δηλαδή χρέος πολιτικό, να δημιουργούμε προϋποθέσεις ώστε οι πρακτικές που προωθούν το δικό μας στρατηγικό σχέδιο, το σχέδιο της κοινωνικής χειραφέτησης, να κερδίζουν έδαφος. Να νικούν κάθε μέρα και κάθε στιγμή στην αέναη κοινωνική μάχη, στον καθημερινό κοινωνικό ανταγωνισμό».

Τούτου δοθέντος, ο πρωθυπουργός και πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ υποστήριξε ότι κυβέρνηση και κόμμα θα κάνουν ό,τι περνά από το χέρι τους ώστε «η άνοιξη του ελληνικού λαού να μην είναι πρόωρη και μικρή, αλλά να έχει συνέχεια». Και, παρά το ότι η περίοδος των δυσκολιών και των πολιτικών εκβιασμών δεν έχει παρέλθει, όπως αποφάνθηκε, κυβέρνηση και κόμμα θα κάνουν τα πάντα προκειμένου να έλθει «το γλυκό καλοκαίρι προοδευτικών μεταρρυθμίσεων για το βάθεμα της δημοκρατίας και των κοινωνικών δικαιωμάτων στον τόπο μας, το καλοκαίρι της ανάκτησης της λαϊκής κυριαρχίας και της κοινωνικής και εργασιακής προστασίας».

Ο πρωθυπουργός και πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ διαβεβαίωσε εξάλλου ότι «παρά τους αναγκαίους πολιτικούς συμβιβασμούς, παρά τις αναγκαίες υποχωρήσεις μπροστά σε δυνάμεις υπέρτερες, ο στρατηγικός μας στόχος όχι μόνο δεν αλλάζει, αλλά ενισχύεται». Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν μένει στην εξουσία για τη διαχείριση, μένει στην εξουσία «για να παλέψουμε να φέρουμε πιο κοντά τον στρατηγικό μας στόχο, τον κοινωνικό μετασχηματισμό».

Ένας στόχος που δεν είναι δυνατόν να εφαρμοστεί σε μια χώρα μόνο, αντιθέτως χρειάζονται και διεθνείς συμμαχίες, ανέφερε ο Αλ. Τσίπρας φέρνοντας το παράδειγμα της Τουρκίας, εκεί όπου η ηγεσία του κόμματος της τουρκικής Αριστεράς τού είπε πως ο ΣΥΡΙΖΑ αποτελεί γι’ αυτούς πηγή έμπνευσης.

Όμως, θα πρέπει να αποτελεί συνείδηση ότι «τα ιστορικά άλματα χρειάζονται ιστορικούς συμβιβασμούς για να σταθούν. Αλλιώς είναι άλματα στο κενό».

Στην αρχή της ομιλίας του ο Αλ. Τσίπρας είπε και κάτι ακόμη, που χρησιμεύει για την ορθότερη ανάλυση της συγκυρίας: ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δίνει έναν εξαιρετικά δύσκολο αγώνα, καθώς «βρισκόμαστε σε μια πολιτική και κοινωνική συγκυρία καινοφανή για τα δεδομένα του πολιτικού μας χώρου».

Και, αφού αναφέρθηκε διεξοδικά στους εκβιασμούς του πρώτου κυβερνητικού επταμήνου, απάντησε σε εκείνους που κατηγόρησαν τον ΣΥΡΙΖΑ, με αφορμή τη συμφωνία της 12ης Ιουλίου, ότι τελικά δεν υπάρχει, τάχα, εναλλακτική στον νεοφιλελευθερισμό. «Πρόκειται για συνειδητή διαστρέβλωση και πολιτική μυωπία», και τούτο γιατί «όχι μόνο δεν έχουμε υιοθετήσει αυτή την πολιτική και κοινωνική προοπτική, αλλά είμαστε εμείς που πρωταγωνιστούμε στον μεγάλο αγώνα των ευρωπαϊκών κινημάτων και της ευρωπαϊκής Αριστεράς».

