Το 2016 θα είναι η χρονιά των πολύ μεγάλων μεταρρυθμιστικών αλλαγών, καθώς και της συμφωνίας για την απομείωση του χρέους δηλώνει η Όλγα Γεροβασίλη τονίζοντας ότι η κυβέρνηση “όχι μόνο ακούει τις φωνές όσων βγαίνουν στον δρόμο, αλλά και ενσωματώνει όπου είναι δυνατόν τα αιτήματά τους”, διαμορφώνοντας ένα πλαίσιο προστασίας αδύναμων και μικρομεσαίων.

Παράλληλα υπογραμμίζει την προσκόλληση της Κεντροαριστεράς στη “συντήρηση και την απορρύθμιση” επισημαίνοντας την ανάγκη “οι προοδευτικές δυνάμεις να βρουν ένα πεδίο συνεννόησης, για την Αριστερά και την κοινωνία”. Επίσης η κυβερνητική εκπρόσωπος ξεκαθαρίζει ότι “βρισκόμαστε μπροστά σε μία ακόμη δύσκολη διαπραγμάτευση”, στην οποία προτεραιότητα είναι “το συμφέρον της ελληνικής κοινωνίας και οικονομίας” και όχι ο χρόνος.

 

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΣΤΟΝ ΦΟΙΒΟ ΚΛΑΥΔΙΑΝΟ

 

* Ο πρώτος χρόνος της αριστερής διακυβέρνησης επιβεβαιώνει τις ελπίδες της ελληνικής κοινωνίας; Ποιοι είναι οι στόχοι για το 2016;

Για έναν χρόνο η πρώτη κυβέρνηση με κορμό την Αριστερά δίνει τη μάχη για την ανατροπή της καταστροφικής πολιτικής λιτότητας που επιβλήθηκε στη χώρα μας το 2010. Συνεχίζουμε να δίνουμε αυτή τη μάχη. Μετά από πολύμηνες σκληρές διαπραγματεύσεις και ένα δημοψήφισμα που εμπόδισε την εφαρμογή του καταστροφικού και με τη μορφή «take it or leave it» σχεδίου Γιούνκερ, θέσαμε τη συμφωνία με τους δανειστές στην κρίση του ελληνικού λαού. Οι πολίτες εναπόθεσαν ξανά τις ελπίδες τους σε εμάς αναγνωρίζοντας τον αγώνα μας να βγάλουμε τη χώρα από την κρίση διασφαλίζοντας την κοινωνική συνοχή και δικαιοσύνη.

Καταφέραμε να περάσουμε, κάτω από τις πλέον αντίξοες συνθήκες, μία σειρά από ανακουφιστικές ρυθμίσεις, όπως οι 100 δόσεις για υπερχρεωμένες επιχειρήσεις, η κατάργηση του εισιτηρίου στα νοσοκομεία, η κάρτα σίτισης κ.ά. Πλέον βρισκόμαστε πιο κοντά σε μία συμφωνία για την απομείωση του χρέους, έτσι ώστε να απελευθερωθούν πολύτιμοι εθνικοί πόροι για να έρθει η ανάπτυξη.

Έως το δεύτερο εξάμηνο του τρέχοντος έτους, αυτές οι δύο είναι οι κύριες επιδιώξεις μας. Με την κοινωνία όμως όρθια, στα πόδια της, και ταυτόχρονα τους λογής -παρασιτικά- ισχυρούς χωρίς ασυλία και προνόμια. Ταυτόχρονα το 2016 θα είναι η χρονιά πολύ μεγάλων μεταρρυθμιστικών αλλαγών στη Δημόσια Διοίκηση, τις δημόσιες συμβάσεις και προμήθειες, τα ΜΜΕ, το αναπτυξιακό πλαίσιο και τους συνεταιρισμούς, καθώς και για την πάταξη του λαθρεμπορίου.

