Όλγα Γεροβασίλη: Η εποχή των σόου και της αρένας έχει περάσει αμετάκλητα

Συνέντευξη της εκπροσώπου τύπου του ΣΥΡΙΖΑ στην εφημερίδα «Το Καρφί»

Επιμένει ο κ. Μεϊμαράκης για κυβέρνηση συνεργασίας και μάλιστα δηλώνει ότι θα ζητήσει και από τον Αλέξη Τσίπρα συνεργασία. Ο ΣΥΡΙΖΑ αντιμετωπίζει ακόμη αρνητικά αυτό το ενδεχόμενο ή υπάρχει ανοιχτή πόρτα;

Έχουμε δηλώσει επανειλημμένα, ότι κάθε κυβερνητική συνεργασία απαραιτήτως θεμελιώνεται σε έναν κοινό στρατηγικό στόχο για το μέλλον της χώρας.

Η αλήθεια είναι ότι η συζήτηση για κυβέρνηση συνεργασίας συντηρείται από τον κ. Μεϊμαράκη και τα στελέχη της Νέας Δημοκρατίας γιατί και προτάσεις δεν διαθέτουν και βλέπουν ότι χάνουν. Εξυπηρετεί μόνο το επικοινωνιακό τους προφίλ, αποκρύπτοντας τις πραγματικές πολιτικές τους προθέσεις. Η επιστροφή δηλαδή στις αντικοινωνικές πολιτικές και την πελατοκρατία.

Έχουμε αποκλείσει τη συνεργασία με τη ΝΔ και επαναλαμβάνουμε ότι ο «μεγάλος συνασπισμός» θα μείνει μόνο στο επίπεδο της προσδοκίας του παλαιού πολιτικού συστήματος και κάποιων κύκλων στην ΕΕ, που επιχειρούν να χειραγωγήσουν με κάθε μέσο τη λαϊκή βούληση και να εξοντώσουν την πρώτη Αριστερή κυβέρνηση της Ελλάδα.

Το κόμμα σας μετά από μια σκληρή διαπραγμάτευση έφερε σύμφωνα με τα λεγόμενα του Αλέξη Τσίπρα, την καλύτερη δυνατή συμφωνία, η οποία ψηφίστηκε με την μορφή του Μνημονίου. Τι άλλαξε και τώρα; Αν αυτή ήταν η καλύτερη δυνατή συμφωνία, πώς γίνεται να αλλάξουν κάποια πράγματα;

H κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ διαπραγματεύτηκε σκληρά για έξι μήνες, κάτω από συνθήκες οικονομικού στραγγαλισμού και πίεσης τόσο από το εξωτερικό όσο και το εσωτερικό. Η συμφωνία που πετύχαμε μετά την διαπραγμάτευση δεν ήταν εκείνη που θα θέλαμε. Ήταν όμως η καλύτερη δυνατή, με δεδομένους τους συσχετισμούς στην ΕΕ και ειδικά την εναλλακτική της άτακτης χρεοκοπίας που θα οδηγούσε σε «μνημόνιο με δραχμή», όπως σχεδίαζε ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε.

Τονίζω ότι για πρώτη φορά σε συμφωνία μας με τους δανειστές συμπεριλαμβάνονται και τα συμφέροντα της κοινωνικής πλειοψηφίας. Ενώ, κλείνει οριστικά κάθε συζήτηση για grexit.

Έχουμε εξασφαλίσει την ομαλή χρηματοδότηση της χώρας για τα τρία επόμενα χρόνια και παράλληλα έχουμε καταρτίσει ένα λεπτομερές παράλληλο πρόγραμμα, ικανό να ελαφρύνει τις επιπτώσεις της συμφωνίας πάνω στα πιο αδύναμα στρώματα και ταυτόχρονα να προχωρήσει η παραγωγική ανασυγκρότηση, η ενίσχυση του κοινωνικού κράτους και η πάταξη της διαφθοράς. Θεμελιώδη ζητήματα που κανένα μνημόνιο δε διόρθωσε και καμία προηγούμενη κυβέρνηση δεν αντιμετώπισε. Καμία άλλη πολιτική δύναμη δεν έχει παρουσιάσει κάτι ανάλογο, με την αντιπολίτευση να συνεχίζει να πορεύεται με οδηγό τα μνημόνια και μόνο.

Η ραχοκοκαλιά της ελληνικής οικονομίας είναι οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Παρόλα αυτά συνεχίζουν να δέχονται τις περισσότερες επιπτώσεις από τα μνημόνια, οι οποίες οδηγούν σε λουκέτα και ανεργία. Η ΝΔ σας κατηγορεί ότι εσείς φέρατε νέες αυξήσεις στη φορολογία και χτυπάτε τη μικρομεσαία επιχειρηματικότητα και τους ελεύθερους επαγγελματίες. Τι απαντάτε;

Είναι αλήθεια ότι οι μικρομεσαίοι και οι ελεύθεροι επαγγελματίες έχουν πληγεί περισσότερο. Είναι όμως και υποκριτικό η ΝΔ να ζητάει τα ρέστα από εμάς, όταν η ίδια τσάκισε τους μικρομεσαίους τα προηγούμενα τρία χρόνια. Το κόμμα του κυρίου Μεϊμαράκη, χωρίς προτάσεις το ίδιο, αγνοεί ότι εμείς προστατέψαμε την μικρομεσαία επιχειρηματικότητα και συμμαζέψαμε τα συντρίμμια που είχε αφήσει πίσω της η συγκυβέρνησή του με το ΠΑΣΟΚ.