Η στάση της κυβέρνησης ήταν αυτή εν τέλει που «προκάλεσε τα μεγάλα ρήγματα στο εσωτερικό των ευρωπαϊκών κοινωνιών, αλλά και τις κυρίαρχες πολιτικές δυνάμεις της Ευρώπης» ανέφερε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ υπογραμμίζοντας την ύπαρξη των δύο μεγάλων στρατοπέδων εντός της Ευρώπης, νεοφιλελευθερισμός από τη μια, Σοσιαλιστές, Πράσινοι και Αριστερά από την άλλη. Διαχωρισμός που αποτυπώνεται και στις πρόσφατες εξελίξεις στην Πορτογαλία.

 

Οικοδομήστε γειωμένη νεολαία

Η ομιλία Τσίπρα ήταν, πέραν όλων των άλλων, έντονα επηρεασμένη από τη διεθνή συγκυρία: εξελίξεις στο προσφυγικό και το μέτωπο της τρομοκρατίας. Εκεί ήταν όμως που έκανε ειδική αναφορά στη Νεολαία του ΣΥΡΙΖΑ: «Απέναντι στις κενές θεωρητικολογίες του εγχώριου αριστερισμού, εσείς έχετε την αποστολή να οικοδομήσετε μια οργάνωση νεολαίας αριστερή και ριζοσπαστική, αλλά και γειωμένη με τις πραγματικές αγωνίες και προσδοκίες της μεγάλης πλειοψηφίας των νέων ανθρώπων. Η ελληνική Αριστερά δεν χρειάζεται σήμερα άλλη μια αυτάρεσκη και αυτάρκη σέχτα».

Αίτημα που είναι απολύτως κρίσιμο, καθώς «εκεί έξω υπάρχει μια κοινωνία που ασφυκτιά, μια νεολαία -κομμάτι της οποίας είστε και εσείς- που έχει απολέσει δικαιώματα και έχει στερηθεί την προοπτική της». Για να καταλήξει: «Η απώλεια της προοπτικής και της προσδοκίας για μια καλύτερη ζωή είναι ο μεγάλος εχθρός της Αριστεράς, γιατί είναι η απώλεια αυτή που τρέφει το τέρας του φασισμού και του εθνικισμού, που πυροδοτεί τον φανατισμό και τη μισαλλοδοξία».

Εκ των πραγμάτων, εκτενής ήταν η αναφορά στα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι νέοι άνθρωποι, την κατάσταση στη δημόσια Παιδεία, το αποτύπωμα που από τον περασμένο Ιανουάριο έχει αρχίσει να βάζει η κυβέρνηση και η έναρξη, πολύ σύντομα, ευρύτατου κοινωνικού διαλόγου με την εμπλοκή όλων των φορέων της κοινωνίας των πολιτών για «μια μεγάλη δημοκρατική μεταρρύθμιση του εκπαιδευτικού συστήματος».

Ταυτόχρονα, ο πρωθυπουργός προχώρησε σε ουσιαστικές εξαγγελίες στο πεδίο αντιμετώπισης της ανεργίας, με την εξυγίανση των προγραμμάτων και την ανακατανομή των πόρων υπέρ των ανέργων, περιορίζοντας -όπως είπε- στο ελάχιστο δυνατόν τις προμήθειες των ΚΕΚ και άλλων ενδιάμεσων φορέων. «Έχουμε ακόμη πολλή δουλειά μπροστά μας, αλλά να είστε βέβαιοι ότι με τη δική μας κυβέρνηση σταματάει επιτέλους το μακάβριο πάρτι της εκμετάλλευσης των ανέργων από μεσάζοντες και επιχειρηματίες» ήταν η δέσμευση που κατέθεσε στους νέους/ες ο Αλ. Τσίπρας. Η καταπολέμηση της μαύρης ανασφάλιστης εργασίας είναι ένας κεντρικός στόχος της κυβέρνησης, ενώ και το ΕΣΠΑ αλλάζει φιλοσοφία, με απώτερο στόχο να σταματήσει η διαρροή της ελληνικής νεολαίας στο εξωτερικό.

Δύο ακόμη αναφορές που περίμεναν να ακούσουν οι νέοι ήταν ο νόμος για την απόδοση ιθαγένειας σε μετανάστες δεύτερης γενιάς, αλλά και η επέκταση του συμφώνου συμβίωσης στα ομόφυλα ζευγάρια, που βρίσκεται στο στάδιο της διαβούλευσης. Θέματα στα οποία πρέπει να μπει μπροστά η νεολαία, όπως ζήτησε ο Αλ. Τσίπρας.

/ Τσίπρας