 

* Διαπιστώνουμε αυξανόμενη κοινωνική ένταση γύρω από το αγροτικό και το ασφαλιστικό. Έχουν δίκιο αυτοί που είναι στους δρόμους; Τι σκοπεύει να κάνει η κυβέρνηση;

Ο κόσμος αντιδρά μετά από πέντε χρόνια διαρκούς μνημονιακής απορρύθμισης, κατά τα οποία έχασε το εισόδημα, τις κοινωνικές παροχές, την εργασία του, και συνεπώς τις αντοχές του. Η συμφωνία είναι εμπροσθοβαρής και αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο τώρα περνούν τα περισσότερα μέτρα προκαλώντας αντιδράσεις από ένα μέρος των κοινωνικών φορέων. Από την άλλη οι μεγάλες διαρθρωτικές αλλαγές και η αναγκαία παραγωγική ανασυγκρότηση σχεδιάζονται προσεκτικά και θα ακολουθήσουν. Κάποιες από αυτές, βέβαια, όπως το ριζοσπαστικό νομοσχέδιο για τη Δημόσια Διοίκηση, βρίσκονται ήδη στο τελικό στάδιο.

Σε αυτή τη φάση, η κυβέρνηση, όχι μόνο ακούει τις φωνές όσων βγαίνουν στον δρόμο, αλλά και ενσωματώνει όπου είναι δυνατόν τα αιτήματά τους. Πιστεύω ότι στη μεγάλη πλειονότητά τους, οι Έλληνες και οι Ελληνίδες έχουν αντιληφθεί την κρισιμότητα της εφαρμογής της συμφωνίας με ταχύτητα και επιτυχία. Ακόμη κι εκείνοι όμως απαιτούν κοινωνική δικαιοσύνη και ελπίδα για ένα καλύτερο αύριο.

Εμείς από την πλευρά μας το αντιλαμβανόμαστε. Σε αντίθεση με τους προκατόχους μας, οι οποίοι επέβαλλαν νομοθετήματα υπαγορευμένα απευθείας από το εξωτερικό, διαμορφώνουμε ένα ευρύτερο μεταρρυθμιστικό πλαίσιο ώστε να προστατέψουμε τους πιο αδύναμους και τους μικρομεσαίους και να εφαρμόσουμε τα συμφωνηθέντα με τρόπο κοινωνικά και οικονομικά δίκαιο.

 

* Υπάρχουν κύκλοι εντός και εκτός συνόρων που αναθερμαίνουν ξανά το σενάριο της αριστερής παρένθεσης;

Το σενάριο της αριστερής παρένθεσης έχει εκ των πραγμάτων αποδειχτεί φενάκη. Σε αυτό επένδυσαν οι προηγούμενες ηγεσίες της Νέας Δημοκρατίας και του ΠΑΣΟΚ και το μόνο που κατάφεραν ήταν και να διαψευστούν και να πέσουν οι ίδιες. Σήμερα έχει τελειώσει κάθε κουβέντα περί αριστερής παρένθεσης και, αν κάποιοι, τόσο εκτός όσο και εντός της Ελλάδας, συνεχίζουν να τρέφουν ψευδαισθήσεις, καλό θα είναι να προσγειωθούν στην πραγματικότητα. Είναι εκείνοι οι ελάχιστοι που ποντάρουν σήμερα στην κωλυσιεργία ή ακόμη και αποτυχία της πρώτης αξιολόγησης.

Τους διαψεύδουν ωστόσο οι ίδιοι οι εταίροι, διά στόματος Ντράγκι, Λαγκάρντ, Μοσκοβισί, τις προηγούμενες ημέρες στη σύνοδο του Νταβός, οι οποίοι κρίνουν ότι η αξιολόγηση θα ολοκληρωθεί γρήγορα και με επιτυχία. Τους διαψεύδει και η θετική πρώτη υποδοχή του πλαισίου της ασφαλιστικής μεταρρύθμισης από το κουαρτέτο των θεσμών.

 

* Η κυβέρνηση επιμένει στη γραμμή της κοινωνικής συναίνεσης. Θεωρείτε ότι τα κόμματα του Κέντρου και της Κεντροαριστεράς θέλουν πράγματι να στηρίξουν τις μεταρρυθμίσεις που ευαγγελίζονται;

Η οικονομική κρίση, και ακόμη περισσότερο οι ιδεοληπτικές πολιτικές των Μνημονίων, πόλωσαν την κοινωνία και άλλαξαν τον πολιτικό χάρτη της χώρας. Για χρόνια το ΠΑΣΟΚ κυριαρχούσε στο χώρο της Κεντροαριστεράς, ακόμη κι όταν την εποχή της πρωθυπουργίας Σημίτη υιοθετούσε νεοφιλελεύθερες συνταγές. Τα Μνημόνια όμως διέλυσαν αυτήν την ψευδαίσθηση και οι πολίτες, αναμενόμενα, αναζήτησαν τις πιο καθαρές πολιτικές γραμμές. Αυτός ήταν και ο λόγος που οι πολυάριθμες προσπάθειες ανασύνταξης του κεντροαριστερού χώρου με πυρήνα το ΠΑΣΟΚ απέτυχαν παταγωδώς.