Θεσπίσαμε τις 100 δόσεις για τα ληξιπρόθεσμα χρέη. Αποποινικοποιήσαμε τις οφειλές προς το Δημόσιο, μέχρι και ύψους 50.000 ευρώ. Αποτρέψαμε αυξήσεις στα τιμολόγια και ρυθμίσαμε οφειλές επιχειρήσεων προς τη ΔΕΗ. Εξασφαλίσαμε μισό δισ. το χρόνο για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις μέσω της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Ανασυγκρότησης και Ενίσχυσης. Διασφαλίσαμε τη χορήγηση δανείων για επιχειρηματικές δραστηριότητες της τάξης των 25.000 ευρώ. Δημιουργούμε δεκάδες χιλιάδες επιδοτούμενες θέσεις εργασίας για τις ΜμΕ.

Όλα αυτά μέσα σε επτά μήνες. Αν οι Έλληνες μικρομεσαίοι μας εμπιστευτούν και πάλι, σειρά έχουν η άμεση υλοποίηση του νόμου για τα «κόκκινα δάνεια» των επιχειρήσεων και το δίκτυο ενημέρωσης δανειοληπτών. Σύσταση Αναπτυξιακής Τράπεζας και Γενικής Γραμματείας Παραγωγικής Ανασυγκρότησης. Ενίσχυση της καινοτομίας και φορολογικές ελαφρύνσεις σε όσες επιχειρήσεις ψηφιοποιούνται. Μείωση γραφειοκρατικών διαδικασιών και παρεμβάσεις αδειοδοτήσεων που απελευθερώνουν τις ΜμΕ.

Αντί υποκριτικών κορωνών, προτείνουμε στη ΝΔ να διαβάσει το πρόγραμμά μας και να μας δείξει το δικό της που ακόμη αναζητείται.

Σε μια δύσκολη περίοδο για τον ΣΥΡΙΖΑ αναλάβατε την εκπροσώπηση της κυβέρνησης. Κρατήσατε με μαεστρία ίσες αποστάσεις και με πάντα με ψυχραιμία. Πόσο δύσκολο είναι αυτό το πόστο για μια γυναίκα; Συνήθως τις κυρίες που γνωρίσαμε σ’ αυτή τη θέση της ακολουθούσαν διάφορα επίθετα είτε από τους δημοσιογράφους, είτε από συναδέλφους σας (θα τολμήσω να πω το πολυλογού). Πώς τα αντιμετωπίσατε;

Όπως σε όλες τις εργασίες, η δυσκολία έγκειται στο γεγονός ότι ο ρόλος της γυναίκας δεν είναι μονοδιάστατος. Όσο πιο πληθωρικό είναι το αντικείμενο, τόσο πιο βαριές οι καθημερινές συνθήκες για κάθε γυναίκα που είναι υποχρεωμένη να μοιράσει τους ρόλους της έτσι ώστε να καλύψει τις καθημερινές υποχρεώσεις της.

Από εκεί και πέρα είναι μία απογοητευτική πραγματικότητα το γεγονός ότι ακόμη και σήμερα η πολιτική στην Ελλάδα ανδροκρατείται σε μεγάλο βαθμό. Παρόλο που προσωπικά δεν δέχτηκα προσωπικούς χαρακτηρισμούς και επίθετα σεξιστικού χαρακτήρα, και αυτή είναι μία θλιβερή πραγματικότητα για πολλές συναδέλφους στο κοινοβούλιο. Έχουμε δρόμο να καλύψουμε μέχρι να φτάσει ο πολιτικός διάλογος σε ένα αξιοπρεπές επίπεδο, όπου θα απουσιάζουν οι απαξιωτικοί χαρακτηρισμοί με βάση το φύλο.

Πρώτη φορά είδαμε πολιτικούς χωρίς γραβάτες, με τσαλακωμένα ή ποικιλόχρωμα πουκάμισα και παρά την κριτική οι εκπρόσωποι της αριστεράς επέβαλαν το στυλ τους. Από το free style της αριστεράς, περάσαμε στο «πού το πάει αυτός ο τύπος» του Βαγγέλη Μεϊμαράκη όταν αναφερόταν στον Αλέξη Τσίπρα. Σας ενοχλεί η χρήση αυτού του λεξιλογίου που ξεφεύγει από το αστικό περιβάλλον;

Όπως είπα, ο πολιτικός διάλογος στην Ελλάδα είναι χαμηλής ποιότητας. Δυστυχώς, ο κ. Μεϊμαράκης και η γενικότερη νοοτροπία της Νέας Δημοκρατίας χειροτερεύουν την κατάσταση. Τόσο ο πρόεδρος όσο και τα στελέχη της ΝΔ επιλέγουν αγοραία συχνά γλώσσα για να επιτεθούν στον πολιτικό αντίπαλο. Καταφεύγουν σε θορυβώδη τηλεοπτικά σόου μόνο για να κερδίσουν τις εντυπώσεις, όπως για παράδειγμα η πρόσφατη χυδαία επίθεση του κ. Κεφαλογιάννη στον κ. Σκουρλέτη, που είχε μάλιστα συνέχεια και εκτός αέρα, με τον βουλευτή της ΝΔ να απειλεί στο στούντιο εργαζόμενο της ΕΡΤ.

Όλα αυτά καταδεικνύουν πολιτική φτώχεια, απουσία προτάσεων και επιχειρημάτων. Αλαζόνες και προκλητικοί, αντιλαμβάνονται τον πολίτη σαν άβουλο δέκτη που θα εντυπωσιαστεί από το θέαμα. Η εποχή των σόου και της αρένας όμως έχει περάσει αμετάκλητα. Οι Έλληνες αντιλαμβάνονται ποιοι είναι εκείνοι που έχουν κάτι να πουν στην ουσία και ποιοι απλά προκαλούν θόρυβο.

 

/ Δηλώσεις