Οι μεταρρυθμίσεις δεν είναι γράμμα κενό περιεχομένου και -προκειμένου να χαρακτηρίζονται ως τέτοιες- θα πρέπει να εμπεριέχουν την πρόοδο και την κοινωνική δικαιοσύνη. Γνωρίσματα του κεντροαριστερού χώρου, που όμως για την ώρα παραμένει «κενός», καθώς τόσο το ΠΑΣΟΚ όσο και το νεοσύστατο Ποτάμι, τα οποία τον διεκδικούν, εμμένουν στο «λυσάρι» του νεοφιλελεύθερου δόγματος. Δηλαδή στη συντήρηση και την απορρύθμιση.

 

Κάντο όπως η Ισπανία

 

* Σε αυτές τις κρίσιμες στιγμές για τη χώρα, βλέπετε πεδίο συνεννόησης με τα υπόλοιπα κόμματα και κινήσεις της Αριστεράς;

Θα ήταν επιθυμητό οι πολυδιασπασμένες αριστερές δυνάμεις να έβρισκαν έναν κοινό βηματισμό. Σε αυτό το σημείο ωστόσο βρίσκεται και η παθογένεια του χώρου σε σχέση με τους πολιτικούς αντιπάλους μας, οι οποίοι αποδείχτηκαν μεταξύ τους περισσότερο ταξικά αλληλέγγυοι, προκειμένου να εμποδίσουν τις ιδέες της Αριστεράς να κυριαρχήσουν. Οι ενδοταξικές αντιθέσεις που οφείλονται σε κακώς εννοούμενη ιδεολογική σταθερότητα, η οποία πρακτικά αποτελεί πολιτική ακαμψία, τροφοδοτούν περαιτέρω την άλλη πλευρά.

Σήμερα η Κεντροδεξιά επιχειρεί να ανασυνταχθεί πίσω από μία ψευδεπίγραφη φιλελεύθερη ταυτότητα. Στην πραγματικότητα ανακυκλώνει πρόσωπα που εκφράζουν την πιο αντιδραστική μορφή συντήρησης και μισαλλοδοξίας, προκειμένου να ανακτήσει την εξουσία με κάθε τρόπο. Είναι συνεπώς κρίσιμο οι προοδευτικές δυνάμεις να βρουν ένα πεδίο συνεννόησης για την Αριστερά και την κοινωνία. Όπως έγινε για παράδειγμα στην Πορτογαλία και την Ισπανία. Μία σειρά ενωτικών προσπαθειών που θα απλωνόταν από χώρα σε χώρα της Ε.Ε. θα μπορούσε να δράσει καταλυτικά στους συσχετισμούς και να ανατρέψει το κυρίαρχο νεοφιλελεύθερο δόγμα.

 

* Τσίπρας και Μπάιντεν επισήμαναν στο Νταβός ότι η πρώτη αξιολόγηση πρέπει να ολοκληρωθεί έγκαιρα, προκειμένου να αναδειχθεί η δυναμική της ελληνικής οικονομίας. Βλέπετε να υπάρχουν εμπόδια στην έγκαιρη ολοκλήρωσή της;

Επαναλαμβάνω ότι η προσδοκία για σύντομη ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης είναι κοινή και διατυπωμένη από όλες τις πλευρές. Το ίδιο συμφώνησε η γενική διευθύντρια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου Κριστίν Λαγκάρντ στη συνάντησή της με τον πρωθυπουργό διαψεύδοντας τις φήμες που ήθελαν το ΔΝΤ να βάζει εμπόδια στη διαδικασία. Η αλήθεια βέβαια είναι ότι βρισκόμαστε μπροστά σε μία ακόμη δύσκολη διαπραγμάτευση, όπου ο χρόνος δεν μπορεί να αποτελεί προτεραιότητα σε σχέση με το συμφέρον της ελληνικής κοινωνίας και οικονομίας. Έχει τελειώσει αμετάκλητα η περίοδος κατά την οποία οι δανειστές παρουσίαζαν τις απαιτήσεις τους και οι ελληνικές κυβερνήσεις τις εκτελούσαν.